Serbijos rinkimus laimėjo nacionalistai

Ultranacionalistinė Serbijos radikalioji partija paskelbė laimėjusi sekmadienį vykusius visuotinius rinkimus, tačiau pripažino, kad jai nepavyko užsitikrinti tvirtos daugumos, todėl ji veikiausiai neformuos vyriausybės.

Netrukus po šių rinkimų Jungtinės Tautos (JT) turi paskelbti sprendimą dėl pietinės Kosovo provincijos, kurios gyventojų daugumą sudarantys etniniai albanai po 1998-1999 metų karo reikalauja nepriklausomybės, statuso.

Albanai žadėjo niekada nepriimti Belgrado valdžios.

Radikalų lyderis Tomislavas Nikoličius paskelbė apie pergalę rinkimuose, kai jo vadovaujama partija surinko 27,8 proc. balsų.

Laisvų rinkimų ir demokratijos centras (CeSID) pranešė, kad antroje vietoje liko proeuropietiška Demokratinė partija, surinkusi 22,9 proc. balsų. Trečią vietą užėmė Serbijos demokratinė partija, kuri gavo 16,7 proc. balsų.

Tačiau Serbijos prezidentas Borisas Tadičius sakė, kad pergalę šiuose rinkimuose iškovojo proeuropietiškos jėgos, kurias jis paragino kiek įmanoma greičiau suformuoti koalicinę vyriausybę.

„Visos partijos, kurios remia proeuropietišką poziciją, laimėjo daugumą, ir tai yra svarbus signalas, kurį Serbija pasiųs Europai ir pasauliui”, – sakė Demokratinės partijos lyderis B.Tadičius.

B.Tadičiaus demokratai veikiausiai mėgins suformuoti vyriausybę su nuosaikių nacionalistinių pažiūrų premjero Vojislavo Koštunicos Serbijos demokratine partija ir reformatorių partija „G17 Plus”.

T.Nikoličius, griežtai pasisakantis prieš JT administraciją Kosove, Europos Sąjungą (ES) ir tarptautinius teismo procesus, persekiojančius serbus už karo nusikaltimus, sakė, jog „nėra tikras, kad radikalai galės suformuoti vyriausybę”.

Kosovą nuo 1998-1999 metų karo tarp serbų ir etninių albanų partizanų pabaigos administruoja Jungtinės Tautos.

Radikalai norėtų vieną dieną išplėsti Serbijos sienas ir apimti etninius serbus Bosnijoje ir Kroatijoje, pateisindami praėjusio šimtmečio paskutinio dešimtmečio etninį karą, sugriovusį Jugoslaviją.

Jie tikina, kad Serbija savo Kosovo provinciją turėtų paskelbti „okupuota teritorija”, jei NATO šalys, kaip prognozuoja diplomatai, suteiks nepriklausomybę 90 proc. etninių albanų daugumai.

Manoma, kad JT pasiuntinys Martis Ahtisaris kitą savaitę pasiūlys suteikti Kosovui nepriklausomybę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.