Važiavimo greitis

Kokiu maksimaliu leistinu greičiu galima važiuoti lengvaisiais automobiliais keliu Vilnius-Kaunas? – klausia skaitytoja J.A. iš Vilniaus

Jei maksimalus leistinas greitis visame kelyje būtų vienodas, atsakyti būtų labai paprasta. Tačiau kelio Vilnius-Kaunas reikšmė – ne visur vienoda. Kelio ruože maždaug nuo Kaišiadorių sankryžos iki Rumšiškių gyvenvietės pastatyti kelio ženklai „Automobiliams skirtas kelias”. Vadinasi, ženklais pažymėtame ruože galioja greitkeliuose nustatyta eismo tvarka. Greitkeliuose, kaip žinoma, maksimaliu leistinu greičiu lengvaisiais automobiliams galima važiuoti atsižvelgiant į metų laiką. Nuo balandžio 1 iki lapkričio 1 dienos maksimalus leistinas greitis neturi būti didesnis kaip 110 km/val., o nuo lapkričio 1 iki balandžio 1 dienos – 100 km/val. Taigi jei sutiksime, kad mūsų minėtas ruožas atitinka greitkelio apibrėžime nustatytus reikalavimus, dabar didžiausias greitis lengviesiems automobiliams šioje kelio dalyje siekia tik 100 km/val. Tačiau taip yra tik ženklais „Automobiliams skirtas kelias” pažymėtame ruože.

Ne didesnis kaip 90 km/val.

Visi kiti kelio Vilnius-Kaunas ruožai pagal dabar galiojančias taisykles niekuo nesiskiria nuo kitų užmiesčio kelių. Kaip pamename, seniau keliuose su skiriamąja eismo juosta lengvaisiais automobiliais buvo leidžiama važiuoti greičiau – iki 100 km/val. Dabar to nebėra, todėl maksimalus važiavimo greitis keliuose su skiriamąja juosta ir keliuose be skiriamosios juostos tiek žiemą, tiek vasarą yra toks pat ir negali būti didesnis kaip 90 km/val.

Taigi trumpai ir konkrečiai galime atsakyti taip: kelyje Vilnius-Kaunas maksimalus leistinas greitis lengviesiems automobiliams yra 90 km/val., išskyrus ruožus, kuriuose pastatyti kelio ženklai leidžia važiuoti kitokiu maksimaliu greičiu.

Pagal situaciją ir sąlygas

Kalbėdami apie maksimalų KET leidžiamą važiavimo greitį neturėtume pamiršti, kad taisyklės nustato ir kitokius eismo greičio apribojimus. Teisingiau sakant, įpareigoja vairuotoją pasirinkti ne maksimalų greitį, o tokį, kuris labiausiai atitinka susiklosčiusią situaciją ir sąlygas: „172.Vairuotojas privalo važiuoti neviršydamas leistino greičio. Pasirinkdamas važiavimo greitį, vairuotojas turi atsižvelgti į važiavimo sąlygas, ypač vietovės reljefą, kelio ir transporto priemonės būklę bei krovinį, meteorologines sąlygas, taip pat eismo intensyvumą, kad galėtų sustabdyti transporto priemonę iki bet kurios iš anksto pamatytos kliūties. Jis turi sulėtinti greitį ir prireikus sustoti, jeigu to reikia dėl susidariusių aplinkybių, ypač, kai blogas matomumas”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.