Žmogaus baimė ir vienatvė slepiasi sapnuose

Sapnai mus moko pasitikėti savimi ir savo pojūčiais, tačiau daugelis šito nesupranta.

Konsultuodama daug dėmesio skiriu klientų sapnams. Juose galima rasti atsakymą į daugelį klausimų, geriau suvokti save.

Prisimena iš vaikystės

Daugelis suaugusiųjų prisimena vaikystės sapnus, ypač tuos, kurie kartojasi.

Iš savo praktikos žinau, jog toks sapnas kartais „įdiegiamas” į atmintį lyg savo valandos laukianti dovana.

„Pasiklydau miške. Jis buvo prižiūrėtas. Per jį ėjo kelias – dvi vėžės. Kelias apsnigtas. Kai supratau pasiklydęs, išsigandau. Prieš akis išvydau gražų išsiuvinėtą audeklą, ant kurio buvo žodžiai: „Pabaiga”,- tokį savo vaikystės sapną prisiminė mano pacientas.

Patyrė vienatvę

„Gerai prižiūrėtas miškas” leidžia spėti, kad berniukas augo šeimoje, kurioje buvo griežtai auklėjamas, kurioje buvo laikomasi tikslios dienotvarkės. Tokiose šeimose didelės reikšmės teikiama elgesio taisyklėms.

Apsnigto kelio vėžės gali teigti, kad tėvų emocinis, jausminis gyvenimas buvo griežtai kontroliuojamas. Todėl berniukas jautėsi vienišas, pasimetęs. Sapne tai transformavosi į sąvoką „pasiklydęs”.

Kaip ir visi vaikai, jis ieškojo, kas apsaugotų nuo vienatvės baimės, psichologinio „apleidimo”. Būtent tai simbolizuoja gražus išsiuvinėtas audeklas, kuris nusileidžia lyg teatro uždanga po spektaklio: „Pabaiga”.

Siekė permainų

„Išsiuvinėto audeklo” detalė savaime reikalauja nevaikiško pastabumo. Tikriausiai berniukas įprato kasdienio gyvenimo detalėmis atitraukti dėmesį nuo savo vienatvės.

Suaugęs šis vyras pasirinko reikalaujančią aukštos kvalifikacijos, tačiau vienpusišką profesiją. Gyvenimo prasmės paieškos, nesklandumai šeimoje, šiltesnių santykių su žmona troškimas jį privertė kreiptis į psichoterapeutą.

Šio žmogaus pavyzdys rodo, kad vaikiški sapnai mums suteikia pradinį tašką permainoms suaugusiojo gyvenime.

Įsimena košmarus

Žmonės labai dažnai neteikia reikšmės savo sapnams. Daugelis mano, kad nieko nesapnuoja. Nors iš tikrųjų tai reiškia, kad jie dažniausiai savo sapnų neprisimena.

Tačiau mūsų psichika tokio „užmaršumo” atveju naudoja kartojimo metodą, kad sąmonė išsaugotų tikrai svarbų „pranešimą”.

Tokie sapnai dažniausiai įsimenami.

Jeigu sapne perteikiama nerimą kelianti informacija, mes juos vadiname košmaru.

Žmonės įsimena būtent košmarus, nes kulminacijos akimirką jie išeina iš sapno būsenos ir įsijungia sąmonė. Kai kada tokie pasikartojantys košmarai žmogų persekioja visą gyvenimą, kai kada – kelerius metus.

Išsaugojo laisvę

Sapnai gali pradėti kartotis bet kuriame amžiuje. Vieni sugrįžta reguliariais intervalais, kiti – po daugelio metų. Tačiau dažniausiai žmogus turi nugyventi tam tikrą laikotarpį nepatirdamas tam tikrų jausmų arba neleisti pasireikšti kokiems nors savo gabumams.

Viena moteris nuolat sapnuodavo, kad važiuoja automobiliu ir nebepajėgia jo suvaldyti. Kai kada atsirasdavo detalių: ji leidžiasi keliu jūros link – staiga automobilis įkrenta į vandenį. Sapne ji jausdavo stiprią baimę.

Šiuo unikaliu atveju sapnas simbolizuoja jos požiūrį į savikontrolę ir seksualinį potraukį.

Mes aptarėme sapną, ir paaiškėjo, kad tuo metu, kai ją nesąmoningai traukė jausmai (jūra), ji labiausiai bijojo prarasti savikontrolę ir pasinerti į fantazijų pasaulį. Jūra jai asocijavosi su laime ir laisve – viena jos dalis troško pasinerti į tą laimės jūrą, o kita jautė, kad jai reikia kontrolės. Moteris manė, kad santykiai su vyru turi būti pagrįsti racionalumu. Kai jos partneris ėmė kėsintis į jos laisvę, kuri jai visada labai daug reiškė, moteris nutraukė santykius.

Pasikartojantys sapnai, kuriuose perteikiamos daugeliui žmonių „bendros” temos, gali būti kelių rūšių.

Sapnai tualeto tema

Šiuose sapnuose mes bandome išsituštinti arba nusišlapinti, tačiau kaskart įvyksta nesusipratimų. Mes arba atsiduriame tarp žmonių, esame visų matomi, arba beviltiškai ieškome tualeto, kurio reikiamą akimirką niekada nebūna!

Tokie sapnai simbolizuoja kovą už savo asmenybės įtvirtinimą (tuštinimasis), kovą su instinktyviais, prigimtiniais jausmais (šlapinimasis) arba išorinį šių siekių slopinimą.

Kai sapnai šia tema kartojasi, turime savęs paklausti: kodėl taip bijome savo prigimties, neleidžiame išsiveržti tam, kas natūralu?

Sapnai bendravimo tema

Šiuose sapnuose mes negalime teisingai surinkti telefono numerio arba kam nors prisiskambinti – vis „ne ten” pataikome.

Naudinga išsiaiškinti, su kuo konkrečiai norime bendrauti arba su kokia savo vidinio pasaulio dalimi norime užmegzti kontaktą. Šie sapnai atskleidžia, kad mes turime su kažkuo bendrauti išoriniame arba vidiniame pasaulyje.

Sapnai egzaminų tema

Šiuose sapnuose mes grįžtame prie egzaminų, kuriuos jau laikėme savo gyvenime, arba matome save nepažįstamoje aplinkoje, laikome naują egzaminą. Dažniausiai negalime prisiminti reikalingos informacijos: sapnuojame, kad nepasirengėme, viską pamiršome, nespėjame išspręsti, parašyti ir kt.; tik mes vieni nieko nežinome, nespėjame ir kt.

Tokius sapnus sapnuojame lemtingomis gyvenimo akimirkomis arba kai per smarkiai sau ko nors neleidžiame. Jie dažnai sutampa su naujo gyvenimo etapo pradžia, kai su nerimu mąstome, ar atliksime užduotį, ar suvokiame, nuo ko pradėti ir ką daryti.

Pasikartojantys sapnai – tarsi mūsų psichikos laiškas, kai atsiranda tam tikras aspektas, į kurį turime atkreipti dėmesį. Sapnai kartojasi tol, kol atkreipsime dėmesį į šį aspektą, įsisenėjusią problemą. Kartojimas – priemonė atkreipti dėmesį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Psichologija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.