Vadovų postus dalinasi vyrai

Nors Klaipėdoje gyvena daugiau moterų nei vyrų, įmonėms ar organizacijoms dažniau vadovauja stipriosios lyties atstovai.

Lyčių lygybės įstatymas užtikrina moterų lygias teises. Tačiau moterys įsitikinusios, kad tapti vadovėmis joms sunkiau. Vyrai negaili komplimentų moterims, bet, priminę šeimos priedermes, tvirtina, jog egzistuoja moteriškos ir vyriškos gyvenimo sritys.

Klesti patriarchatas

„Jei konkuruoja vyras ir moteris, net žioplesnis vyras turi daugiau šansų nugalėti vien todėl, kad jis yra vyras, – įsitikinusi Lilija Petraitienė, atstovaujanti Vakarų Lietuvos moterų organizacijų asociacijai.

„Moterims, pasiryžusioms kopti į karjeros aukštumas, tenka būti triskart pranašesnėmis ir nugalėti ne tiek vyrus, kiek patriarchalinį (vyro viešpatavimo) mąstymą. Lyčių lygybę mes tik deklaruojame.

Įstatymų bazė sutvarkyta puikiai, tačiau viskas yra tik juridiškai, – negailėjo kritikos L.Petraitienė. – Darbdavys moters net nenori priimti į darbą. Suveikia patriarchalinis mąstymas. Juk ji ištekės, gimdys, sirgs vaikai. Moteriai mokamas ir mažesnis atlyginimas.”

L.Petraitienė įsitikinusi, kad moterys nėra solidarios, – vyrai palaikys vyrą rinkimuose ar kur kitur. O moterys už moterį nebalsuos, nes viena kitą vertina kaip konkurentę.

Pavargsta kovoti

Statistika teigia, kad Lietuvoje gyvena daugiau moterų nei vyrų. Ir Klaipėdoje tūkstančiui vyrų tenka 1 170 moterų.

Nors nuo mažens mergaitės geriau mokosi, daugiau merginų baigia aukštąsias mokyklas, tačiau vėliau didžioji jų dauguma tampa tik pavaldinėmis.

Taip yra todėl, kad pasirinkusios motinystę moterys kuriam laikui iškrenta iš darbo rinkos.

„Kitos, pavargusios už save kovoti ar draskytis tarp šeimos ir darbo, susitaiko su tuo, kad bus tik vykdytojos. Į vadovų lygį iškyla tik pačios stipriausios”, – įsitikinusi L.Petraitienė.

Vadovauja filialui

„Sampo” banko Klaipėdos filialui neseniai pradėjusi vadovauti Ingrida Streckienė taip pat įsitikinusi, kad mentaliteto per dieną nepakeisi, todėl moterims karjeros siekti kai kuriais atvejais sudėtingiau.

„Gal vyrai iniciatyvesni, labiau kovoja, o moterys greičiau nuleidžia rankas. Suveikia ir mitas, kad vis tiek nugalės vyras”, – svarstė I.Streckienė.

Vadovė įsitikinusi, kad organizacijoms vadovauja žmonės, o ne vyrai ar moterys.

Tiesa, lyčių psichologijos, mąstysenos skirtumų paneigti negalima. I.Streckienės manymu, vadovaujant moteriška intuicija ne mažiau vertinga.

Vienintelė tarp vadovų

Vienintelė tarp uosto direkcijos vadovų – jau šeštus metus sėkmingai dirbanti vyriausioji finansininkė Beata Kulevičiūtė.

Ji įsitikinusi, kad lytis nei atima, nei suteikia daugiau proto. Svarbu asmenybė.

Tiesa, B.Kulevičiūtės pastebėjimais, moteriai sunkiau atleidžiama. Pasak B.Kulevičiūtės, esti ir situacijų, kai tvarkydami reikalus vyrai apskritai nenori bendrauti su moterimi. Ji teigė pastebėjusi, kad moterys darbštesnės, bet siekiantys karjeros vyrai – drąsesni.

Reikia ištvermės

Ilgai Klaipėdos miesto taryboje dirbusi, o nuo 2004 metų užimanti savivaldybės administracijos direktoriaus postą Judita Simonavičiūtė sakėsi nejaučianti nuoskaudos, kad vadovų postus dažniausiai dalinasi vyrai.

