Lietuvos kariams – pavyzdiniai batai

Nuo šiol Krašto apsaugos ministerija skaičiuos visus kariuomenėje suplėšytus batus, kad jų gamintojai galėtų akivaizdžiai pamatyti savo klaidas ir jas ištaisyti

Lietuvių gamybos kariški batai tikrai nėra prasti, tačiau galėtų būti dar geresni. Kaip to pasiekti, vakar Krašto apsaugos ministerijos (KAM) vadovai aptarė su Lietuvos pramonininkų konfederacijos atstovaujamais avalynės siuvėjais bei Kauno technologijos universiteto mokslininkais.

2006 metais Lietuvos kariuomenė įsigijo 13 tūkst. porų batų, kurių vidutinė kaina – 160 litų. Beveik 90 proc. įsigyjamos avalynės – Lietuvos gamintojų produkcija, kita dalis perkama Čekijoje ir Suomijoje.

Dirbs speciali grupė

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pripažįsta, kad per pastarąjį dešimtmetį lietuviškos kariškos avalynės kokybė pastebimai pagerėjo. Tačiau, pasak ministro, kariams gerų batų reikia ne tik per paradus, bet kasdien, ypač ekstremaliomis sąlygomis, pavyzdžiui, tarnaujant Afganistane, Irake, Kosove, per pratybas Lietuvoje. Taigi išlieka kokybės problemų.

Kad jas pavyktų kuo greičiau pašalinti, kartu su batų gamintojais, kitų specialybių atstovais nutarta sudaryti darbo grupę, kuriai pavesta parengti kariškų batų gamybos technologiją. Ketinama sukurti bandomąsias siuntas, kurias bus pasiūlyta išbandyti kariams. „Sieksime, kad 2008 metų Lietuvos kariuomenės batai taptų pavyzdiniai ir kitoms kariuomenėms”, – tikino Olekas.

Anot ministro, iki šiol KAM neturėjo apibendrintos informacijos, kiek nekokybiškų batų, greitai suplyšdavusių, įsigydavo kariuomenė. „Sutarėme, kad nuo šiol kaupsime visą statistiką: kiek avalynės įsigijome, kiek karių apavėme, kiek turime pretenzijų. Tai bus objektyvi informacija, pagal kurią gamintojai galės pasitikrinti savo gaminio kokybę”, – teigė ministras.

Kokybė gera, kaina – maža

Šiuo metu įvairią avalynę – žieminę, vasarinę, dykumų, džiunglių, sandalus – Lietuvos kariuomenei siuva trys mūsų šalies gamintojai – „Lituanica”, „Sabalin” ir R. Gnedevičiaus individualioji įmonė.

Paklaustas, ar ne paprasčiau būtų batus kariams pirkti senas tokios avalynės gamybos tradicijas turinčiose šalyse, užuot Lietuvoje kūrus naujas technologijas, Olekas atsakė: „Yra „Volkswagen” ir yra „Mercedes” markės automobiliai. Abeji kokybiški, tačiau kainos gerokai skiriasi. Mes negalime mokesčių mokėtojų pinigų švaistyti pirkdami brangiausius, nors ir gerus batus. Kokybės ir kainos santykis turi būti suderintas.”

„Tikrai nenorime Krašto apsaugos ministerijai įpiršti prasto produkto. Mes norime gaminti gerą ir konkurencingą avalynę”, – sakė Pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Mykolas Aleliūnas. Pasak jo, lietuviškus kariškus batus perka ne tik mūsų krašto apsaugos sistema, bet ir užsienio šalys – Suomija, Latvija. Aleliūno teigimu, lietuviškos avalynės siuvėjai, pateikdami krašto apsaugos sistemai kokybiškus gaminius, kartu plačiau praveria ir kitų rinkų duris.

Kariai skundžiasi

LŽ prieš pusmetį rašė, kad Lietuvos kariai vis dažniau skundžiasi dėl prastos lietuviškų batų kokybės. Pirmieji savo nepasitenkinimą jais garsiai išsakė tuo metu Serbijoje ir Juodkalnijoje (Kosovo provincija) NATO tarptautinėje taikos operacijoje dalyvavę Lietuvos kariai. Juos aplankiusiai kariuomenės vadovybei ir Seimo nariams vyrai guodėsi nebegalintys avėti lietuviškų batų. „Jie sakė, kad kariuomenės skiriami batai yra nepatogūs, po dviejų trijų mėnesių suplyšta. Iš pradžių jie batus bandė klijuoti, paskui išrado naują būdą: padą prisuka medvaržčiais. Kadangi tame regione labai karšta, kariai priversti batuose pradurti skyles – kad kojos vėdintųsi”, – LŽ pasakojo Seimo narys Skirmantas Pabedinskas. Jo teigimu, daugelis Lietuvos karių tarnybai skirtų batų apskritai nebenešioja.

Nors lietuviški batai – du ar net tris kartus pigesni už užsienietiškus, Pabedinsko įsitikinimu, mūsų kariams reikia ieškoti brangesnių ir kokybiškesnių batų.

Lietuviškų batų kokybe buvo nepatenkinti ne tik eiliniai, bet ir kariuomenės vadai. Generolas majoras Valdas Tutkus LŽ prisipažino avintis JAV gamintojų batus. O štai ministras Olekas, vakar avėjęs juodos spalvos lietuviškais batais, atvirai džiaugėsi tiek jų kokybe, tiek išvaizda.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.