Pardavėjos karpius gali užmigdyti

Nuo praėjusių metų vasaros pradžios turėjusi įsigalioti nauja tvarka, numatanti, kad prekybininkai nebegalės pardavinėti nepaskerstos ir neišdorotos žuvies, užstrigo diskusijų labirintuose.

„Prekybos centre pirkau gyvą karpį ir paprašiau, kad pardavėja man jį užmuštų. Ji į mane pasižiūrėjo gana keistai ir tepasakė, kad jei labai noriu, galiu ateiti už poros valandų – ji esą paguldysianti mano karpį ant nugaros ir jis užmigs. Tuomet galėsiu jį pasiimti”, – „Vakarų ekspresui” pasakojo pasipiktinęs klaipėdietis.

Jis stebėjosi, kad mūsų šalyje dar neįsigaliojo naujoji tvarka ir žuvys toliau kankinamos prekybinių centrų akvariumuose. O pirkėjai, norintys pasimėgauti šviežia žuvimi, turi patirti stresą, kai parsinešę gyvą žuvį namo ryžtasi ją nugalabyti.

Žinia, praėjusių metų birželio 1 dieną Lietuvoje pradėjo galioti naujas Žuvų tvarkymo mažmeninės prekybos subjektuose reikalavimų įsakymas.

Jame, be kita ko, buvo teigiama, kad žuvys turi būti parduodamos tik po to, kai jos apsvaiginamos elektrošoku ar kitaip nudaigojamos.

Tuomet tokią naują tvarką atsižvelgiant į Europos Konvenciją paruošę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai tikino, kad tokias taisykles šalyje būtina įvesti dėl gyvūnų gerovės. Mat kol gyva žuvis maišelyje nešama namo, ji yra kankinama.

Tačiau ši naujovė iškarto sulaukė aršaus verslininkų ir žuvų augintojų pasipriešinimo. Tad nespėjusį pradėti veikti įsakymą nuspręsta patobulinti.

„Yra sudaryta speciali darbo grupė, kuri ir diskutuoja, svarsto, kaip reikėtų patobulinti šį įsakymą. Jie preliminariai yra nutarę šį klausimą svarstyti iki šių metų birželio 30 dienos. Tad kol kas jokio sprendimo nėra”, – „Vakarų ekspresui” komentavo VMVT Informacinių sistemų ir informacijos skyriaus vyriausioji specialistė Elena Nalivaikienė.

Tačiau ji patikino, kad bet kuriuo atveju gyvūnų gerovės reikės paisyti. Jau dabar pagal iš PHARE lėšų vykdomą projektą planuojama įsigyti specialų aparatą deguonies kiekiui prekybos centrų akvariumuose matuoti.

Be kita ko, siekiant, kad žuvys prekybos centruose patirtų kuo mažiau streso, buvo svarstoma reglamentuoti jų laikymo akvariume laiką. Turėjusiame įsigalioti įsakyme buvo numatyta, kad čia jos gali būti laikomos tik 5 dienas, o po to turi būti numarinamos ir išskrodžiamos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.