Prokurorai gūžčioja pečiais

Vyriausioji rinkimų komisija suteikė galimybę Viktorui Uspaskichui bent kelias valandas pabūti Lietuvoje netrikdomam teisėsaugos

Nuo lietuviškos teisėsaugos Rusijoje besislapstantis buvęs Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas įregistruotas kandidatu į Kėdainių rajono savivaldybę. Šis sprendimas įsigalios šiandien vidurdienį. Kandidato statusas V.Uspaskichui garantuoja teisinę neliečiamybę. Nors prokurorai jau vakar vakare prašė VRK priimti sprendimą dėl buvusio Darbo partijos lyderio teisinės neliečiamybės panaikinimo, komisija to nepadarė ir sprendimo priėmimą perkėlė šios dienos vakarui.

Situacija gali keistis bet kada

Generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis ir prokuroras Saulius Verseckas tiksliai nežino, kaip derėtų elgtis teisėsaugos pareigūnams, jeigu V.Uspaskichas sugalvotų šiandien po vidurdienio grįžti į Lietuvą. „Dėl galimų veiksmų mes turėtume apsispręsti penktadienį ryte”, – vakar po VRK posėdžio „Kauno dienai” sakė G.Jasaitis.

Mat VRK iki šios dienos vakare įvyksiančio posėdžio atidėjo sprendimo dėl prokurorų prašymo panaikinti kandidato į savivaldą V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę priėmimą. Yra išduotas teismo sprendimas sulaikyti šį beveik devynis mėnesius Rusijoje gyvenantį ir politinio prieglobsčio ten pasiprašiusį politiką, kai tik jis pasirodys Lietuvoje.

Bet VRK sprendimas iki šios dienos vakaro atidėti prokurorų prašymo svarstymą iš esmės suteikė galimybę buvusiam Darbo partijos pirmininkui netrukdomai atvykti Lietuvon tuoj po to, kai šiandien vidurdienį komisija paskelbs sprendimą dėl savivaldos rinkimų agitacijos pradžios. Tada bent iki vakare įvyksiančio VRK posėdžio V.Uspaskichas turėtų teisinę neliečiamybę.

Kita vertus, G.Jasaitis užsimena, kad teismo leidimas sulaikyti V.Uspaskichą išduotas dar pernai rugpjūtį ir nėra panaikintas. VRK sprendimas tik kitos dienos vakare svarstyti prokurorų prašymą irgi nepanaikina šios teismo nutarties. „Mes turime įsigilinti į visą teisinę situaciją. Kol kas arešto orderis lieka galioti. Kaip bus po penktadienio vidurdienio, dar turime apsvarstyti. Situacija gali keistis bet kurią akimirką”, – užsiminė generalinio prokuroro pavaduotojas.

Nežino, ką pranešti pareigūnams

G.Jasaitis neslėpė, kad nėra patenkintas VRK sprendimu atidėti prokurorų prašymo svarstymą. Jis komisijos posėdyje klausė, kokius nurodymus derėtų duoti pasieniečiams, policininkams ir kitiems pareigūnams, kurie turi būti tiksliai informuoti, nuo kada V.Uspaskichas jau turi teisinę neliečiamybę. „Jie turi žinoti, kaip elgtis, jeigu įtariamasis staiga sugrįžtų”, – sakė prokuroratūros atstovas.

Šis klausimas suglumino VRK narius, jau nusprendusius iki šios dienos vakaro atidėti prokurorų prašymo svarstymą. Jie ilgai ginčijosi, nuo kada kandidatai į savivaldą įgyja teisinę neliečiamybę. Vieni sakė, kad pagal įstatymą tai įvyksta likus 30 dienų iki rinkimų, tai yra vos prasidėjus sausio 26-ajai. Kiti tvirtino, kad tai įvyksta tuomet, kai VRK sprendimą dėl rinkimų agitacijos pradžios paskelbia „Valstybės žinios”. Jos bus išleistos tik rytoj.

