Įspūdinga Kanados menininkų paroda Vilniuje „Varnai, vilkai, septynios varlės ir karvė”

Kanados ambasados skyrius Vilniuje kartu su Vilniaus savivaldybe turi garbės pristatyti Kanados Pirmųjų tautų meną Lietuvoje. Parodą „Varnai, vilkai, septynios varlės ir karvė”, sudarytą iš vakarinio Kanados kranto Pirmųjų tautelių šiuolaikinio meno atstovų šilkografijos darbų, bus galima apžiūrėti nuo vasario 1-os iki 25-os Vilniaus savivaldybėje, Konstitucijos pr. 3.

Kanados Ramiojo vandenyno kranto Pirmosios tautos (anksčiau žinomos kaip „indėnai”) yra pagarsėję savo darbais visame pasaulyje. Populiariausi darbai, kurie iškeliauja į kitas šalis, yra nuostabūs toteminiai stulpai, tačiau šie universalūs menininkai taip pat užsiima raižinių, papuošalų gamyba bei grafika. Šioje kolekcijoje pristatomi 21 skirtingo menininko 33 darbai, kurie perteikia tradicinį Pirmųjų tautų meną bei šiuolaikiškai interpretuoja senųjų genčių motyvus.

Ši paroda keliaus per Baltijos šalis nuo šių metų sausio iki balandžio mėnesio, aplankydama Taliną, Vilnių, Rygą ir Tartu. Joje pristatomi darbai priklauso buvusio Kanados ambasados Vokietijoje (Berlyne) Akademinių ryšių darbuotojo Walter Larink kolekcijai. Larink savo tarnybos ambasadoje laikotarpiu surinko didžiulę Kanados vakarinio kranto Pirmųjų tautų grafikos, papuošalų ir skulptūrų kolekciją. Jo nepaprastai vertinga kolekcija jau apkeliavo daugelį vietų Vokietijoje bei visoje Europoje ir pirmą kartą jos dalis bus eksponuojama Baltijos šalyse.

Rengiama paroda sutampa su žinomo Kanados poeto ir tipografo Robert Bringhurst vasario 20-26 d. vizitu. Ponas Bringhurst, kuris specializuojasi Kanados Ramiojo vandenyno kranto Pirmųjų tautų literatūroje, viešnagės Vilniuje metu rengs seminarus ir paskaitas, o vasario 23 d. pristatys savo knygos, išleistos „Versus Aureus” vertimą į lietuvių kalbą.

Ekspozicijos „Varnai, vilkai, septynios varlės ir karvė” iliustracijose dažniausiai vaizduojama gamta, mitinės būtybės ir gyvūnai – tai turtingos vakarinio kranto aplinkos ir folkloro dalis. Saulės ir mėnulio, taip pat kaip ir kranklio, erelio, varlės, žuvies, lokio bei žudiko banginio pavaizdavimai yra labai populiarūs motyvai. Per šią labai stilizuotą meno formą menininkai perteikia žiūrovui žmonių istorijas ir žinias ir kviečią jį pasižiūrėti į pasaulį per jų kultūrinio paveldo prizmę.

Kanados ambasada ir Vilniaus savivaldybė itin didžiuojasi galėdama atvežti šią unikalią Kanados kultūrinio paveldo dalį į Baltijos regioną. Ši paroda Baltijos meno entuziastams parodys mažiau žinomą Kanados veidą ir pristatys jiems tenykščių gyventojų gausumą ir spalvingumą.

Parodoje dalyvaus ir Gaston Lacombe, Kanados ambasados Rygoje Viešųjų ryšių atstovas, kurį žiniasklaida galės pakalbinti vasario 1d. Vilniaus savivaldybės antrame aukšte.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.