Kuršių marios baigia užlieti Neringą

„Žiūriu pro savivaldybės langą ir matau, kad bekyšo uosto pats viršus, bangos užliejo visas krantines. Žvejo muziejaus kieme – vien vanduo. Darbuotojus perspėjome, kad gelbėtų eksponatus”, – vakar telefonu „Vakarų ekspresui” sakė Neringos meras Vigantas Giedraitis.

Pasak jo, atsisukęs rytų krypties vėjas pradėjo ginti ištvinusių Kuršių marių bangas į sausumą, todėl prie pat marių gyvenantiems neringiškiams iškilo grėsmė būti apsemtiems.

Vakar V. Giedraitis sukvietė į pasitarimą visų specialiųjų tarnybų atstovus ir liepė patikrinti, ar į sausumą plūstantis vanduo nepasieks elektros tinklų.

„Apsisaugoti nuo vandens neturime jokios galimybės. Viskas, ką mes galime dabar padaryti, perspėti žmones, kad būtų atidūs ir nekištų nosies, kur nereikia”, – po pasitarimo sakė meras.

Jis prašė informuoti gyventojus, kad susirinktų iš kiemų visus rakandus, nes pakilęs vanduo juos gali nusinešti. Perspėti žvejus, kad prisirištų stipriau laivus, mat marios juos gali išmesti į krantą.

„Moksleivių prašome nevažiuoti į mokyklą dviračiais pamariu, nes gali nuslysti į marias. Dėl tos pačios priežasties prašome, kad smalsuoliai nevažiuotų prie marių automobiliais”, – pasakojo V. Giedraitis.

Ko gero arčiausiai prie Kuršių marių vandens namą pasistatęs bendrovės „Neringos komunalininkas” vadovas Arūnas Burkšas juokavo, kad jei dar 10 centimetrų pakiltų vanduo, jis į marias išplauktų su lova.

„O jei rimtai, tai jei dar bent 10 centimetrų mariose pakiltų vanduo, ko gero, užlietų ir gatves. Kol kas situacija nėra labai tragiška. Nors nuo mano namo iki marių – keli žingsniai, bet namas stovi ant kalnelio, tad vanduo dar slenksčio nepasiekė. O kaimyno namas – duobėje, todėl bangos atsirita iki pat durų. Bet gyventojai nepanikuoja. Vieni jau dabar iš ūkinių pastatų išveža savo daiktus kur nors toliau. Kiti laukia ir viliasi, kad vanduo jų nepasieks”, – pasakojo A. Burkšas.

Jis taip pat sakė nematantis jokios galimybės apsisaugoti nuo plūstančio vandens. Esą jei būtų sugalvota aptverti marias smėlio maišais, nepakaktų viso Nidos kopos smėlio.

„Kuršių marios sklidinos vandens jau nuo sekmadienio”, – sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klaipėdos skyriaus viršininkas Lionginas Pakštys.

Jo žiniomis, vanduo mariose yra pakilęs visą metrą virš vidutinio vandens lygio. Taip atsitiko dėl to, kad sausio pradžioje daug lijo, todėl Šilutės rajone ištvino upės, įtekančios į marias. Nors ir pašalo, dar ir dabar žemupyje upėse vandens lygis kyla.

„Įprastai Nidoje ir Juodkrantėje krantinės turėtų būti semiamos tik tuomet, kai mariose vanduo pakyla per 1,5 metro nuo vidutinio vandens lygio. Tačiau dabar situaciją keičia iš rytų, šiaurės-rytų pasisukęs vėjas. Jis, beje, vakarop sustiprės. Tad marių bangos dar labiau šiaušis, vėjas dar daugiau pripūs vandens į pakrantę. Naktis neringiškiams bus nerami”, – vakar ryte prognozavo L. Pakštys.

Tačiau, jis guodė, kad jau šįryt vėjas turėtų pasisukti į šiaurę, tad vandenį pūs link Rusijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.