Atrakcionų veiklos apmokestinimas

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI) primena atrakcionų veikos apmokestinimo tvarką.

Atsižvelgiant į teisės aktų pakeitimus, VMI pateikia dažniausiai mokesčių mokėtojų užduodamus klausimus ir atsakymus į juos:

1. Ar fizinis asmuo pagal verslo liudijimą verstis poilsio parkų ir paplūdimių veikla, poilsinių transporto priemonių, turistinės stovyklos paslaugų teikimo, batuto ir kita veikla gali taip pat vykdyti atrakcionų parkų veiklą?

Ne, svarbu prisiminti, kad verslo liudijimas verstis poilsio parkų ir paplūdimių veikla, poilsinių transporto priemonių, turistinės stovyklos paslaugų teikimo, batuto ir kita veikla suteikia teisę verstis tik jame išvardinta veikla. Atrakcionų parkų veiklai būtinas specialus verslo liudijimas. Vertinti, ar gyventojų faktiškai vykdomos veiklos pobūdis atitinka verslo liudijime įrašytą veiklą, yra įgaliotas vietos mokesčių administratorius.

2. Ar fiziniai asmenys (nuolatiniai ir nenuolatiniai Lietuvos gyventojai) gali vykdyti atrakcionų parkų veiklą neįsteigę juridinio asmens?

Fiziniai asmenys, norėdami verstis atrakcionų veikla neįregistravę juridinio asmens, gali tai daryti užsiimdami individualia veikla. Lietuvos gyventojai, pradėjęs vykdyti tokią veiklą, privalo apie tai informuoti mokesčių administratorių pagal savo gyvenamąją vietą, o nenuolatiniai Lietuvos gyventojai turi registruoti nuolatinę bazę, per kurią vykdo individualią veiklą.

Verčiantis šia veikla, gyventojams yra privalu turėti visus reikiamus leidimus iš savivaldos bei kitų veiklos priežiūros institucijų.

3. Kokius mokesčius turi mokėti individualią veiklą įregistravę gyventojai, vykdantys atrakcionų parkų veiklą Lietuvoje?

Gyventojas, besiverčiantis individualia veikla, turi teisę pasirinkti kokį pajamų mokesčio tarifą 15 proc. ar 27 proc. taikyti apmokestinant per kalendorinius metus gautas iš savo individualios veiklos pajamas. Jeigu gyventojas nusprendžia iš savo individualios veiklos pajamų neatimti patirtų šiai veiklai vykdyti išlaidų, tai nuo bendros gautos pajamų sumos mokamas 15 proc. pajamų mokestis. Kai gyventojas nusprendžia pajamų mokestį skaičiuoti iš gautų savo individualios veiklos pajamų atimdamas leidžiamus atskaitymus, jo likusi pajamų dalis (atėmus išlaidas) apmokestinama 27 proc. pajamų mokesčiu.

Individualią veiklą įregistravęs gyventojas pats moka valstybinio socialinio draudimo įmokas bazinei pensijai – 50 proc. bazinės pensijos per mėnesį (nuo 2006 liepos 1 d. ‑ po 115 Lt) ir įmoką papildomai pensijos daliai – 15 proc. nuo valstybiniam socialiniam draudimui deklaruojamų pajamų sumos (tik tuo atveju, jei pajamų metinė suma didesnė arba lygi kaip 12 minimalių mėnesio algų).

Privalomojo sveikatos draudimo įmoka sudaro 30 procentų metinės pajamų mokesčio sumos. Jei ši suma mažesnė kaip metinė valstybės biudžeto įmoka už valstybės lėšomis draudžiamus asmenis (2007 m. – 353,20 Lt), gyventojas, kuris nėra apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu, turi primokėti skirtumą.

4. Kaip vertintina gyventojų, kurie eksploatuoja fiziniams ar juridiniams asmenims priklausančius atrakcionų įrenginius, veikla?

Tuo atveju, kai vienas asmuo (nepriklausomai, ar juridinis ar fizinis) perduoda atrakcionų įrenginius eksploatuoti gyventojams, įregistravusiems individualią veiklą, reikėtų vertinti, ar jų santykiai pagal savo esmę nėra darbo santykiai. Darbo santykiams yra būdinga tai, kad vienas asmuo (darbuotojas) atlieka tam tikrą darbo funkciją, laikydamasis nustatytų darbo normų ir tvarkos, o kitas asmuo (darbdavys) suteikia jam darbą (darbo priemones), jį kontroliuoja ir moka sulygtą darbo užmokestį. Taigi, jeigu atrakcionų įrengimus eksploatuojančių gyventojų faktiškai vykdoma veikla turi visus paminėtus požymius, ji turėtų būti vertinama kaip darbo santykiai, o ne kaip individuali veikla, nors ji faktiškai ir būtų įregistruota.

5. Kokius mokesčius turi mokėti Lietuvos juridiniai asmenys, vykdantys atrakcionų parkų veiklą Lietuvoje?

Atrakcionų parkų veiklą vykdantys Lietuvos juridiniai asmenys, kaip ir kiti juridiniai asmenys, moka Lietuvos Respublikos mokesčių administravimo įstatymo (toliau – MAĮ) 13 str. nustatytus mokesčius, laikydamiesi mokesčių įstatymų, taip pat šiuose įstatymuose nustatytos mokesčių apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos. Apmokestinimo tam tikru mokesčiu tvarką nustato atitinkamas mokesčio įstatymas.

