Pasilinksminimo vietose sėkmingai teberūkoma

Pramogų teikėjai savaip interpretuoja Tabako kontrolės įstatymo pataisas

Baigiasi mėnuo, kai įsigaliojo draudimas rūkyti viešojo maitinimo įstaigose bei klubuose. „Kauno dienai” anksčiau už Valstybinę tabako ir alkoholio kontrolės tarnybą pavyko išsiaiškinti, kad ne visur rūkaliai verčiami atsikratyti savo įpročio, tabako dūmais tebevaišinami nerūkantieji klientai arba darbuotojai.

Panaudojo lauko terasą

Vilniuje veikiantis naktinis klubas „Pabo Latino” dar praėjusią savaitę savo interneto svetainėje skelbė, kad jų įstaigoje yra atskira patalpa, skirta rūkyti. Šia naujove susidomėjus „Kauno dienai”, minėtas „privalumas” interneto svetainėje nebeminimas.

Paaiškėjo, kad rūkymo patalpa ši įstaiga pavertė vasaros lauko terasą vidiniame kieme, uždengus ją permatoma burės medžiaga ir pastačius šildytuvus. Čia taip pat yra staliukai, sėdimos vietos ir dekoracijos.

„Pabo Latino” rinkodaros vadovo Aido Akcijonaičio įsitikinimu, šią erdvę galima laikyti lauku. Pasak jo, įeidami į klubą žmonės į terasą nepatenka, nes yra keletas įėjimų. „Pabo Latino” atstovas įsitikinęs, kad Tabako kontrolės įstatymo jie nepažeidė, nors pripažino, kad minėtoje erdvėje klientai ne tik rūko, bet ir yra aptarnaujami – sėdėdami prie staliuko jie gali užsisakyti gėrimų ar užkandžių.

„Rūkyti ten eina labai daug žmonių, jie nejaučia diskomforto”, – sakė A.Akcijonaitis. Įstaiga terasą rūkyti pritaikė savo nuožiūra, nesitarusi su kokia nors institucija.

Dūmų porcija vos tik įėjus

Pagerintas sąlygas rūkyti turi ir Kaune veikiančios įstaigos „Latino baras” lankytojai. Beje, anksčiau minėto klubo ir šio baro pavadinimai bei pobūdis panašūs, bet savininkai skirtingi.

Į „Latino barą” galima patekti tik pro prieigose esančią uždarą erdvę, kurioje rūkoma. Ją teoriškai galima laikyti lauku. Tačiau ją nuo lauko skiria lubas siekianti peršviečiama plastikinė pertvara, viduje stovi minkštasuolis, o apvalaus kilimo centre – aukšta peleninė. Erdvę apšviečia apie dešimt šviestuvų, kampe stovi egzotiškas augalas.

Net ir neužėjus vidun, pro peršviečiamą pertvarą gerai matyti, kad baro lankytojai rūko. Iš lauko įėjusieji lankytojai, besileisdami laipteliais žemyn stacionarių baro durų link, nori nenori gauna dūmų porciją.

„Latino baro” savininkas Darius Budrys tvirtino, kad minėta erdvė nėra baro patalpa, pertvara čia esą pastatyta seniai. Be to, tai esanti laikina pertvara, taip parašyta ir dokumentuose.

„Lankytojams liepiame eiti rūkyti į lauką, tačiau jie nenoriai tai daro. Peleninę pastatėme uždarojoje erdvėje, kad rūkaliai nešiukšlintų. Be to, lauke pelenines vagia”, – aiškino D.Budrys. Pasak jo, klientai taip pat prašo pastatyti šildytuvus.

Įstaigos savininkas apgailestavo, kad jie nebegali pasiūlyti klientams rūkyti kaljaną. Šiai pramogai buvo įrengtas specialus kambarėlis, dabar jis naudojamas tik kaip pasisėdėjimo vieta. „Tik privačių vakarėlių metu pas mus rūkomas kaljanas”, – prisipažino baro atstovas.

Priversti rūkyti viduje

Naktinio klubo „EX-IT” lankytojai „Kauno dienai” pasakojo, kad čia rūkalių į lauką niekas neveja – leidžiama rūkyti pačiame klube, vienoje iš salių.

