Nuo namuose paskerstos ir veterinarijos gydytojo netikrintos kiaulienos – trichineliozė

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo pranešimą, kad Igliaukos kaime, Marijampolės rajone šią savaitę kiaulei nustatyta trichineliozė. Užkrėstos trichinomis kiaulienos valgė 13 žmonių, tačiau į medikus kreipėsi tik vienas žmogus, kuriam diagnozuota trichineliozė.

Kiaulė sodyboje buvo paskersta savo reikmėm, tačiau sodybos savininkas nesikreipė į veterinarijos gydytoją, kad būtų atliktas kiaulienos tyrimas dėl trichineliozės. „Pastaruoju metu retas iš gyvulių laikytojų, paskerdęs kiaulę, nesikreipia į veterinarijos gydytojus dėl trichineliozės tyrimų atlikimo”, – sakė Marijampolės apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Leonas Zdanavičius.

Atlikus kiaulienos tyrimus Marijampolės apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos laboratorijoje nustatyta, kad kiaulė yra užsikrėtusi trichinelioze, išskirtas trichineliozės sukėlėjas – Trichinella spiralis.

Marijampolės apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriams patikrinus sodybą, kurioje buvo paskersta kiaulė, nustatyta, kad gyvulių laikymo vieta neatitinka sanitarijos reikalavimų – tvartas netvarkingas, nesandarus, gausu plyšių, pro kuriuos gali patekti graužikai. Pašarai laikomi atviruose aruoduose, prie kurių lengvai prieina graužikai. „Didžiausias pavojus kiaulėms susirgti trichinelioze yra ten, kur nesilaikoma tvarkos, sanitarijos reikalavimų. Tvartuose, pašarų ruošimo vietose gyvulių augintojai turėtų reguliariai šalinti pašaro likučius bei naikinti graužikus”, – sakė Leonas Zdanavičius.

Marijampolės apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai surinko 148 kilogramus užkrėstos skerdienos, mėsos gaminių. Užkrėsta mėsa utilizuota UAB „Rietavo veterinarinė sanitarija”.

Š. m. sausio 22 dieną užbaigtas trichineliozės židinio tyrimas. Sodybai taikomos apribojimo priemonės, kurių metu ūkyje draudžiamas laikomų gyvulių judėjimas, naikinami graužikai.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja gyventojus, kurie augina ir namuose skerdžia kiaules, jog būtina ištirti trichineliozės atžvilgiu kiekvieną jų paskerstą kiaulę. Taip pat derėtų atsiminti, kad vaišindami draugus ar kaimynus namuose skerstų kiaulių mėsos produktais, kurie pagaminti iš veterinarijos gydytojo nepatikrintos mėsos, ligos atveju užsitraukiame ne tik moralinę, bet ir teisinę atsakomybę.

Kiekvienam besiruošiančiam parduoti ar savo reikmėm auginančiam kiaules ūkininkui privalu ištirti skerdieną trichineliozės atžvilgiu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.