Trys Lietuvos miestai sieks vaikams palankaus miesto statuso

Nuo šiol Vilniuje, Kaune ir Biržuose vaikai turėtų labiau pajusti, kad jais rūpinamasi ir dar labiau paisoma mažųjų miesto gyventojų teisių. Šie miestai pareiškė norą dalyvauti „Vaikams palankių miestų” programoje, ir jau 2007 m. lapkritį paaiškės, kuris iš šių miestų įgys teisę vadintis „Vaikams palankaus miesto” vardu.

Sausio 23 d. Vilniaus miesto Rotušėje Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas, Kauno miesto mero pavaduotojas Kazimieras Kuzminskas ir Biržų rajono meras Regimantas Ramonas pasirašė „Vaikams palankaus miesto” ketinimų protokolus, kuriuos patvirtino projektą inicijavusių institucijų atstovės – Lietuvos nacionalinio Jungtinių Tautų Vaikų fondo UNICEF komiteto vykdančioji direktorė Jovita Majauskaitė ir Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė.

„Prognozuojama, kad ilgainiui miestuose gyvens vis daugiau vaikų – iki 2025 m. šeši iš dešimties mažamečių taps miestiečiais, ir daugumos jų gyvenimui grėsmę kels skurdas, diskriminacija, smurtas ir ligos. Pasaulyje ryškėjant valdžios decentralizacijos tendencijoms, vietos valdžia įgyja daugiau atsakomybės teikiant socialines paslaugas – anksčiau tai buvo valstybės prerogatyva. Džiugu, kad Lietuvoje yra miestų, kurių atstovai pripažįsta pasikeitusią vaikų padėtį pasaulyje ir suvokia savo atsakomybę ją gerinant”, – sakė J. Majauskaitė.

„Vaikams palankūs miestai” – 1996 metais pradėta ir jau 857 pasaulio miestuose vykdoma programa, kurios tikslas – sukurti miestus, kuriuose vaiko prioritetai būtų itin svarbi sprendimų priėmimo ir viešosios politikos dalis. Vykdant šį projektą ypatingas dėmesys kreipiamas į keturis Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencijos principus: nediskriminacijos, geriausių vaiko interesų paisymo, teisės į išgyvenimą, o taip pat nepriklausomybės bei pagarbos vaikų nuomonei principus. Savivaldybėse turės būti sukurtas aiškus vaikų teisių koordinavimo mechanizmas, užtikrinami finansiniai ištekliai ir efektyviai renkama informacija apie vaiko interesus ir politikos poveikį jiems.

Kaip miestams seksis įgyvendinti ketinimų protokoluose suformuluotus tikslus, bus vertinama tris kartus per metus – kovą, birželį ir spalį. Už tai bus atsakingas jungtinis miesto komitetas, kurį sudarys du atsakingi miesto pareigūnai, du žurnalistai, du įmonių atstovai, du viešieji asmenys ar miesto lyderiai, trys 12-17 metų vaikai bei trys 18-26 metų asmenys, o taip pat Lietuvos nacionalinio UNICEF komiteto atstovas. Lietuvos nacionalinis UNICEF komitetas taip pat atliks vaikų, miestiečių, įmonių, aukščiausios vykdomosios valdžios ir miesto svečių nuomonės tyrimus.

Ateinantį lapkritį „Vaikams palankaus miesto” titulas trijų metų laikotarpiui bus suteiktas sėkmingai vaikų teises ginančias programas įgyvendinantiems miestams. Prie „Vaikams palankaus miesto” iniciatyvos kviečiami prisijungti ir kiti Lietuvos miestai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.