Šį faktą iš „Kauno dienos” išgirdęs „EX-IT” direktorius Arnoldas Vozbutas pradėjo juoktis, po to paaiškino, kad rūkoma ne klubo, o kitos organizacijos patalpoje ir esą Tabako kontrolės įstatymas nepažeidžiamas. A.Vozbutas pabrėžė, kad tai nėra rūkomasis, esą patalpa neturi paskirties. „Rašykite, kad tai sandėlis”, – teigė jis. Naktinio klubo lankytojai, pasak „EX-IT” direktoriaus, parūkyti gali išeiti ir į lauką, tačiau grįždami jie turi pirkti naują bilietą.

A.Vozbutas anksčiau „Kauno dienai” yra sakęs, kad jų įstaigos investicijos į ventiliaciją nuėjo perniek. „Atskirą salę rūkantiesiems įrengėme prieš metus, į tai investavome apie pusę milijono litų. Tačiau paaiškėjo, kad veltui, nes rūkyti klubo patalpose apskritai uždrausta”, – prieš kelias savaites sakė A.Vozbutas. Jis taip pat tvirtino, kad steigti pypkių bei cigarų klubo jie nesirengia, nes reikia didelių investicijų.

Atsivėrė įstatymo spragos

„Praėjo beveik mėnuo. Kol kas vieni klaustukai. Aiškumo mažiau negu neaiškumų”, – Tabako kontrolės įstatymo įgyvendinimą komentavo Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančioji direktorė Eglė Dilkienė.

Šios asociacijos atstovams kol kas niekas negali vienareikšmiškai atsakyti, ar galima rūkyti lauko kavinėse bei terasose. Įstatyme viso labo sakoma, kad negalima rūkyti restorane ar klube.

„Buvome susitikę su Sveikatos apsaugos ministerijos atstovais. Jie labai įvairiai traktuoja, kas yra restoranas ar kavinė, kur baigiasi jų ribos”, – pasakojo Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė. Pasak jos, šią savaitę planuojama susitikti su Ūkio ministerijos atstovais ir toliau spręsti neaiškumus.

Be to, barai, restoranai ir klubai atkreipia dėmesį, jog dabar, kai visi rūkaliai išeina į lauką ir būriuojasi prieigose, įstaiga neatsako už viešąją tvarką, klientų keliamą triukšmą. E.Dilkienei taip pat girdėtos istorijos, kuomet išėję į lauką parūkyti klientai kartu palieka įstaigą nesumokėję už maistą ar gėrimus.

Kontrolieriai nepersidirba

Ar viešojo maitinimo įstaigose, klubuose, diskotekose nerūkoma, prižiūri Valstybinė tabako ir alkoholio kontrolės tarnyba.

„Gavę skundą, tikrintojai vyksta iš Vilniaus į bet kurį Lietuvos miestą ar vietovę. Mes atvykstame labai greitai ir operatyviai. Užtenka vieno signalo”, – tikino tarnybos vadovas Česlovas Balsys.

Praėjus beveik mėnesiui nuo draudimo įsigaliojimo, tarnyba gavo tik du skundus, vienas iš jų pasitvirtino. Kol vyksta tyrimas, tarnyba neatskleidžia, kokia tai įstaiga. Pasak Č.Balsio, joje klientams buvo leidžiama rūkyti prie staliuko.

Per anksti pasakė „op”

„Vis dėlto buvo paskubėta, situacija neišsiaiškinta iki galo. Lietuva – ne Italija. Labai keistai atrodo, kai baltais marškiniais vilkintys ponai rūko prie restoranų durų. Pas mus žiemos metu temperatūra būna net 20 laipsnių žemiau nulio”, – „Kauno dienai” kalbėjo Seimo narys Jonas Lionginas. Pasak jo, kai kurie Seimo nariai negarsiai prasitaria, kad neseniai įsigaliojusias Tabako kontrolės įstatymo pataisas reikia keisti.

„Aš už tai, kad būtų sugrąžinta senoji tvarka, kuomet rūkantiesiems ir nerūkantiesiems būtų įrengtos atskiros zonos”, – vienareikšmiškai sakė J.Lionginas. Tiesa, jis pats inicijuoti įstatymo pakeitimų neketina, o jei atsirastų kieno nors kito iniciatyva – palaikytų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.