Galų gale VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas pareiškė, kad VRK sprendimas dėl rinkimų agitacijos pradžios, taigi ir dėl teisinės neliečiamybės kandidatams į savivaldą, bus paskelbtas komisijos interneto tinklalapyje ir įsigalios nuo penktadienio vidurdienio.

VRK sprendimas prokurorų prašymo panaikinti V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę svarstymą perkelti į šios dienos vakarą paaiškintas tuo, kad vakarykščio posėdžio darbotvarkėje nebuvo aiškiai suformuluotas punktas dėl tokio klausimo svarstymo.

Įregistravo kandidatu

Sprendimą dėl V.Uspaskicho įregistravimo kandidatu į Kėdainių rajono savivaldybės tarybą priėmė vakar ryte posėdžiavusi Kėdainių rajono apygardos rinkimų komisija. Už tokį sprendimą balsavo 7 komisijos nariai, 4 buvo prieš, 1 susilaikė.

Apygardos komisijos vadovas Bronius Jasiukaitis neslėpė, kad dėl šio kandidato registravimo virė karštos diskusijos. Daugiausia abejonių būta dėl jo pilietybės ir gyvenamosios vietos deklaravimo.

Pirmadienį gavusi Darbo partijos kandidatų sąrašą komisija nutarė patikslinti kai kuriuos duomenis. Migracijos departamento teirautasi, ar V.Uspaskichas tebeturi Lietuvos pilietybę, kur jis yra deklaravęs gyvenamąją vietą, ar jo buvimas užsienyje nekelia kliūčių jam kandidatuoti Lietuvos valdžią. Užsienio reikalų ministerijai nusiųstas raštas, ar šis asmuo yra deklaravęs savo gyvenamąją vietą Rusijoje.

Lietuvos ambasados Maskvoje duomenimis, jau aštuonis mėnesius Rusijoje gyvenantis politikas ambasadoje nedeklaravo savo gyvenamosios vietos. Tačiau, pasak B.Jasiukaičio, tai neatima iš jo teisės pasinaudoti rinkimų teise. Už tvarkos nesilaikymą jam tegresia administracinė bauda.

Kėdainių apygardos rinkimų komisija taip pat sulaukė atsakymų, kad V.Uspaskichas turi Lietuvos pilietybę, o jo gyvenamoji vieta deklaruota Kėdainiuose. Pagal Savivaldos rinkimų įstatymą piliečiai gali pretenduoti tik į tos savivaldybės tarybos nario mandatą, kurios teritorijoje jis yra deklaravęs gyvenamąją vietą.

B.Jasiukaitis pripažino, kad buvo kilę įtarimų ir dėl V.Uspaskicho parašų autentiškumo. Parašai padėti ant keturių pareiškinių dokumentų. Anot komisijos narių, jie nėra identiški, bet tai nereiškia, kad padirbti. „Ekspertizės juk neužsakysi. Be to, ji ilgai trunka”, – sakė B.Jasiukaitis.

Nuslėpė milijonus

Pernai rugpjūčio 25 dieną Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas V.Uspaskichui skyrė kardomąjį suėmimą. Tačiau politikas Rusijoje pasiprašė prieglobsčio.

Kėdainių verslininką 47 metų V.Uspaskichą, anksčiau dėl skandalų netekusį ūkio ministro ir Seimo nario postų, Lietuvos teisėsauga įtaria apgaulingų duomenų apie jo vadovautos partijos pajamas ir jų naudojimą pateikimu Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai. Generalinė prokuratūra vakar paskelbė, kad Darbo partija 2005 metais nuo mokesčių inspektorių nuslėpė ir nedeklaravo per 8 milijonus litų gautų pajamų bei daugiau kaip 7 mln. litų išlaidų. Anot prokurorų, V.Uspaskicho ir partijos iždininkės pasirašytoje oficialioje ataskaitoje nurodyti apgaulingi duomenys, jog Darbo partijos pajamos 2005 metais tebuvo apie 1,9 mln. litų, išlaidos – tik apie 1,6 mln. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.