Airių laivuose – pavojai lietuviams

Pirmadienį prie Didžiosios Britanijos pietvakarinės pakrantės nuskendo Airijoje registruotas žvejybos traleris „The Discovery”, tarp kurio išgelbėtos įgulos narių, remiantis užsienio žiniasklaidos pranešimais, buvo ir lietuvių.

Tai jau trečias šį mėnesį nuskendęs airių laivas. Dviejuose iš jų buvo emigrantų iš Lietuvos.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos Informacijos ir viešųjų ryšių departamento patarėja Daiva Rimašauskaitė teigė, jog Lietuvos ambasada Airijoje neturi tikslios informacijos apie šios savaitės pradžioje įvykusią nelaimę ir į ją pakliuvusius lietuvius. Niekas nežino, kiek lietuvių galėjo būti laive, nes nė vienas iš žvejų nenukentėjo, todėl diplomatinei atstovybei informacija nepateikta.

Britų ir airių žiniasklaida praneša skirtingą informaciją – esą žvejybos traleryje galėjo dirbti ir vienas, ir keturi, ir šeši lietuviai. Kai kuriuose pranešimuose teigiama, jog įguloje taip pat galėjo būti latvių, lenkų, portugalų. Teigiama, jo laivo kapitonas bei dar vienas žvejas – airiai.

Britų pakrantės apsaugos tarnyba pavojaus signalo sulaukė pirmadienio rytą, apie 11 valandą. Žvejus iš nuskendusio laivo „The Discovery”, plūduriuojančius jūroje, išgelbėjo į Roterdamą plaukusio prekybinio laivo „Font Commander” jūreiviai.

Maždaug dvi jūroje praleidę penki žvejai ištraukti iš dreifuojančios gelbėjimosi valties, likę du – iš vandens, nes negalėjo patekti į valtį.

Netrukus iš minėto prekybinio laivo žvejus sraigtasparniu į Anglijos Kornvalio miesto (Cornwall) Truro ligoninę išgabeno Britų pakrančių apsaugos tarnyba. Du jūreiviai patyrė lengvą hipotermijos (kūno atšalimo) smūgį, kiti žvejai rimčiau nenukentėjo.

Britų pakrančių apsaugos duomenimis, vietovėje, kur nuskendo laivas, oro sąlygos nebuvo blogos. Kodėl įvyko nelaimė, kol kas dar nežinoma, tačiau spėjama, jog traleris galėjo įsipainioti žvejų tinkluose.

Gelbėjimo operacijoje dalyvavo du britų pasieniečių sraigtasparniai, airių oro pajėgos.

Tai jau trečias per pastarąjį mėnesį nuskendęs airių žvejybinis laivas. Sausio 10 dieną Airijos pietuose netoli Roslaro uosto nuskendo žvejybinis laivas „Pere Charles”, o sausio 11 d. Airijos vakarinėje pakrantėje – „Honeydew II”. Pradinė informacija, jog laive „Pere Charles” būta lietuvių, nepasitvirtino, o „Honeydew II” įguloje buvo du klaipėdiečiai Viktoras Losevas ir Vladimiras Kostyris. Jie incidento metu nenukentėjo, tačiau patyrė šoką. Šių dviejų nelaimių jūroje metu siautė didžiulė audra.

Pastarosiomis dienomis nutraukti paieškos darbai jūroje aplink nuskendusį laivą „Pere Charles”, bet vis dar tęsiama pakrantės apžiūra. Taip pat tęsiami ir tralerio „Honeydew II” nuskendusių dviejų įgulos narių kūnų paieškos darbai pakrantėje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.