6. Kaip apmokestinamos užsienio įmonės, vykdančios atrakcionų parkų veiklą Lietuvoje?

Užsienio įmonė atrakcionų veiklą vykdyti Lietuvoje gali Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka įsteigusi įmonę kaip teisės subjektą, turintį juridinio asmens teises, arba filialą. Užsienio įmonės filialas laikomas nuolatine buveine pelno mokesčio apskaičiavimo tikslais, jeigu atitinka Pelno mokesčio įstatymo (toliau – PMĮ) nuostatas. Taip pat, užsienio įmonė gali vykdyti šią veiklą neįsteigusi filialo, tačiau ir tokia užsienio įmonė pagal PMĮ nuostatas taip pat gali būti laikoma vykdančia veiklą per nuolatinę buveinę Lietuvos Respublikos teritorijoje.

Užsienio vieneto veikla arba jos dalis, nors ir atitinka laikinos veiklos požymius, yra laikoma nuolatine, jei dėl užsienio vieneto veiklos arba jos dalies specifikos užsienio vienetas vykdo trumpalaikę pasikartojančią (periodiškai kasmet, tačiau ne trumpiau kaip trejus metus) veiklą arba jos dalį. Šiuo atveju užsienio vienete turi būti kasmet užbaigtas komercinis operacijų ciklas. Todėl, jeigu užsienio įmonė trumpalaikę atrakcionų veiklą Lietuvoje vykdys periodiškai, tokia įmonė pagal PMĮ nuostatas bus laikoma vykdančia veiklą per nuolatinę buveinę Lietuvos Respublikos teritorijoje.

Nuolatinės buveinės, kurių teisinis įregistravimas Lietuvos Respublikos įstatymuose nenumatytas, privalo mokesčių mokėtojų registre registruotis pagal veiklos vykdymo vietą ne vėliau, kaip veiklos vykdymo pradžios dieną.

Pagal PMĮ nuostatas nuolatinės buveinės (įskaitant filialus) apmokestinamasis pelnas apmokestinamas 15 proc. pelno mokesčio tarifu. Jeigu dirba samdomi darbuotojai, tai išskaičiuojamas 27 proc. pajamų mokestis ir 3 proc. valstybinio socialinio draudimo įmokos nuo samdomų darbuotojų darbo užmokesčio ir apskaičiuojamos 31 proc. valstybinio socialinio draudimo įmokos nuo viso samdomų darbuotojų darbo užmokesčio. Kiti Lietuvos Respublikoje mokami mokesčiai ir rinkliavos nurodyti Mokesčių administravimo įstatyme.

7. Ar apskaičiuojamas PVM už atrakcionų parkų paslaugas?

Jeigu atrakcionų paslaugos faktiškai yra teikiamos Lietuvoje, nepriklausomai nuo to, ar jas teikia užsienio, ar Lietuvos asmuo, šių paslaugų teikimas yra laikomas įvykusiu Lietuvoje. Atkreiptinas dėmesys, kad atrakcionų paslaugos (t.y. bilietai, parduodami į atrakcionus) apmokestinamos lengvatiniu 5 procentų PVM tarifu.

8. Ar atrakcionų veiklą vykdantys asmenys turi registruotis PVM mokėtojais?

Kai atrakcionų veiklą Lietuvoje vykdo Lietuvos įmonė, ji privalo registruotis PVM mokėtoja bei už teikiamas paslaugas skaičiuoti PVM ir mokėti jį į biudžetą:

1) jeigu jos atlygio už vykdant ekonominę veiklą suteiktas paslaugas (patiektas prekes) suma per paskutinius 12 mėnesių viršija 100 000 litų,- nuo to mėnesio, kurį minėta riba buvo viršyta; arba

2) visų jos įsigytų iš kitų valstybių narių prekių (išskyrus naujas transporto priemones ar akcizais apmokestinamas prekes) vertė (neįskaitant PVM, sumokėto ar mokėtino valstybėje narėje, iš kurios prekės atgabentos) praėjusiais kalendoriniais metais viršijo 35 000 litų arba einamaisiais kalendoriniais metais numatoma šią ribą viršyti.

Užsienio asmuo, vykdantis atrakcionų veiklą Lietuvoje, turi registruotis PVM mokėtoju ir už teikiamas paslaugas skaičiuoti PVM bei mokėti jį į biudžetą nuo veiklos pradžios.

9. Kas apskaičiuoja ir moka PVM už atrakcionų įrenginių nuomą iš užsienio asmenų?

Jeigu Lietuvos įmonė išsinuomos atrakcionų įrenginius iš užsienio asmenų, nuomos paslauga bus laikoma atlikta Lietuvoje. Atkreiptinas dėmesys, kad už tokias užsienio asmens teikiamas paslaugas apskaičiuoti ir sumokėti į biudžetą PVM privalo paslaugų pirkėjas, jeigu jis yra apmokestinamasis asmuo.

Todėl tuo atveju, jeigu Lietuvos apmokestinamasis asmuo (nepriklausomai nuo to, ar jis įsiregistravęs PVM mokėtoju) nuomosis atrakcionų įrenginius iš užsienio įmonės, kuri nėra įsikūrusi Lietuvoje, jis turės apskaičiuoti ir sumokėti į biudžetą PVM už jam suteiktas atrakcionų įrenginių nuomos paslaugas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.