Ministeriją nustebino Klaipėdos valdininkų užsispyrimas

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovus nustebino uostamiesčio valdžios užsispyrimas.

Įstatymų leidėjams pro akis praslydusią „smulkmeną”, kad privačiose mokyklose taip pat mokosi nemokamą maitinimą gaunantys moksleiviai, suskubta ištaisyti. Tačiau nuo kovo 1-osios įsigaliosiantis įstatymo pakeitimas išsprendžia ne visas problemas.

Vos spėjusi atsigauti nuo šoko, kad mokiniai gali nebegauti nemokamo maitinimo, nevalstybinės pagrindinės mokyklos „Vaivorykštės takas” direktorė Džiuljeta Gečienė išgirdo kitą „naujieną” – dviejų mėnesių maitinimo išlaidas greičiausiai teks kompensuoti patiems.

Anksčiau Klaipėdos miesto savivaldybė, sužinojusi apie įstatyme įsivėlusią spragą, nevalstybinių mokyklų patirtas išlaidas buvo žadėjusi atlyginti.

Nepadėjo ir ministrė

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) nurodė, kad iki įstatymo pakeitimo įsigaliojimo išlaidos už įsigytus maisto produktus nevalstybinių mokyklų mokiniams bus finansuojamos iš valstybės biudžeto – per tikslines dotacijas savivaldybių biudžetams.

Nepaisant to, mokykla sulaukė uostamiesčio Savivaldybės atsakymo, kad Švietimo skyriaus specialistai, išnagrinėję mokyklos prašymą, neturi pagrindo skirti nemokamo maitinimo.

Kol įsigalios įstatymo pakeitimas, mokyklai tenka pačiai rūpintis socialiai remtinų šeimų mokinių maitinimu. Tikėdamiesi, kad šios išlaidos Savivaldybės bus kompensuotos, mokykla su tiekėjais susitarė atsiskaityti vėliau.

Pasak Dž. Gečienės, per porą mėnesių susidarysianti penkių tūkstančių litų suma nėra maži pinigai, todėl mokyklos atstovai, tikėdamiesi aiškumo, kreipėsi ir Klaipėdoje apsilankiusią socialinės apsaugos ir darbo ministrę Viliją Blinkevičiūtę. Tačiau ir šios laiškas merui uostamiesčio valdžios neprivertė pakeisti nuomonės.

Anot „Vaivorykštės tako” atstovės ryšiams su visuomene Rūtos Žalandauskienės, daug įvairių rangų SADM atstovų, kuriems išdėstyta problema, nesuprato tokio Klaipėdos savivaldybės užsispyrimo.

„Tai verčia susimąstyti dėl miesto valdžios prioritetų. Kas svarbiau – alkanas vaikas ar ambicijos?” – klausė mokyklos atstovė.

Baiminasi viršyti kompetenciją

Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Jolanta Ceplienė „Vakarų ekspresui” patvirtino, kad neįsigaliojus įstatymo pataisai, skirti pinigų nemokamam maitinimui nevalstybinėse mokyklose negalima, nes pagal galiojančius įstatymus tai viršytų Savivaldybės kompetenciją.

„Tikėjomės, kad įstatymo pataisa įsigalios atbuline data”, – sakė J. Ceplienė, jai priminus sausio pradžioje duotus pažadus apie nemokamo maitinimo išlaidų kompensavimą.

Anot pavaduotojos, ministrės atsiųstame prašyme dėl tolesnio Savivaldybės nemokamo maitinimo nevalstybinėse mokyklose administravimo trūksta konkretumo.

SADM Paramos šeimai skyriaus vedėja Aldona Karčiauskienė stebėjosi, kodėl vieninteliams klaipėdiečiams kilo problemų, nors apie nemokamo maitinimo išlaidų kompensavimą nevalstybinėms mokykloms buvo informuotos visos savivaldybės.

A. Karčiauskienė „Vakarų ekspresui” pažadėjo, kad su miesto valdžia bus dar kartą kalbama dėl problemos sprendimo.

Priminsime, kad pernai, likus porai savaičių iki Naujųjų metų, nevalstybinių mokyklų vadovai sužinojo, jog nuo sausio 1 dienos nemokamu moksleivių maitinimu privačiose mokyklose teks rūpintis patiems jų steigėjams.

Sukrutus klaipėdiečiams, paaiškėjo, jog įstatymų leidėjai praleido smulkmeną, kad nevalstybinėse mokyklose taip pat gali mokytis vaikai iš socialiai remtinų šeimų. Dėl tokio užmaršumo be maitinimo būtų likę apie 30 uostamiesčio moksleivių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.