Patys nelaimingiausi žmonės gyvena Zimbabvėje

Sudėtingą Zimbabvės padėtį, kuri susiklostė prezidento Roberto Mugabės valdymo metu, apsunkina dar viena problema. Dabar šalyje nėra net… pasų – juos spausdinti šaliai per brangu.

Zimbabvės generalinė registracijos valdyba liovėsi spausdinusi pasus, kadangi nebepajėgia įsigyti specialaus popieriaus.

Dėl ekonominio nuosmukio, kuris pastaraisiais metais jaučiamas šalyje, daugiau kaip trys milijonai (!) iš 12 milijonų Zimbabvės gyventojų priversti ieškoti darbo PAR, Botsvane, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje, Didžiojoje Britanijoje, JAV ir Kanadoje.

Didžiulės infliacijos, siekiančios 1200 procentų (!) per metus (aukščiausias rodiklis pasaulyje), nedarbo, viršijančio 70 procentų, kasdienio maisto produktų, kuro, geriamojo vandens ir elektros energijos deficito sąlygomis pasų paklausa pasiekė tokių mastų, kad eilė juos gauti nusidriekė per 4 metus.

Nors, kai kuriais vertinimais, milijonai Zimbabvės gyventojų jau nelegaliai kirto šalies sieną, norėdami patekti į Afrikos pietinės dalies kaimynines valstybes.

Pasų stoka pirmiausia gali neigiamai paveikti studentus, gavusius vietas užsienio universitetuose, taip pat tuos, kurie verčiasi užsienio prekyba, ir asmenis, pageidaujančius legaliai įsidarbinti kitose šalyse.

Zimbabvės generalinės registracijos valdybos darbuotojai šalies sostinėje Hararėje pranešė, kad jiems nurodyta kelionėms į užsienį išduoti tik šešis mėnesius galiojančius laikinus dokumentus.

Nepriklausomų analitikų vertinimu, nuo 2000 metų pramonės gamyba Zimbabvėje sumažėjo trečdaliu, o gamyba žemės ūkio sektoriuje, kuris kadaise buvo vienas svarbiausių valiutos šaltinių šalyje, sumažėjo 65 procentais.

Šaliai gresia dar viena nelaimė: savivaldybių teismuose baigiasi santuokų liudijimų blankai, ir teismų darbuotojai karštligiškai ieško naujų blankų.

Vienas rajono teisėjas pasakė vietos reporteriams: „Mes dedame visas pastangas, kad tuoktis besiruošiančios poros nepatirtų nepatogumų. Mes skambiname į kitas provincijas ir aiškinamės, ar jie negalėtų mums padėti”.

Patys nelaimingiausi žmonės gyvena Zimbabvėje, tačiau iš šios nuotraukos to nepasakysi.

Pietų Afrikoje labai trūksta mokytojų, todėl beveik pusė vaikų yra neraštingi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.