Teismų karuselėje – visuomenės interesas

Sostinės Žirmūnų gyventojai džiaugiasi teisme pasiekta moraline pergale, tačiau didelių vilčių, kad po jų langais neišdygs naujas daugiaaukštis, nepuoselėja

Daugiau kaip dvejus metus trunkantis sostinės Žirmūnų mikrorajono gyventojų konfliktas su Vilniaus savivaldybe bei statybų bendrove „Baltijos ąžuolas” dėl vaikų žaidimo aikštelės užstatymo pasiekė finišo tiesiąją. Sausio 19 dieną Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nusprendė, kad detalusis planas, pagal kurį buvo pradėta statyti daugiaaukštį namą prie dviejų gyvenamųjų namų Žirmūnų gatvėje, pripažintas negaliojančiu, o statybos – neteisėtomis. Prieš metus tas pats teismas buvo priėmęs priešingą sprendimą.

„Moralinė pergalė – be galo didelė. Ji parodė, kad jei eini iki galo ir nebijai spaudimo, tikrai gali kažką pasiekti”, – teismo sprendimu LŽ džiaugėsi žirmūniškių interesams šioje byloje atstovavusi ilgametė šio mikrorajono gyventoja Tina Zakarevičienė. Moters ir jos kaimynų laukia dar kelios teismų bylos, susijusios su šiuo konfliktu.

Skirtingi sprendimai

Aistros Žirmūnuose užvirė po to, kai 2005 metų pavasarį bendrovė „Baltijos ąžuolas”, savivaldybės paskelbtame viešajame aukcione įsigijusi sklypą, sumanė statyti modernų daugiabutį. Žmones ypač papiktino tai, kad statyboms buvo pasirinkta tarp dviejų namų esanti apželdinta vaikų aikštelė.

Gyventojai rinko parašus, budėjo naktimis, kad tik statybininkai nepradėtų kasti duobės pamatams, rengė piketus, skundėsi teismams.

Vilniaus apygardos administracinis teismas pripažino, kad statybos tame sklype negali būti pradėtos. Tačiau 2006-ųjų vasarį Vyriausiasis administracinis teismas paskelbė priešingą sprendimą. Po keturių mėnesių Generalinė prokuratūra ir Vyriausiojo administracinio teismo pirmininkas vėl iniciavo bylos peržiūrėjimą. Po jo buvo paliktas galioti pirmosios instancijos sprendimas – detalusis konkretaus sklypo planas patvirtintas neteisėtai (tą padarė Vilniaus miesto savivaldybė), vadinasi, jis turi būti panaikinas, o išduotas statybos leidimas pripažintas negaliojančiu.

Byla dėl turto

Neliko skolinga ir statybų bendrovė: Zakarevičienę ir jos kaimyną padavė į teismą dėl žalos atlyginimo. „Jie nori išsireikalauti maždaug pusę milijono litų. Kad tokią sumą surinktum, mūsų name reikėtų parduoti 15-16 butų”, – sakė Zakarevičienė. Kaimyno turtas buvo areštuotas, o jos – ne, nes tiesiog jo neturi.

Bylą, kuri buvo sustabdyta laukiant galutinio Vyriausiojo administracinio teismo žodžio, nagrinėja Vilniaus apygardos teismas. Tikimasi, kad šis teismo sprendimas pastūmės ir kitą bylą, kurioje apie 300 Žirmūnų gyventojų prašo prokurorus apginti viešąjį interesą.

Paklausta, ar dabar jau tiki, kad po langais nebeiškils naujas daugiaaukštis, Zakarevičienė suabejojo. Jos nuomone, daug kas priklausys ir nuo to, kaip viešąjį interesą teisme seksis ginti prokurorams.

Keistas sprendimas

Vilniaus savivaldybės Teisės departamento direktoriaus Jovito Elzbergo nuomone, realiausia išeitis iš susidariusios padėties – parengti naują detalųjį teritorijos planą (nes dabartinis pripažintas netekęs galios) ir pagal jį išduoti statybos leidimą.

„Juk teismas neuždraudė ir nenumatė jokių apribojimų iš naujo kurti ir tvirtinti detalųjį planą. Gyventojai galės pareikšti nuomonę”, – sakė Elzbergas. Tačiau, pasak jo, yra ir kitų variantų. „Galbūt „Baltijos ąžuolas” nuspręs reikalauti iš savivaldybės atiduoti sumokėtus pinigus ir grąžins sklypą, kuris iš naujo būtų parduodamas aukcione. Faktas tas, kad tęsti statybų bendrovė negalės”, – teigė Elzbergas. Ką daryti su pastatytais įrengimais (rūsiais ir garažais), turės spręsti savininkai. „Gal parduos kitiems, kurie sėkmingiau tęs statybas, gal patys perprojektuos ir statys, o gal – demontuos”, – svarstė valdininkas. Anot jo, „Baltijos ąžuolas” sklypą įsigijo aukcione, iš 14 dalyvių pasiūlęs didžiausią kainą, tad pagrįstai tikisi tame sklype daryti tai, kas buvo numatyta detaliajame plane.

Elzbergas prisipažino, kad toks atvejis – pirmas jo darbo praktikoje. „Nors teismo sprendimo komentuoti nepriimta, tačiau jis daugiau negu keistas. Pernai vasarį šis klausimas jau buvo išspręstas galutinai. Ir tik po šio sprendimo bendrovė pradėjo vykdyti darbus. O po metų teismas priima visiškai priešingą sprendimą. Turiu savo nuomonę, kurios jums nesakysiu”, – teigė vyriausiasis Vilniaus savivaldybės teisininkas.

Laikas dėti tašką

„Mano nuomone, tas projektas vis tiek bus įgyvendintas. Jei detaliajame plane padaryta klaida, rengėjai ją turės ištaisyti”, – vakar LŽ sakė bendrovės „Baltijos ąžuolas” vadovas Saulius Makauskas.

Pasak jo, pagal miesto generalinį planą Žirmūnuose, kur yra jų sklypas, numatyta teritorija daugiabučiams daugiaaukščiams namams statyti. Tai atsispindi ir bendrajame plane, numatančiame miesto plėtrą po 2015 metų. „Ar gali taip nutikti, kad teritorijoje, numatytoje gyvenamajai statybai, gali nieko nebūti? Norėtųsi, kad teismas matytų šiek tiek plačiau”, – sakė Makauskas. Pasak jo, iš teismo sprendimų taip ir liko neaišku, kieno teisės yra pažeidžiamos.

„Be abejo, tašką šioje istorijoje jau reikia padėti. Nesame nusiteikę kovoti iki paskutinio prakaito lašo. Teismo sprendimą gerbsime, nors aš turiu ir savo nuomonę”, – prisipažino bendrovės vadovas.

Anot Makausko, detalųjį planą rengė savivaldybė, todėl ji ir turėtų atsakyti, kokių priemonių imsis toliau. „Manome, kad mūsų veikloje klaidų nebuvo, tad galima sakyti, jog tapome situacijos įkaitais”, – teigė Makauskas. Jo nuomone, apie nuostolius bus galima kalbėti, kai ši istorija turės aiškią pabaigą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.