Visa tiesa apie Moną Lizą

Istorikas Džiuzepė Palanti 2006 m. išleido knygą „Tikra Džokondos istorija”, kurią parengė tyrinėdamas vienos Florencijos cerkvės archyvą bei kitus istorinius šaltinius.

Mokslininkas rašo, jog garsioji Mona Liza, nutapyta Leonardo da Vinčio, iš tiesų buvo Florencijos aristokratė Liza Gerardini, gimusi 1479 m. Madžijo gatvėje. Būdama šešliokos metų ji ištekėjo už turtingo šilko pirklio Frančesko del Džokondo, kuriam buvo antroji žmona. Šeima užaugino penkis savo vaikus ir vieną įvaikį. Gyveno del Džkondai Gibelino gatvėje, sero Pjero, Leonardo da Vinčio tėvo, kaimynystėje.

Dž. Palati spėja, kad Frančeskas del Džokondas ir užsakė savo žmonos portretą pas L. da Vinčį. Tačiau šiai hipotezei pritaria ne visi dailininko kūrybos tyrinėtojai. Alesandras Veciozi, Leonardo da Vinčio muziejaus direktorius, teigia, jog portreto tikrasis užsakovas buvo Džokondos meilužis Džulianas Mediči. Neva tai patvirtinęs pats dailininkas 1517 m. parašytame laiške Aragonos kardinolui.

Dž. Palačio tyrinėjimai patvirtino ir jau žinomus Lizos gyvenimo faktus, jog ji buvusi gražuolė, turėjusi dvarą šalia San Lorenco cerkvės, prie pat šventos Uršulės vienuolyno. Į šį vienuolyną Džokonda atidavė savo jauniausiąją dukrą Marietą, kuri vėliau tapo vienuole Liudvika. Vykdydama ketveriais metais anksčiau mirusio vyro paskutiniąją valią, šiame vienuolyne savo dienas užbaigė ir pati Džokonda. Mirė ji būdama 63-ejų metų 1542 m. liepos 15 d. Palaidota šventos Uršulės vienuolyno kapinėse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.