Kad katytė namuose jaustųsi jaukiai

Ar galima kates laikyti kartu su kitais naminiais gyvūnais? Žinoma, tačiau nedera užmiršti, kad katė yra medžiotoja, ir auklėjimas nepadės atsikratyti šio instinkto. Paleisdami žiurkėną ant grindų nemanykite, kad katė supras, jog jis yra šeimos narys.
Jūsų katė niekada nekreipdavo dėmesio į žiurkėną, kai laikėte jį rankose. Galbūt ji netgi uostinėdavo ar palaižydavo mažąjį graužiką. Kadangi žiurkėnas gimė naminiu gyvūnu, neišmoko bijoti plėšrūnų. Kai tik pabus katės medžioklės instinktas, žiurkėno laukia galas. Tik pažvelkite, su kokia jėga ir įkarščiu katė „žudo” savo žaislinę pelę ar plunksnų šluotelę!

Pelės skleidžia stiprų kvapą, kuris domina katę. Be to, smulkūs graužikai cypia taip plonai, kad mes jų beveik negirdime, tačiau šis garsas pažadina katės medžiojimo instinktą.

Jūrų kiaulytės, triušiai ir netgi žiurkės paprastai šiek tiek per dideli, kad katės juos laikytų savo medžioklės grobiu. Kačiukas, augantis kartu su šiais kiek stambesniais graužikais, paprastai laiko juos šeimos nariais. Yra ir išimčių, todėl nesikliaukite kate.

Tai pasakytina ir apie kates bei paukščius. Jei papūga didelė, nėra ko nerimauti. Prie mažesnių narveliuose laikomų paukštelių katė paprastai neprieina, tačiau paukštelis patirs labai stiprų stresą, jei katė tupės ant jo narvelio ir kaišios vidun savo leteną. Nuo streso paukšteliai gali nustipti. Katė taip pat gali patirti stresą, jei šalia stovės narvelis su paukščiu. Nėra nuo kačių visiškai apsaugotų narvelių ir, savaime suprantama, jei laikote katę, negalima leisti paukštelių į laisvę pasiskraidyti. Dar negimė katė, kuri nebandytų sugauti plasnojančio paukštelio.

Šeškas – tai vienas iš tų namuose laikomų gyvūnų, kurie, kaip ir šuo, gali sugyventi su kate. Geriausia, kai abu vienoje šeimoje atsiranda, kol yra maži. Šeško medžiojimo instinktas labai stiprus, todėl kartu su šiuo gyvūnu negalėsite laikyti triušio, jūrų kiaulytės ar žiurkės. Šeškas juos laiko savo maistu. Tačiau šeškiukai ir kačiukai žaidžia daugmaž panašiai, taigi toks derinys gali būti sėkmingas.

Dekoratyvines žuvytes laikyti galima, jei akvariumas apsaugotas nuo kačių. Jį dengiantis stiklas ir šviestuvai turi būti neprieinami jūsų keturkojui. Yra kačių, kurios netrumpai pratupi ramiai stebėdamos žuvis, tačiau tik po to, kai pradeda suprasti, jog žuvų letenėle neišsikrapštys.

Ropliai – gyvatės, driežai ir vėžliai – tai gyvūnai, prie kurių vargu ar bandysite pripratinti katę. Neužmirškite, kad vidutinio stambumo boa ar pitono racione yra ir katės dydžio gyvūnų.

Yra dalykų, kurie katei būtini jau nuo pirmosios dienos. Svarbiausias jų – dėžutė, kur katė gali atlikti gamtinius reikalus. Gyvenimas bus prastas, jei dėžutė netenkins katės, jos šeimininko ir šeimininkės. Dažnai iš vis gyvenimo nebus. Naminė katė, kuri neišmoksta naudotis tualeto dėžute, senatvės nesulaukia: dažna kačių „užmigdymo” priežastis ta, kad katė šlapinasi ir tuštinasi visur, kur papuola, tik ne savo dėžutėje.

Laimei, katės gabios ir mėgsta švarą. Kačiuką, gimusį namuose, kur yra tualeto dėžutė, mama pamoko, kur reikia šlapintis ir tuštintis. Išmintingas kačių augintojas padeda kačiukams, duodamas jiems dėžutę žemais šonais. Tinkamiausias formatas – orkaitėje kepti skirta skarda. Ji ganėtinai žema, kad mažytis kačiukas galėtų į ją įsiropšti, ir užtektinai didelė, kad joje ar aplink ją galėtų kapstytis visa kačiukų vada. Jei kačiuko augintojas elgėsi teisingai, jūsų kačiukas, parneštas namo, neterš buto: prispirtas reikalo susiras savo dėžutę. Todėl tikslinga naudoti tos pačios rūšies kačių kraiką, kokį naudojo kačiuką išauginęs šeimininkas. Jei dėl vienos ar kitos priežasties norite keisti kraiko rūšį, galima jo įmaišyti po truputį į senąjį – taip, kaip ir pereinant prie naujo maisto.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Augintiniai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.