„Achemos grupės” pajamos padidėjo penktadaliu

Per 40 įmonių valdantis koncernas pernai gavo 21,9 proc. daugiau pajamų nei užpernai. Daugiau nei dvigubai padidėjo ir investicijos.

Preliminariais skaičiavimais, pernai „Achemos grupė” gavo 2,56 mlrd. litų pajamų. Pasak koncerno prezidento Bronislovo Lubio, daugiausia įtakos pajamų didėjimui turėjo ne tik geri pagrindinės koncerno įmonės „Achema” rezultatai, bet ir prekybos įmonių veikla. Itin sėkmingai buvo plėtojamas „Agrochemos” mažmeninės prekybos tinklas. 2006 metų pavasarį pradėjusio veikti Klaipėdos chemijos ir naftos produktų terminalo rezultatai taip pat buvo geri. Kitos koncerno įmonės praėjusiais metais išlaikė tolygią plėtrą.

Koncernui priklausanti didžiausia uosto krovos įmonė Klaipėdos jūrų krovinių kompanija (KLASCO) pernai gavo apie 125-128 mln. litų pajamų. Pasak Lubio, šiais metais tikimasi, kad KLASCO gaus 5-6 mln. litų daugiau pajamų. Iš gauto pelno ketinama išmokėti 20-25 mln. litų dividendų.

Investicijos didėjo

Pernai „Achemos grupė” investavo 439 mln. litų. Tai 64 proc. daugiau nei 2005 metais. Praėjusiais metais baigtas vienas didžiausių ir svarbiausių investicinių projektų – amoniako cecho statyba „Achemoje”. Tam skirta apie 300 mln. litų.

Kaip jau minėta, pernai baigtas chemijos ir naftos produktų terminalas Klaipėdoje, pradėtas eksploatuoti naujas skystųjų trąšų terminalais Belgijoje. „Achemos grupė” investavo 60 mln. litų į šešias vėjo jėgaines. Skaičiuojama, kad ši investicija atsipirks po 12 metų.

Planuoja plėstis uoste

Kaip sakė Lubys, šių metų pavasarį KLASCO pradės statyti popieriaus terminalą. Jame būtų saugomas iš Suomijos atplukdytas popierius, kuris vėliau turėtų pasiekti kitas Vakarų Europos šalis. Be to, ketinama statyti maisto produktų terminalą.

Anot „Achemos grupės” prezidento, pajudėjo ir keleivinio jūros terminalo statyba. „Tai bus ir krovininis terminalas, tačiau daugiausia – keleivinis. Dabar per Klaipėdos uostus kasmet atkeliauja apie 200 tūkst. keleivių. Jų turėtų būti maždaug milijonas. Labai optimistiniu atveju terminalas bus baigtas 2009 metais, tačiau biurokratinės kliūtys terminalo atidarymą gali stabdyti”, – kalbėjo Lubys.

Kaip vieną didžiausių „Achemos grupės” vykdomų projektų Lubys paminėjo drauge su statybų bendrove „Eika” plėtojamą projektą „Jūros vartai”. Tai Klaipėdos senamiestyje vykdomas projektas pramogoms ir poilsiui. Į šį projektą investuota 300 mln. litų. Manoma, kad projektas bus baigtas 2015 metais.

Dėl pabrangusių energetinių išteklių ne visus projektus koncernas įgyvendina. Vienas sustabdytų projektų – „Achemos” karbamido cechas, kitais metais ketinta paleisti metanolio cechą. Pasak Lubio, projektų įgyvendinimas sustabdytas, nes norima pažiūrėti, kaip keisis energetinių išteklių kainos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.