Protesto šou prieš vadovę – be atsako

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro artistų protesto akciją prieš teatro vadovę Audronę Žigaitytę-Nekrošienę, surengtą gastrolių Vilniuje metu, kultūros ministras Jonas Jučas pavadino šou, prasilenkiančiu su menine etika.

„Išsaugokite mūsų teatrą! Kūrybai – taip, Žigaitytei – ne!”. Plakatą su tokiu šūkiu uostamiesčio artistai praėjusį savaitgalį išskleidė Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro scenoje, po spektaklių J. Štrauso „Šikšnosparnis” ir Z. Liepinio „Paryžiaus katedra”. Gastrolių metu taip pat buvo parodytas naujausias Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatymas V. A. Mocarto „Don Žuanas”, tačiau po jo protestuojama nebuvo.

Ministras baustų

Prieš gastroles teatralai išplatino ir viešą kreipimąsi į Lietuvos visuomenę, LR Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narius bei LR kultūros ministrą Joną Jučą, kuriame Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė A. Žigaitytė-Nekrošienė kaltinama nekompetentingu, autoritariniu vadovavimu, arogancija, kolektyvo skaldymu ir kt. Reikalavimą dėl vadovės ats(is)tatydinimo pasirašo 60 žmonių – solistai, baleto, choro artistai, orkestro muzikantai, administracijos darbuotojai. Iš viso teatre dirba 250 žmonių.

Teatro darbuotojų kreipimąsi dėl vadovės atstatydinimo J. Jučas peradresavo Kultūros ministerijos sekretoriui Juozui Širvinskui. Anot ministro, kreipimąsi įstatymų numatyta tvarka per mėnesį laiko nagrinės Kultūros ministerijos teatro srities specialistai ir teisininkai.

„Nematau reikalo švaistyti valstybės lėšas specialios komisijos sudarymui. Jei specialistai atras teisinį pagrindą, vėl bus kalbama su Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadove”, – teigė J. Jučas.

Klaipėdiečių protesto akciją Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre kultūros ministras vertina neigiamai.

„Skandalo sukėlimas, kad ateitų daugiau žiūrovų, dažnai naudojamas popkultūros atstovų, nedera su aukštąja kultūra. Režisūriškai nenumatytas politikavimas nuo scenos, pasinaudojant artisto privilegija, yra prasilenkiantis su menine etika dalykas. Vertinu jį neigiamai. Būdamas vadovu, bausčiau tokios akcijos iniciatorius ir dalyvius”, – griežtai pasisakė J. Jučas.

Spektakliai sukėlė furorą

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė apie akciją kalbėjo nenoriai. Gastroles ji pavadino sunkiomis, bet sėkmingomis.

„Spektakliai sukėlė furorą, ypač „Don Žuanas”, kuris rodo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro kūrybinį pakilimą ir meistriškumą. Viso teatro, nes mūsų kolektyvas yra vieningas”, – pabrėžė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė A. Žigaitytė-Nekrošienė.

Ji patikino neketinanti imtis jokių sankcijų prieš protesto akcijos organizatorius ir dalyvius. „Situacija komplikuota, bet iš pamokų visi mokomės. Aš atgal nesigręžioju, nes laukia daug darbų. Ateitis parodys, kas teisus”, – sakė A. Žigaitytė-Nekrošienė.

S. Domarkas nedalyvauja

Respublikinėje spaudoje Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė protesto akcijų organizavimu apkaltino teatro meno vadovą Stanislovą Domarką. Neva šis nenorįs užleisti savo pozicijų.

„Tai netiesa, aš esu nusišalinęs nuo šių veiksmų ir jų nekomentuosiu. Kaip buvusiam teatro vadovui, man tai būtų neetiška. Nedalyvauju nė vienoje konflikto pusėje. Neturiu ir neturėsiu, net palankiausioms aplinkybėms susiklosčius, pretenzijų tapti teatro vadovu. Mano vadovavimo laikas pasibaigęs. Mano tikslas – perduoti per 40 metų sukauptą patirtį dirbant teatro meno vadovu. Manau, kad esant tokiai situacijai, reikia ne kaltininkų, o kitur priežasčių ieškoti”, – sakė S. Domarkas.

Kitas žingsnis – streikas

Vienas iš akcijos dalyvių Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro choro vadovas Vladimiras Konstantinovas tikisi, jog Kultūros ministerija ir Seimas sureaguos į kraštutinius uostamiesčio teatralų bandymus nušalinti A. Žigaitytę-Nekrošienę nuo vadovavimo teatrui.

„Praradome viltį, jog vadovė pati atsistatydintų. Ji nekreipia dėmesio į mūsų protestus. Jei nesulauksime kardinalaus ministerijos sprendimo, teatre prasidės streikas”, – patvirtino dalies kolektyvo poziciją V. Konstantinovas.

Žinia, Vilniuje surengta akcija buvo jau antras dalies Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro kolektyvo protestas prieš vadovę A. Žigaitytę-Nekrošienę. Po pirmojo kreipimosi į Kultūros ministeriją praeitų metų spalio mėnesį buvo atliktas vadovės darbo auditas.

„Pagal audito išvadas A. Žigaitytei-Nekrošienei buvo galima skirti papeikimą arba nuobaudą-pastabą. Įvertinęs dar gana nedidelę jos vadovaujamo darbo patirtį, skyriau švelnesnę nuobaudą”, – sakė kultūros ministras J. Jučas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.