Po šarpėjų raukšlėmis – gausybė ligų

Egzotiškos veislės šunys šarpėjai reikalauja daug priežiūros, bet atsilygina draugiškumu.

Ne vienas žavisi „garbanotu” šarpėjų kailiu ir ramiu temperamentu. Tačiau daugelį baugina nuogirdos apie nesibaigiančias odos šalinimo operacijas. Ne be pagrindo baugina – didžiulės odos raukšlės šiems šunims tikrai sukelia nemažų sveikatos problemų.

Girdydavo vynu

Šarpėjai jau buvo žinomi prieš kelis šimtus metų. Šie egzotiškos išvaizdos šunys buvo naudojami laukinių gyvūnų medžioklei, saugodavo šeimininkų būstą nuo dvikojų ir keturkojų įsibrovėlių.

Apie šarpėjus buvo kalbama kaip apie įgimtą nuovokumą, stiprybę, karingą išvaizdą turinčius gyvūnus, todėl kariai juos visada imdavosi į mūšį. Pietinėje Kinijoje vykusiose kovose kariai įvertino šarpėjų ištvermę ir ryžtingumą.

Vienintelė „bėda” buvo šios veislės šunų draugiškumas. Kad taptų agresyvesni, jiems duodavo vyno ir stimuliuojančių vaistų.

Vėliau buvo bandoma išvesti naujas veisles, kurios pasižymėtų tokiu pat ištvermingumu, bet nestokotų ir agresyvumo.

Taigi šarpėjai turėjo „pakovoti”, kad jų veislė neišnyktų ne tik dėl tikrų mūšių, bet ir žmonių, vis bandančių išvesti tobulą veislę.

Pirmi nepuola

Tokius šarpėjus, kokius turime dabar, galima apibūdinti kaip orius, ramius ir patikimus. Jie laikosi atokiau nuo nepažįstamųjų ir kartais atrodo arogantiški. Tačiau šeimininkams jie gali būti ne tik draugai, bet ir kiekvieną dieną linksminantys juokdariai.

Raukšlėtieji šunys mėgsta turėti savo teritoriją ir būti nepriklausomi, tačiau niekada neatsisako geros šeimininko kompanijos, myli vaikus.

Nepaisant to, kad šarpėjai yra puikūs sargai ir gynėjai, jie niekada pirmi nepuola nei žmonių, nei kitų šunų.

Gula po skalpeliu

Raukšlėta oda ir gilios akys sukelia šarpėjams nemažai sveikatos problemų, kurios gali atbaidyti norą juos auginti.

Šios veislės šunys turi netaisyklingus akių vokus, kurie trukdo nevaržomai žvalgytis. Dėl šios priežasties šarpėjai serga akių ligomis, turi pabertus paakius, žaizdeles. Tokie negalavimai dažniausiai pareikalauja net chirurgo pagalbos.

Įvairios burnos ir ausų problemos šarpėjams taip pat nesvetimos. Susiraukšlėjusios nulėpusios ausys ir maži kanalėliai riboja oro cirkuliaciją, todėl kyla odos ir vidinės ausies užkrėtimai. Nemalonus kvapas ir nuolatinis kasymasis – tai pirmieji infekcijos požymiai.

„Garbanotos” užkritusios lūpos šarpėjams sukelia kvėpavimo ir maitinimosi problemų. Lūpos paprasčiausiai trukdo paimti į burną ėdalo. Jeigu šeimininkai pastebi, kad augintinis susidūrė su tokiais sunkumais, derėtų tartis su veterinaru dėl operacijos.

Po didžiulėmis odos raukšlėmis labai mėgsta apsigyventi parazitai: blusos, erkutės. Dėl parazitų, ir ne tik dėl jų, šunelius užpuola niežai. Laiku nepradėjus gydyti, ima slinkti plaukai, atsiranda pūlinių, žaizdų.

Kad būtų išvengta tokių bėdų, specialistai pataria šarpėjus reguliariai maudyti ir visada gerai iššukuoti. Ypač rudenį ir pavasarį, kai jie pradeda šertis. Tinkamai prižiūrimi šarpėjai visada atsidėkoja draugiškumu ir paklusnumu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Augintiniai su žyma , , , , , , , .

9 atsiliepimai į "Po šarpėjų raukšlėmis – gausybė ligų"

  1. žalia varlė

    🙂 Šarpėjai tikrai draugiški,mėgsta būti nepriklausomi,saugo savo namus ir šeimininką. Akytes reikia retkarčiais pavalyti,ausytes pamasažuoti.Jei šunelis pratinamas nuo mažens tai puikai suguvena su kitais naminiais gyvūnais.Bet visa beda nekenčia svetimu šunų.Jei susipjauna, tai visikai nejaučia skausmo ir komandų tada nepaiso jokių.O dėl kailio preižiūros tai tikrai jokiu papildomų rūpesčių.

  2. algirdas

    Mūsų šarpėjui ju penktieji eina…
    Dukra negali juo atsidziaugti.Šuo labai geras niekam nėra įkandes ar pirmas puolęs. Galima sakyti , katinas šuns pavidale 😛 .Sargus , išvaizda išgazdina ne tik girtus, bet ir agresyviai nusiteikusius paauglius.
    Vedziojam be ansnukio todel susilaukiam eiles priekaistu is zmoniu…
    Reiklus, greitai pripranta prie dienotvarkes ir nebandyk užmiršti jo reikalų… bus labai nepatenkintas.
    Nuostabus šuo naktį knarkiam abudu kaip solistai 😀 .

  3. MaZe

    sarpejai jeeeeegaa!!!!!!! 🙂 😀 8) 💡 😛

  4. Sonata

    🙂
    mes katik isiigijom sarpejuka 5 menesiu jis gan didelis.;] 😉
    Truputy knarkia bet man taij netrugdo……
    AS tik nelabaij zinauj kajp juos reikia priziuret… 😥
    Zinauj tik tiek kad juos karta y savaite maudyt reikia ir ausytes valyt kasdien..;]
    gal galit ka nors naujo pasakyt norecaiu suzinot is anksto aciu…… 😛

  5. kamile

    😉 sarpejai valdo yahoooo kas turi maza sarpeju rasykit 😳 👿

  6. kamile

    🙂 😀 😉 😛 🙁 😥 😮 😐 😳 8) 🙄 😕 😡 👿 😯 💡

  7. kamile

    mano sarpas geriausias!!!!!!!!!!!

  8. KAMILE

    SU SARPEJUMI NE MAZAI BEDU… 🙄 SIE SUNYS SEIMOS SUO… 😀 🙂 NA BET VERTETU VALYTI AUSIS 😯 IR AKIS,TIKRAI BUSITE LAIMINGI,KADANGI LI NUSIPIRKOTE!!!TIK NEPAMIRSKITE MEILES… 😛 KAIP JUS,TAIP IR JIS.NEREIKIA PYKTI DEL MAZUJU IZDAIGU,PAMATYSITE,PO KELIU MIN.GAILESITES!!!

  9. Dusia

    Mano ciucka tai irgi labai nemegsta svetimu sunu…. O seip tai nuostabus padarelis, neisivaizduoju, kaip galeciau be jos gyvent. 😛 Kai gryztu po darbo, tai visada pasitinka taip, lyg metus butu nemacius O jau vaidybiniai sugebejimai, tai auksciausio lygio, tikra artiste… Ne suo, o mano kudykelis…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.