Tarptautinėje ginklų operacijoje – ir klaipėdiečio pavardė

Vakar į teismo suolą sėdo uostamiesčio nusikalstamam pasauliui priskiriamas anksčiau daug kartų teistas Jaunystės gatvės gyventojas Romualdas Grušpalkis (gim. 1957 m.). Šįkart jis teisiamas už sukčiavimą, kontrabandinių cigarečių ir naminės degtinės laikymą.

Anot kaltinamojo akto, pernai, rugpjūčio 8-ąją, Jaunystės gatvės namo garaže kratą atlikę pareigūnai aptiko R. Grušpalkiui priklausančias 41 tūkst. litų vertės rusiškas cigaretes „Saint George” ir „Prima” be lietuviškų banderolių, ne vieną dešimtį litrų naminės degtinės. Įtariama, kad vyras ne tik šias prekes laikė, bet ir platino.

Prokurorai teigia, kad tą pačią dieną Kėdainių rajone R. Grušpalkis pažadėjo policijos siųstiems pirkėjams už 3 tūkstančius eurų parduoti tris pistoletus. Kaltinamasis pinigus paėmęs, tačiau pažado neįvykdęs, tad jam inkriminuotas sukčiavimas.

Pats R. Grušpalkis, žinomas Grūšios pravarde, sako, jog jam priklausė tik kontrabandinės cigaretės, naminukę paprašęs palaikyti draugas. Jis tikina nieko negirdėjęs apie jokius ginklus – esą ne kartą nepažįstamam žmogui pardavęs kontrabandinių cigarečių, ir tą kartą pinigus paėmęs rūkalams nupirkti.

„Pinigų nebegalėjau grąžinti, nes sulaikė policininkai”, – sakė R. Grušpalkis.

Išsiskyręs bei vienas sūnų auginantis vyras tikina pastaruoju metu dirbęs firmos, užsiimančios padėvėtų mašinų gabenimu iš užsienio, vadybininku ir net vadovu.

Vakar teisme liudytojais apklausti Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai pasakojo, jog R. Grušpalkiu jie susidomėjo tirdami ginklų perdarymo ir gabenimo į Didžiąją Britaniją bylą.

Kolegos iš Didžiosios Britanijos saugumiečius informavo, kad du šioje šalyje gyvenantys lietuvaičiai nelegaliai platina ginklus. Užsienyje buvę vyrai bendravo su kėdainiškiu Andriumi Raugu, su kuriuo kontaktus palaikė ir gerai teisėsaugininkams pažįstamas R. Grušpalkis.

Pareigūnai spėjo, jog sandėrio metu R. Grušpalkis įtaręs kažką negero, tad žadėtų pistoletų neatvežęs, ir vietoje Kėdainių pasukęs Klaipėdos link. Prie uostamiesčio jį ir sulaikė policija.

Tuo metu A. Raugo garaže buvo atlikta krata. Ten rasti ne tik „pirkėjams” minėti pistoletai, bet ir visas šovinių, ginklų, jiems pagaminti skirtų detalių arsenalas.

Dėl ginklų gaminimo ir gabenimo į kitą šalį pradėtas ikiteisminis tyrimas vis dar tęsiasi. Jame, be A. Raugo, figūruoja dar aštuoni įtariamieji. Apie R. Grušpalkį surinkta medžiaga buvo išskirta, nes jam „prikirpti” ginklų laikymo ar gabenimo nepavyko.

VSD atstovai teisme paneigė R. Grušpalkio versiją, kad jis rūpinęsis tik rūkalų pardavimu. Pokalbių įrašuose kaltinamasis būsimą pistoletų pardavimo sandėrį nuolat derinęs su minėtu kėdainiškiu, net akcentavęs, kad „ginklai – tai ne cigaretės”.

Sekant R. Grušpalkį paaiškėjo, jog jis nelegalius rūkalus pristatydavo į sandėliuką prie uostamiesčio senojo turgaus, o nelegalūs prekybininkai juos čia pat ir parduodavo.

Nenustatyta, iš kur vyras gaudavo rūkalus. R. Grušpalkis tikina, kad juos tiekdavo vienos tolimojo pervežimo bendrovės vadybininkas Aldas P., tačiau šis yra jau miręs. Liudytojais teisme apklausti jo tėvas ir žmona apie rūkalus tikino nieko negirdėję, šios versijos nepatvirtino ir teisėsaugininkų surinkti duomenys.

R. Grušpalkis, žinomas kaip Sigito Gaidjurgio aplinkos žmogus, anksčiau teistas penkis kartus – už vagystę, tyčinį apysunkį kūno sužalojimą, išžaginimą, lengvą pareigūno sužalojimą, neteisėtą stipriai veikiančių ir nuodingųjų medžiagų platinimą ir t.t.

Grūšia įtartas netikrų pinigų platinimu, tačiau teismui nepakako įrodymų.

2005-ųjų gegužę R. Grušpalkis kartu su bendrininku nuteistas už neteisėtą šaudmenų įgijimą bei prekybą jais, tačiau atsipirko lygtine bausme. Beje, tąkart Grūšios „klientais” taip pat tapo policijos siųsti žmonės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.