Po polonio – urano skandalas

Gruzijoje už branduolinių medžiagų kontrabandą nuteistas Rusijos pilietis

Gruzijos valdžia, padedama Amerikos slaptųjų tarnybų, surengė operaciją, kurios metu buvo suimtas ir vėliau nuteistas Rusijos pilietis Olegas Chilsagovas, kai mėgino Tbilisyje už milijoną dolerių parduoti šimtą gramų prisodrinto urano-235, tinkamo atominės bombos gamybai.

Tuo metu, kai vis dar tiriamas buvusio Federalinės saugumo tarnybos (FST) karininko Aleksandro Litvinenkos nunuodijimas Londone panaudojus radioaktyvų izotopą polonį-210, Rusijos įvaizdžiui kelia grėsmę naujas branduolinis skandalas.

Tbilisis, paskelbdamas apie O.Chilsagovo suėmimą ir jo teismą, kartu apkaltino Maskvą, kad ji atsisakė padėti tirti urano-235 kontrabandos bylą.

Infiltravo kelis agentus

Agentūra „Associated Press”, remdamasi Gruzijos vidaus reikalų ministru Vano Merabišviliu, pranešė, kad operacija buvo surengta pernai, tačiau dėl įvairių priežasčių apie ją paskelbta tik dabar. Operacijoje kartu su Gruzijos pareigūnais dalyvavo JAV centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) ir Federalinio tyrimo biuro (FTB) agentai bei Amerikos atominės energetikos ministerijos ekspertai.

„Associated Press” pažymi, kad slaptosioms tarnyboms į kontrabandininkų gaują pavyko infiltruoti kelis agentus. Sulaikant Rusijos pilietį pas jį buvo rasta šimtas gramų prisodrinto urano-235. Taip prisodrinta branduolinė medžiaga yra tinkama atominės bombos gamybai, pažymi interneto svetainė „Gazeta.Ru”. Svetainė taip pat akcentuoja, kad tai buvo viena didžiausių branduolinės medžiagos partijų, pastaraisiais metais atsidūrusių kontrabandininkų rankose.

Nuosprendžiai paskelbti

Kartu su Rusijos piliečiu buvo suimti ir jam talkinę trys Gruzijos piliečiai. Ministras V.Merabišvilis žurnalistams Tbilisyje sakė, kad visi keturi kategoriškai atsisakė atsakinėti į tardytojų klausimus, kokiais keliais jie gavo prisodrinto urano.

Nusikaltėliai jau nuteisti. O.Chilsagovas laisvės neteko aštuoneriems metams, jo parankiniai gruzinai už grotų praleis nuo 4 iki 6 metų.

Pasak ministro V.Merabašvilio, jis su amerikiečių sutikimu leido atskleisti kai kurias kontrabandininkų suėmimo operacijos detales todėl, kad Gruzijos valdžia nesulaukė jokios reakcijos iš Rusijos, kurios buvo paprašyta padėti nustatyti, iš kur O.Chilsagovas ir jo bendrininkai gavo radioaktyvaus urano.

Pasak BBC, FTB patvirtino, kad šios žinybos pareigūnai dalyvavo kontrabandininkų suėmimo operacijoje, tuo tarpu CŽV atstovas nuo bet kokių komentarų atsisakė.

Separatistai veikia

Gruzijos santykiai su Rusija tebėra labai įtempti, nors po ilgos pertraukos Rusijos ambasadorius pirmadienį vėl sugrįžo į Tbilisį. Jis buvo atšauktas į Maskvą konsultacijų po to, kai Gruzijos valdžia praėjusį rudenį suėmė keturis Rusijos kariškius, apkaltinusi juos šnipinėjimu.

