Augalai virtuvėje

Puošti virtuvę kambarinėmis gėlėmis ar ne? Nelygu, kokio dydžio virtuvė, kokia viryklė – dujinė ar elektrinė, patalpa – šviesi ar tamsi. Tiesa, jei pasirinksite tinkamus augalus, pastatysite juos atokesnėse kertėse, net mažoje ir tamsioje virtuvėje keliems dailiems vazonėliams vietos tikrai pakaks.

Spalvingi augalai labai pagyvina virtuvę, kurioje paprastai vyrauja pastelinės spalvos, netrūksta šalčiu dvelkiančių plieninių detalių – plautuvių, viryklių, įvairių prietaisų. Beje, dujinių viryklių išskiriami degimo produktai kenkia tik itin opioms gėlėms. Daugumai augalų virtuvėje sąlygos puikios – čia šilta, šviesu, daug drėgmės. Be to, virtuvėje praleidžiate nemažai laiko, todėl norom nenorom žvilgsnis užkliūva ir už gėlių, o vanduo ir visos priemonės augalams valyti, tręšti, genėti – visada po ranka.

Vis dėlto yra ir trūkumų. Virtuvės durys varstomos dažniau nei kitų kambarių, todėl čia dažnai susidaro skersvėjai. Ant karštu ar muiluotu vandeniu aptėkštų lapų atsiranda dėmių, ant palangės sustatyti vazonėliai užstoja šviesą, ant spintelių vietos paprastai ir be vazonėlių per maža.

Verta žinoti

Virtuvėje nuolat sukiojasi žmonių, todėl geriau, kad augalai nesipainiotų po kojomis ir neužstotų kelio nuo šaldytuvo iki viryklės ir pan.

Virtuvę puoškite gražiais, bet įprastais augalais – pelargonijomis, sprigėmis, begonijomis, sanpaulijomis, skindapais, svogūninėmis gėlėmis. Nesirinkite lepių, itin egzotiškų.

Virtuvėje laikomus vazonėlius galite įstatyti į nenaudojamus indus – molinius ąsočius, cinkuotus kibirėlius, žalvarinius puodus, arbatinukus, cukrines.

Vazonėlius statykite ant lentynų ar tvirtinkite prie sienų – žalumos bus daug, o vietos beveik neužims.

Ant stalo, prie kurio namiškiai valgo, statykite tik žemus augalus – sanpaulijas, peperomijas, begonijas. Tiesa, jie turi būti išvaizdūs.

Virtuvėje geriau neauginti stipriai kvepiančių augalų, pavyzdžiui, jacintų.

Augalai, kuriuos puošia ne žiedai, o vaisiai, – patys tinkamiausi virtuvėje. Gražiai atrodo nerterų kupsteliai, kiauliauogių krūmeliai, o, pavyzdžiui, dekoratyvinių paprikų ankštis galite net naudoti kaip prieskonius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.