„Taip jau dievulis sukūrė, – sakė J.Simonavičiūtė, – kad vyrui davė daugiau fizinės jėgos. Pati dirbu vadovų lygmeniu ir žinau, kad tam reikia daug fizinių jėgų. Moteriai tenka susidėlioti prioritetus: darbas ar šeima. Kažkam laiko liks mažiau.”

Direktorės manymu, moterys vadovės nuo vyrų vis dėlto skiriasi. Jos atlaidesnės, labiau atjaučia. Galima ir moteriškumu pasinaudoti, sugraudinti priešininką išspaudus ašarą.

Komisarė – moteris

Kad egzistuoja vyriškos ir moteriškos sritys, tiesiogiai ar netiesiogiai patvirtino ir kalbinti vyrai vadovai.

„Nors šeimoje, sakoma, nebūna vyriškų ar moteriškų darbų, tačiau kas taisys elektrą ir kas keps tortą?”- klausė Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos prezidentas Aloyzas Kuzmarskis.

Jo manymu, uoste, uosto įmonėse moteriai karjeros siekti būtų sunkiau. „Šiais laikais neužtenka baigti vadybos mokslus ir tik kabinete sėdėti”, – tvirtino A.Kuzmarskis.

O susidūręs su kitų sričių moterimis vadovėmis asociacijos prezidentas sakėsi įžvelgęs skirtumus – moterys, anot jo, kitaip skaičiuoja, nuoširdžiau svarsto reikalus.

„Gal jos labiau ir vadovaujasi emocijomis, bet kartais, oi, kaip toli už horizonto sugeba pamatyti”, – gražių žodžių moterims negailėjo A.Kuzmarskis.

Dėl moters karjeros policijoje galimybių abejojo Klaipėdos VPK vyriausiasis komisaras Benonas Ivanauskas. Tai specifika, kuri moteriai sunkiai priimtina dėl šeimos – darbas naktimis ir švenčių dienomis.

Vis dėlto Klaipėdos policijoje moterų daugėja: jos dirba tyrėjomis, patruliuoja gatvėse.

Iki šiol visoje Lietuvoje vieninteliam Plungės komisariatui vadovauja moteris.

Suprasti sunkiau

Medicinos paslaugų srityje moteriai karjerą, atrodytų, padaryti nėra sunku, nes čia dirba beveik vien moterys.

Tačiau pagrindinių Klaipėdos medicinos įstaigų vadovai daugiausiai – vyrai. Jūrininkų ligoninės vyriausiasis gydytojas Jonas Sąlyga teigė, kad moterys ne taip aktyviai dalyvauja konkursuose į vadovų vietas.

Apie tas vadoves, su kuriomis teko susitikti, gydytojas kalba tik gerai.

J.Sąlygos teigimu, lyčių skirtumas turi įtakos – tą patį sprendimą, dažniausiai teisingą, vadovės priims daug greičiau nei vyrai, kurie apsispręsdami paprastai ilgiau mąsto.

Klaipėdos darbo biržai vadovaujantis Andrius Adomaitis tvirtino moteris gerbiąs, bet suprasti jas jam sunkiau nei vyrus.

Praeityje A.Adomaičiui yra vadovavusi ne viena moteris, tad jis sakė, kad vadovės – sudėtingesnės, ambicingesnės. Nors jis taip pat pabrėžė, kad svarbiausia – profesionalumas.

Amazonių palikuonės

Paprašytas pakomentuoti vyrų ir moterų norą vadovauti psichiatras Aleksandras Slatvickis atsiprašė, kad nebus objektyvus, bet taip jau yra nuo seno, kad vyrai siekia vadovauti.

Jiems visada tekdavo didesnė atsakomybė, aukštesnis savarankiškumo lygis. Vyras nuo seno turėjo aprūpinti šeimą ir būtent jam daugiau teko bendrauti su išoriniu pasauliu.

„Moterys vadovės – tai labiau gamtos anomalija arba tai amazonių palikuonės, – teigė A.Slatvickis. – Nesakau, kad vyrai protingesni už moteris, bet lyčių lygybė neegzistuoja, gamta sukūrė kitaip. Vadovauti, aišku, turi tas, kuris turi tam sugebėjimų.”

Pridūręs, kad jam vadovauja moteris, A.Slatvickis teigė galįs tik žavėtis, kaip kartais moteris sugeba į problemą pažvelgti visiškai kitaip nei vyrai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.