Tbilisis nepatenkintas parama, kurią Maskva teikia separatistams dviejuose atskilusiuose regionuose – Abchazijoje ir Pietų Osetijoje. Rusijos ir Gruzijos santykiai dar pablogėjo, kai Gruzijos valdžia, separatistų kontroliuojamose teritorijose tirdama nusikaltėlių gaujų veiklą, nustatė, jog ten egzistuoja visokios kontrabandos keliai, tvirtino V.Merabišvilis. „Kai į ten pasiuntėme savo agentus, apsimetusius pirkėjais, nustatėme, kad Abchazijoje ir Pietų Osetijoje veikia platūs kontrabandos kanalai. Kontrabandininkai dažniausiai siūlė prastos kokybės branduolinių medžiagų. Vėliau atsirado ir labai kokybiškų”, – sakė ministras.

BBC pranešė, kad Gruzijos ir Amerikos slaptųjų tarnybų agentas, vaizdavęs turtingą pirkėją iš užsienio, užmezgė ryšį su pardavėju iš Šiaurės Osetijos, priklausančios Rusijai. Po to, kai Rusijos pilietis pasiūlė didelį kiekį urano-235, agentas atsisakė pirkti, motyvuodamas tuo, kad nenori, jog sandėris vyktų Šiaurės Osetijoje.

Agentas pasiekė, kad O.Chilsagovas su savo preke atvyktų į Tbilisį. Čia jis su bendrininkais buvo suimtas.

„The New York Times” savo internetinėje svetainėje pranešė, kad Rusijos pilietis paketą su urano izotopu turėjo kišenėje. Uranas nėra itin radioaktyvus, todėl jo gabenimas nėra toks pavojingas, kaip kitų branduolinių medžiagų, nurodė svetainė.

Smūgis įvaizdžiui

Šis šokiruojantis incidentas gali pavirsti dideliu tarptautiniu skandalu. Buvusio FST karininko A.Litvinenkos nunuodijimo, panaudojant polonį-210, fone kontrabandininkų demaskavimas taps dar vienu smūgiu Rusijos įvaizdžiui, teigia „Gazeta.Ru”.

Tai, kad prisodrinto urano ir kitų panašių medžiagų galima įsigyti juodojoje rinkoje, kelia didelį susirūpinimą visame pasaulyje. BBC teigia, jog negalima tvirtinti, kad O.Chilsagovas būtų ieškojęs pirkėjų tarp tarptautinių teroristų.

Tačiau, kaip Tarptautinės atominės energetikos agentūros ekspertė Melisa Fleming sakė BBC korespondentui, „netgi mažai reikšmingi atvejai, susiję su prisodrintu plutoniu ar uranu, kelia labai rimtą susirūpinimą”.

„Associated Press” savo ruožtu pažymėjo, kad surengta operacija parodė, jog teroristai, sumanę pagaminti atominę bombą, turi galimybių reikiamų komponentų įsigyti juodojoje rinkoje.

Bendradarbiauti atsisakė

Gruzijos valdžia pripažino, kad kol kas jai nepavyko nustatyti, iš kur kontrabandininkai gavo urano-235 ir ar jie turėjo galimybių gauti didesnius šios atominės medžiagos kiekius.

Pasak V.Merabišvilio, Rusijos atstovams buvo pateiktas konfiskuotos branduolinės medžiagos mėginys, tačiau Maskva atsisakė toliau bendradarbiauti. „Buvome pasirengę suteikti visą reikiamą informaciją, tačiau iš Rusijos neatvyko niekas, kad nors apklaustų suimtą Rusijos pilietį. Tai – labai keista, nes ši šalis turėtų būti suinteresuota kuo geriau apsaugoti savo branduolines medžiagas, kurių labai trokšta tarptautiniai teroristai”, – sakė ministras.

JAV atominės energetikos ministerijos atstovas Brajanas Vilkesas patvirtino, kad iš kontrabandininkų, kuriems vadovavo O.Chilsagovas, atimtą urano-235 partiją tyrė šios ministerijos ekspertai. „Jie nustatė, kad tai yra smarkiai prisodrintas uranas”, – BBC sakė B.Vilkesas.

Į kylantį skandalą Maskva vakar reagavo vangiai. Rusijos atominės energetikos ministerija tik pareiškė, kad „iš mėginio, kurį pateikė Gruzijos valdžia, nebuvo neįmanoma nustatyti kilmę partijos urano-235, Gruzijoje tariamai konfiskuotos iš kontrabandininkų”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.