Aplaidžiai dirbusiai Kauno notarei – drausmės byla

Teisingumo ministras Petras Baguška už Notariato įstatymo ir Notarų garbės (etikos) kodekso pažeidimus drausmės bylą iškėlė Kauno miesto 10-ojo biuro notarei Onai Markevičienei.

„Tai dar vienas atvejis, kuomet notaras tinkamai neatlieka savo pareigų, bei nesilaiko jo darbą reglamentuojančių teisės aktų. Tikiuosi, kad bylos nagrinėjimui pasibaigus, notarai atkreips dėmesį ir nedarys tokių grubių klaidų” –pasirašęs įsakymą dėl drausmės bylos kalbėjo teisingumo ministras.

Š.m. sausio 11 d. Teisingumo ministerija gavo Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prašymą įvertinti Kaune dirbančios notarės O. Markevičienės veiksmus. Jame nurodoma, jog notarės veiksmai netiesiogiai sudarė sąlygas sukčiaujant užvaldyti 1 mln. 140 tūkst. litų, gautų pagal žemės sklypo pirkimo-pardavimo sutartį.

Notariato įstatymas nustato notaro pareigą savo veikloje vadovautis LR Konstitucija, Notariato įstatymu ir kitais LR įstatymais, LR Vyriausybės nutarimais, LR teisingumo ministro įsakymais, Lietuvos notarų rūmų nutarimais ir kitais teisės aktais. Tvirtindama didelės vertės turto pirkimo-pardavimo sutartį O.Markevičienė neturėjo notaro patvirtinto įgaliojimo, kurį žemės sklypo pardavėjas suteikė įgaliotiniui (šis įgaliojimas buvo dingęs), nors LR Civilinis kodeksas nustato reikalavimą turėti notaro patvirtintą įgaliojimą tvirtinant nekilnojamojo turto perleidimo sandorius.

Tvirtindama minėtą sandorį notarė ne tik elgėsi nerūpestingai ir neapdairiai, bet ir pažeidė Notarų garbės kodeksą. Notarė nebuvo bešališka ir objektyviai netaikė įstatymo, nes patvirtino sandorį atsižvelgdama į pažįstamo asmens interesus, o ne į teisės aktų reikalavimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.