Dakaras ralis kaimynams – ypač sėkmingas

Sunkiausiu pasaulyje vadinamo Dakaro dykumų maratono finišą pasiekė ne tik trys iš keturių Latvijoje sukonstruotų „Oscar” automobilių, bet ir šios šalies motociklininkas Janis Vinteris pelnė net 6-ąją bendrosios įskaitos vietą

Dakaro dykumų maratono finišą Senegalo sostinėje Rožinio ežero paplūdimyje pasiekė trys iš keturių šiais metais dalyvavusių Latvijoje sukonstruotų „Oscar” visureigių. Andrio Dambio ekipažas net įsispraudė į geriausių pasaulio lenktynininkų trečiąjį dešimtuką, užėmė 26-ąją bendrosios įskaitos vietą. Pernai tokiu visureigiu važiavę latviai kovojo lyderių grupėje ir nedaug atsiliko nuo pirmojo dešimtuko. Tai neeilinis kaimynų automobilių konstruktorių darbo įvertinimas. Neabejotina, kad šių automobilių užsakymų turėtų pasipilti kaip iš gausybės rago. Mat visureigių lenktynės pasaulyje nepaprastai populiarios, o žmonių ir technikos išbandymai smėlynuose Dakaro raliu nesibaigia. Ištisus metus rengiami visureigių sporto pasaulio pirmenybių etapai, turintys net savo firminius pavadinimus, pavyzdžiui, „Faraonų ralis”.

Nepasiekė finišo

Latvijoje sukonstruotu „Oscar” visureigiu varžėsi ir Aurelijaus Petraičio bei Šarūno Palioko ekipažas, pasivadinęs aludarių „Tauro” vardu. Į jų visureigį buvo įmontuotas BMW benzininis 4,4 litro variklis, sportiniu režimu sunaudojantis iki 70 litrų degalų 100 km, todėl prireikė net 400 litrų talpos degalų bako. Vamzdžių rėmą turinčiame „Oscar” visureigyje buvo sumontuoti „Mitsubishi Pajero” reduktoriai, aštuoni geriausiais pasaulyje vadinami „Doner” amortizatoriai, sekvencinė pavarų dėžė ir daug kitos specialios įrangos. Deja, likimo ironija ar tiesiog tokia tėvynainių nesėkmė, kad šis „Oscar”, vienintelis iš keturių startavusiųjų, nepasiekė finišo. Lietuviai iškrito 8-ajame etape.

Staigmenų netrūko

Savotišką pergalę latviškieji „Oscar” išplėšė dvikovoje su Didžiojoje Britanijoje konstruotais „Desert Warrior” visureigiais. Vienu jų važiavęs kitas lietuvių – Ginto ir Mildos Petrų – ekipažas iš kovos pasitraukė 4-ajame etape. Anglijoje šiais metais dykumų maratonui rengtam visureigiui panaudota „Land Rover Defender/Discovery” rėmo konstrukcija, važiuoklė ir pavarų dėžė. „Desert Warrior” traukė 3,0 litro (220 AG) BMW turbodyzelinis variklis, pasiekiantis maksimalų 450 niutonmetrų sūkio momentą. Iš startavusių 8 „Desert Warrior” visureigių finišavo tik trys. Bene didžiausią staigmeną, pranokstančią net „Oscar” laimėjimus, Latvijos techninio sporto gerbėjams pateikė latvių motociklininkas Janis Vinteris – važiuodamas KTM užėmė net šeštąją absoliučios įskaitos vietą.

Pratęsė pergales

Priminsime, kad Dakaro lenktynių nugalėtoju automobilių įskaitoje, kaip ir tikėtasi, tapo Stephane’as Peterhanselis („Mitsubishi”). Tai jau trečioji prancūzo pergalė Dakaro ralyje automobiliu. Prieš tai jis buvo net šešiskart laimėjęs šias lenktynes važiuodamas motociklu. Praėjusiais metais šis sportininkas lenktynėse liko antras.

2006 metais Dakaro ralyje pergalę šventęs Lucas Alphand’as („Mitsubishi”) šįkart liko antras. Trečiąją vietą užėmė „Schles-Raid-Ford” bagį vairavęs Jeanas-Louis Shlesseras.

Tarp motociklininkų Dakaro ralį laimėjo tvirtai pirmavęs prancūzas Cyrilis Despres. Antrąją vietą užėmė nugalėtojo tautietis Davidas Casteu, trečiąją – amerikietis Chrisas Blaisas. Visi šie sportininkai per ralį važiavo KTM motociklais. Paskutinį etapą tarp motociklininkų laimėjo latvis Janis Vinteris. Sunkvežimių klasėje pergalę šįkart šventė MAN ekipažas: Hansas Stacey, Charly Gotlibas ir Bernardas der Kinderenas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.