Augalų priežiūros gudrybės

Jei jūsų puoselėjama gėlė nebeauga, gelsta ir vysta, matote, kad ją apipuolė kenkėjai, nepanikuokite ir nepulkite naudoti chemikalų. Kiekviena šeimininkė namuose turi močiučių patikrintų pačių paprasčiausių priemonių, kurios padės augalams.

1. Nuo amarų ginkitės skalbimo priemonėmis.

Amarai mėgsta jaunus minkštus ūglius. Tačiau vargu ar jiems patiks, kai augalo lapus nuvalysite praskiesta skalbimo priemone suvilgyta pašluoste. Vienas judesys – ir amarų kaip nebūta.

2. Šalin nelegalus.

Jei gėlių vazonėliuose žemė nuolat būna per drėgna, neišvengsite smulkučių vabzdžių kolembolų viešnagės, kurie vazonėlyje knibždėte knibžda. Jie žalos nepadarys ir greitai išnyks, jei į žemę įsmeigsite 3-4 degtukus galvutėmis į žemyn.

3. Išdezinfekuos acto esencija.

Senesnis vazonėlis dėl grybelio, samanų ir kalkių dėmių darosi neestetiškos išvaizdos bei atsiranda palanki terpė ligoms veistis. Užpilkite ant vazonėlio acto esencijos ir pašveiskite šepetėliu – nuvalysite nešvarumus ir neutralizuosite ligų pradą.

4. Skystas muilas ir spiritas padės kovoti su skydamariais.

Vien iš šių kenkėjų pavadinimo galima spręsti apie jų įkyrumą – vabzdžiai slepiasi po šarvais, todėl juos sunku naikinti. Paprastai šie rudi kauburėliai įsikuria palei lapo gyslelę. Geriausia juos vieną po kito nukrapštyti pagaliuku, tačiau jei tai sudaro per daug rūpesčių, pabandykite tą lapų pusę, ant kurios yra vabzdžių, gausiai apšlakstyti skysto muilo ir spirito tirpalu (20 g muilo ir truputį spirito praskieskite litre vandens). Jei visgi tai nepadeda, vata apvyniotą pagaliuko galą suvilgykite tirpale ir keliskart patrinkite palei lapų gyslas.

5. Voratinklinei erkutei galas.

Mažytės voratinklinės erkutės vos matomos, bet sausose šildomose patalpose jos greitai dauginasi ir plonas jų voratinklis tampa matomu. Nuo šių vabzdžių apsiginti padės trys paprastos, bet efektyvios priemonės – purkštukas, polietileno maišelis ir vanduo. Smulkia purkštuko srove augalą gausiai apipurkškite vandeniu ir su vazonėliu įdėkite į pakankamo dydžio polietileno maišelį, kurį hermetiškai uždarykite. Didelė drėgmė neleis vabzdžiams daugintis ir galiausiai juos pražudys.

6. Lukštų nuoviras sustiprins augalų atsparumą.

Į verdantį vandenį įmeskite svogūno lukštų, užvirkite ir palikite nusistovėti bei atvėsti pernakt. Šiuo nuovirų apipurkškite augalus. Gelbsti nuo augalų streso.

7. Durpės neleidžia atsirasti kalkių dėmėms.

Jei ant augalų lapų atsirado baltos dėmės, galbūt tai tik kieto laistymui naudojamo vandens nuosėdos. Vandenį suminkštins į 10 l kibirą vandens nakčiai pamerktas lininis maišelis su durpėmis. Durpės neutralizuoja kalkes, suminkština vandenį, kuris tampa tinkamesnis augalams laistyti.

8. Idealus laistymo vanduo.

Bulvių nuoviras iš pažiūros tik maisto ruošos atlieka, tačiau supratingesnė šeimininkė suvoks, kad jame esantis krakmolas skatina augimą. Bet juo laistyti augalus galima tik tuo atveju, jei vandenyje nėra druskos. Nusistovėjęs mineralinis vanduo (be anglies dvideginio) – puiki trąša.

9. Kavos tirščiai puikiai purena žemę.

Neišmeskite kavos tirščių. Sauja juodojo ekstrakto – tai, ko reikia žemei gėlėms. Smulkūs kavos milteliai išpurena sukietėjusią žemę.

10. Kosmetinės procedūros.

Kad augalai atrodytų gražiai, būtina nuo lapų nuvalyti dulkes, kurios kaupiasi ir ant viršutinės, ir ant apatinės lapų pusės, trukdydamos augalui kvėpuoti. Gležnūs lapeliai, pvz., sanpaulijos, valomi sudrėkintu tamponėliu, o patvaresnius galima plauti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.