Kaunas rengiasi dvikovai su Ostrava

2009 metų Europos jaunimo lengvosios atletikos čempionatas vėl papildytų miesto biudžetą

Kovo 5 dieną Anglijos mieste Birmingeme paaiškės, ar Kaunui bus suteikta teisė surengti 2009 metų Europos jaunimo (iki 23 metų) lengvosios atletikos čempionatą.

Vieninteliu konkurentu iš buvusių 7 kandidatų liko tik Čekijos miestas Ostrava, taip pat pretenduojantis tapti šių varžybų šeimininku.

Būsimos varžybos – laiptelis aukštyn

Vakar su Kauno galimybėmis susipažino Europos lengvosios atletikos asociacijos (EAA) vertinimo komisija, vadovaujama šios organizacijos tarybos nario portugalo Žoržė Salčedo.

Svečias nešykštėjo komplimentų – kad jam asmeniškai labai patiko tai, kaip buvo surengtas 2005 m. čempionatas, jog gerą įspūdį paliko S.Dariaus ir S.Girėno sporto kompleksas.

Vis dėlto Ž.Salčedas pabrėžė, jog čekų Ostrava yra rimtas konkurentas Kaunui.

Kauno akcijos tarptautinėje lengvosios atletikos rinkoje šoktelėjo gerokai aukštyn po sėkmingai suorganizuoto 2005 m. Europos jaunimo (iki 20 metų) čempionato.

Būsimosios 2009-ųjų pirmenybės, kurių dabar siekiama, prestižiškesnės. Pasak Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) generalinio sekretoriaus Eugenijaus Buroko, šios varžybos yra paskutinė pakopa iki elitinės kategorijos renginių – suaugusiųjų čempionatų, Europos taurių turnyrų, pasaulio „Grand Prix” etapų.

EAA pareigūnui rūpėjo viešbučiai

„Prieš beveik dvejus metus aš mačiau, kaip jūsų mieste vyko Europos jaunimo lengvosios atletikos čempionatas. Dirbau techninėje komisijoje, man ir mano kolegoms čia viskas patiko. Turiu galvoje ne vien savo veiklos sritį, bet apskritai visą varžybų organizavimą.

Buvo problemų dėl čempionato dalyvių apgyvendinimo, tačiau, mūsų žiniomis, 2009-aisiais Kaunui tai nesukels rūpesčių, nes delegacijos bus kuklesnės. Be to, mūsų žiniomis, kitais metais pradės veikti naujas „Respublikos” viešbutis, o po rekonstrukcijos atvers duris „Reval Hotel Neris”. Turime tų viešbučių garantijas”, – vakar po susitikimo su Kauno miesto vadovais sakė Ž.Salčedas.

Portugalas įspėjo, kad „ne visada rinkimus laimi geriausieji”.

Iš tiesų: EAA taryboje nėra nė vieno lietuvio, o čekai joje turi iždininką Karelą Pilną, be to, EAA varžybų komisijoje yra įtakingas čekas Liboras Varhanikas.

Dar vienas Ostravos koziris – šiemet šiame mieste vyksiantis pasaulio jaunių čempionatas.

Vicemerė tikisi sėkmės

„Tikimės, kad laimėsime balsavimą Birmingeme”, – tvirtino Kauno vicemerė Adelė Echodienė. Iš miesto biudžeto bus skirta lėšų Europos jaunimo lengvosios atletikos čempionato organizavimo reikmėms.

Vienas Kauno privalumų – kompaktiška sporto bazė (S.Dariaus ir S.Girėno sporto centras) bei pakankamai dinamiškas transporto tinklas.

Kauno savivaldybės laikinasis administracijos direktorius Robertas Stanionis informavo, jog prieš dvejus metus vykusios Senojo kontinento pirmenybės miesto biudžetą papildė maždaug 12 milijonų litų (įskaičius investicijas į sporto bazes bei užsienio turistų išleistus pinigus).

LLAF plėtros ir rinkodaros direktoriaus Virginijaus Daukšio teigimu, naujų išlaidų pareikalaus kai kurių stadiono sektorių modernizavimas, tačiau dauguma pagrindinių darbų jau atlikta 2005-aisiais.

2009 m. į Kauną atvyktų maždaug 1000 perspektyviausių jaunųjų Europos lengvaatlečių.

Kuriamas tarptautinis treniruočių centras

S.Dariaus ir S.Girėno sporto bazės patrauklumą užsienyje padidino ir tai, kad ji turėtų tapti tarptautiniu akredituotu lengvaatlečių treniruočių centru.

Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) tokius centrus yra įsteigusi Švedijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Vengrijoje, Ukrainoje, Italijoje, Maroke, Singapūre, Latvijoje, Estijoje ir kitur. Jie privalo atitikti standartinius kriterijus, paremtus aukšta įrenginių ir aptarnavimo kokybe.

V.Daukšio teigimu, S.Dariaus ir S.Girėno sporto centras ir Lietuvos kūno kultūros akademija (LKKA) sudaro IAAF reikalavimus atitinkantį kompleksą.

Iškovojo sidabrą

2005 m. Kaune surengtame Europos jaunimo (iki 20 m.) lengvosios atletikos čempionate dalyvavo 953 atletai (431 merginos ir 522 vaikinai) iš 45 šalių. Buvo pagerinta beveik dvi dešimtys nacionalinių, vienas pasaulio ir šeši šio amžiaus grupės Senojo kontinento jaunimo pirmenybių rekordai.

Gausiausią sportininkų komandą atsivežė Lenkija – 87 sportininkus (48 vaikinai ir 39 merginos). Vokietijos komandoje buvo 80 sportininkų, Prancūzijos – 68. Makedonija, Gibraltaras, Gruzija ir Armėnija delegavo tik po vieną atletą.

Lietuvą reprezentavo 44 lengvaatlečiai (26 vaikinai ir 18 merginų). Sidabro medalį iškovojo klaipėdietė sprinterė Lina Grinčikaitė (100 m – 11,69 sek.).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.