Žalieji žirneliai – vitaminų slėptuvė

Gamta siūlo žaliuosius žirnelius kaip skanų maistą ir kaip sveikatai naudingą produktą.

Mišrainei, kepsniams, padažams žirneliai suteikia gardumo, o žirnių miltai ar nuoviras atstoja vaistus ir net mažina riziką susirgti vėžiu.

Vitaminų nepraranda

Žirnelių galima nusipirkti ir natūralių, ir konservuotų, šaldytų. Perdirbti žirniai, žinoma, turi mažiau sveikatai naudingų medžiagų, tačiau savo vertės nepraranda.

Tai tik mitas, kad šaldytos daržovės praranda visus vitaminus. Užšaldžius daržoves, vitaminai taip pat tik „užšaldomi”.

Kad šaldyti žirneliai neprarastų maistinės vertės, verdant į puodą reikia pripilti tiek vandens, kad žirneliai būtų vos vos apsemti. Kuo mažiau vandens pilsite, tuo mažiau vitamino C bus prarasta. Puodą būtina uždengti dangčiu.

Nuoviro išpilti taip pat nederėtų. Iš jo galima paruošti sveiką ir vitaminingą padažą arba naudoti kaip vaistus šlapimui varyti.

Nauda sveikatai

Žalieji žirneliai tiesiog plyšta nuo maistingų medžiagų. Valgydami žirnelius, žmonės gauna daugiau nei 8 rūšių vitaminų, 7 mineralų, proteino ir skaidomųjų medžiagų, kurios svarbios besilaikantiems dietos.

Iš žirnelių organizmas gauna tokių medžiagų, kurios būtinos išlaikyti stiprius kaulus. Tai didžiulis vitamino K1 šaltinis, kuris palaiko kauluose esantį kalcį.

Vitamino B6 turintys žalieji žirneliai padeda aktyvinti medžiagų apykaitą. Užsienio mokslininkai nustatė, kad moterims menopauzės metu šių medžiagų labai trūksta, o tabletėmis geriami vitaminai gali sukelti alergiją.

Žalieji žirneliai naudingi ne tik kaulams, bet ir širdžiai, kraujagyslėms. Vitaminas K padeda reguliuoti kraujo krešėjimą.

Žirneliuose taip pat yra tokių medžiagų, kurios padeda atsikratyti nuovargio ir tingulio pojūčio. Daug besimokantiems ir protinį darbą dirbantiems žmonėms gydytojai rekomenduoja kasdien suvalgyti po šaukštą žaliųjų žirnelių. Žinoma, nebūtina jų valgyti vienų. Jie puikiai pagardina bet kokį patiekalą.

Palaikyti imuninę sistemą padeda geležis ir vitaminas C, kurių žirneliai taip pat nestokoja. Užsienio mokslininkai nustatė, kad vitaminas C mažina riziką susirgti vėžiu. Vartojantys šį vitaminą žmonės yra atsparesni ir aplinkos taršai.

Kinai įsitikinę, kad geriantieji žirnių nuovirą niekada neturės apendikso. Tačiau vyrams nepatariama dažnai mėgautis šia daržove, nes tyrimai įrodė, kad žirneliai mažina vaisingumą.

Žirniuose yra daugiau baltymų nei kitose daržovėse, tačiau mažiau nei mėsos produktuose. Jie taip pat yra ir kaloringesni nei kitos daržovės.

Kavamale maltų žirnelių ar trintų ankščių nuoviru yra gydoma akmenligė arba naudojama kaip priemonė šlapimui varyti.

Pūlingoms žaizdoms gydyti žirnelių miltai taip pat pirmoji pagalba.

Įdomūs faktai apie žaliuosius žirnelius:

● XVI amžiuje viename arabų šeicho traktate buvo įrašytas receptas, kaip pasidaryti afrodiziaką: tereikia pavirti žaliuosius žirnelius su svogūnais ir pagardinti cinamonu.

● Pakelis šaldytų žirnelių daugelyje šalių naudojamas kaip šaltas kompresas patinimui sumažinti.

● Žirnių valgymo rekordas priklauso anglei Jenet Haris, kuri lazdelėmis vieną po kito suvalgė 7 tūkstančius 175 žirnelius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.