Potvynis jau pasiekė žmones

Pamario krašte potvynis jau apsėmė devynis kaimus, kuriuose gyvena 106 žmonės, ir kol kas nesiruošia trauktis.

„Vanduo jau apsėmė 50 kilometrų kelių. Kasdien vandens ant kelių vis daugiau. Pavyzdžiui, prieš savaitę ant Rusnės kelio buvo tik 5 centimetrai vandens, o šiandien – jau 43 centimetrai”, – vakar sakė Šilutės rajono savivaldybės Civilinės ir priešgaisrinės saugos tarnybos vedėjas Romas Renčeliauskas.

Pasak jo, oficialiai skelbiama, kad potvynis pamaryje prasidėjo sausio 15 dieną. Dėl stipraus vakarų krypties vėjo vanduo iš Kuršių marių buvo plukdomas į Nemuno ištakas, dėl to upėje vanduo smarkiai pakilo.

Stichinė riba laikoma, kai vandens lygis Nemune ties Rusne pakyla 270 centimetrų. Vakar vandens lygis toje vietoje buvo pakilęs 42 centimetrais virš stichinės ribos.

„Nors vanduo apsėmė 58 sodybas, nė vienoje troboje, kur gyvena žmonės, dar nėra šlapia. Tiesa, vanduo telkšo jau daugelio sodybų kiemuose. Žmonės jau pasiruošę iš anksto – susikėlę daiktus aukščiau, nes kol kas sunku prognozuoti, ar potvynis greitai pasitrauks. Jei dabar vanduo upėje daugiau nebekiltų, keliai apsemti išliktų mažiausiai savaitę”, – pasakojo R. Renčeliauskas.

Jis minėjo, kad kol kas nė vienas apsemtoje zonoje gyvenantis žmogus pagalbos nesikreipė. Gelbėtojus sekmadienį kvietėsi tik visureigiu į potvynio zoną papramogauti atvykę klaipėdiečiai.

R. Renčeliauskas dar kartą perspėjo visus vairuotojus, kad atvykę į potvynio zoną stebėtų kelio ženklus ir nerizikuotų savo ir bendrakeleivių sveikata.

Potvynio zonoje gyvenantys pamario gyventojai nėra visiškai atskirti nuo pasaulio – visi turi valtis. Nors nuo sekmadienio maršrutu Šilutė-Rusnė nebegali važinėti autobusas, gyventojus vežioja specialiai potvyniui pritaikyta transporto priemonė, kuri gali važinėti, kai ant kelio yra per metrą vandens. Keleiviai moka įprastą bilieto kainą. Automobiliai nemokamai perkeliami tralais.

„Iš viso yra keturi tokie tralai, bet norinčiųjų persikelti kol kas nėra daug. Įprastai potvynio metu per dieną būna perkeliama per 500 automobilių, o pavyzdžiui, vakar tebuvo perkelta 50 mašinų”, – sakė R. Renčeliauskas.

Pasak jo, nemokamai keliami visi automobiliai, nesvarbu, ar tai Šilutės rajono gyventojai, ar iš kitų miestų pažiopsoti atvykę smalsuoliai. Tralai automobilius kelia nuo 6 val. ryto iki 22 val. vakaro.

„Jei potvynio zonoje atsitiktų kokia nelaimė, visų pirma reikėtų skambinti įprastais pagalbos telefonais – 01, 02, 03. Šių tarnybų atstovai iškvies reikiamą pagalbą”, – perspėjo R. Renčeliauskas.

Jis labiausiai būgštavo, kad nepasitvirtintų sinoptikų prognozės ir artimiausiu metu nepradėtų stipriai šalti. Nes jei patvinusios vietos užsitrauktų ledu, tai labai apsunkintų gelbėtojų darbą.

Potvynio zonoje automobilius nemokamai perkelia tralai

Valtis turintys apsemtų sopdybų gyventojai nesijaučia atskirti nuo pasulio

Iš viso jau apsemta per 50 kilometrų kelių

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.