Smūgis į savo vartus

Kremliaus viltys nuversti Gruzijos valdžią sužlugo

Rusijos ambasadorius Gruzijoje Viačeslavas Kovalenka, atšauktas iš Gruzijos sostinės 2006 metų rugsėjį dėl diplomatinio ginčo tarp kaimyninių šalių, vakar sugrįžo į Tbilisį ir vėl eis savo pareigas.

Kai kurių ekspertų nuomone, tai galėtų reikšti, kad santykiai tarp dviejų valstybių vėl taps normalūs. Tačiau Gruzijos pareigūnai mano, kad ambasadoriaus sugrįžimas į Tbilisį – tik simbolinis žingsnis, kuriuo siekiama pademonstruoti tariamai gerą Rusijos valią tuo metu, kai Europos Tarybos parlamentinėje asamblėjoje rengiamasi svarstyti komplikuotus Rusijos ir Gruzijos santykius.

Gruzinas groja dūdele

Praėjusį penktadienį Maskvos laikraštis „Kommersant” išspausdino nuotrauką gruzino, grojančio dūdele. Žmogus grojo net išpūtęs žandus. Tą pačią dieną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas davė nurodymą ambasadoriui V.Kovalenkai sugrįžti į Tbilisį. „O man į visas sankcijas tik nusispjaut!” – tikriausiai tokią prasmę turėjo nuotrauka dienraštyje „Kommersant”.

Laikraštis ambasadoriaus sugrįžimą į Tbilisį taip komentavo: „Kremliaus viltys, kad ekonominės sankcijos prieš Gruziją prisidės prie prezidento Michailo Saakašvilio nuvertimo, visiškai sužlugo. Sankcijos davė priešingą rezultatą, nei tikėtasi: blokada sumažino Rusijos įtaką regione.”

Beveik tokios pat nuomonės laikosi ir Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti”. „Kampanija prieš Tbilisį negatyviai paveikė Rusijos įvaizdį ne tik Gruzijoje, bet ir Vakaruose”, – pažymėjo agentūra.

Rusijos ekonominė blokada vertė Tbilisį glaudžiau bendradarbiauti su artimiausiais kaimynais, pirmiausiai su Azerbaidžanu, Iranu, Turkija. „Griebdamasi sankcijų prieš Gruziją Rusija įsimušė įvartį į savo vartus”, – rašo Vokietijos laikraštis „Berliner Zeitung”.

Demonstratyvus žingsnis

Keturių Rusijos kariuomenės pareigūnų sulaikymas ir apkaltinimas šnipinėjimu Gruzijoje pernai rugsėjį smarkiai pablogino ir taip įtemptus kaimynių santykius. Rusija į karininkų sulaikymą atsakė ekonominėmis sankcijomis, ėmėsi priemonių prieš šalyje dirbusius gruzinus ir demonstratyviai atšaukė Rusijos ambasadorių bei ambasados darbuotojus su šeimomis iš Tbilisio.

Rusijos prezidentas praeitą savaitę buvo pasikvietęs V.Kovalenką ir jam sakė, kad „jis turi išvykti į Tbilisį ir atstatyti gerus kaimyninius ir draugiškus Gruzijos ir Rusijos santykius”.

Gruzijos prezidentas, ministras pirmininkas ir parlamento pirmininkė kol kas nekomentavo Rusijos ambasadoriaus sugrįžimo, bet kai kurie žemesnio rango politikai Tbilisyje jau pareiškė dėl to savo nuomonę. „Labai gerai, kad prezidentas Putinas asmeniškai priėmė sprendimą pagerinti Rusijos ir Gruzijos santykius. Tikiuosi, kad šis sprendimas bus tinkamai įvertintas Rusijos valdžios žemutiniuose sluoksniuose, o juose dirbantys pareigūnai bus aktyvesni sprendžiant dvišalius ekonominius santykius”, – radijo stoties „Svoboda” korespondentui Tbilisyje sakė Gruzijos parlamento tarptautinių reikalų komiteto narys Konstantinas Gabašvilis.

Klaustukai dėl sankcijų

Gruzijoje spėliojama, ar po ambasadoriaus sugrįžimo bus atšauktos ekonominės sankcijos, kurias įvedė Maskva.

Įvežti iš Gruzijos vynus, mineralinį vandenį „Boržomi” ir žemės ūkio produkciją Maskva uždraudė gerokai anksčiau, negu kilo šnipų skandalas. Ekonominių sankcijų griebtasi po to, kai Tbilisis pareiškė, kad jis neleis Rusijai įstoti į Pasaulinę prekybos organizaciją, jeigu Maskva priešinsis uždarymui muitinių, esančių Rusijos ir Gruzijos pasienio Abchazijos ir Pietų Osetijos ruožuose.

Tbilisyje manoma, kad kai kurios ekonominės sankcijos vis dėlto išliks. Todėl Gruzijos parlamento narys Levanas Bardzenišvilis „Svoboda” korespondentui sakė: „Ambasadoriaus sugrąžinimas į Tbilisį – tik simbolinis žingsnis. Juo siekiama parodyti tariamai gerą Rusijos valią tuo metu, kai Europos Tarybos parlamentinėje asamblėjoje Strasbūre rengiamasi svarstyti Rusijos ir Gruzijos santykius, kurie yra smarkiai pablogėję ne dėl Tbilisio kaltės.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.