Nelaimė Nacionalinių premijų laureato šeimoje

Poetas Sigitas Geda įtariamas peiliu sužalojęs suaugusią dukrą

Naktį į šeštadienį sostinės policijai buvo pranešta apie greitosios pagalbos medikų į Santariškių klinikų Centro filialą atvežtą peiliu sužalotą 25-erių metų Uršulę Gedaitę. Nukentėjusioji, kurios krūtinėje konstatuota ne viena durtinė žaizda, teigė tapusi savo tėvo – garsaus poeto, dramaturgo, eseisto, literatūros kritiko ir vertėjo Sigito Gedos auka.

Vakarykštėse policijos departamento suvestinėse, kurios pradedamos pranešimu apie šią nelaimę Vilniaus Antakalnio mikrorajono daugiabutyje, teigiama, kad netrukus 64-ąjį gimtadienį minėsiantis įtariamasis buvo pristatytas į policiją. Kada – neaišku. Šioje labai šykščiai pareigūnų komentuojamoje istorijoje yra ir daugiau klausimų, susijusių su įvykių chronologija. Oficialiai teigiama, kad į ligoninę nukentėjusioji atvežta apie antrą nakties, kai pats įvykis, jos teigimu, buvo apie dešimtą vakaro.

Nelinkę pareigūnai atsakyti ir į pirmiausiai, išgirdus šį pranešimą, kilusį klausimą: „Ar įtariamasis padaryto nusikaltimo metu buvo blaivus? O pati nukentėjusioji?” Tepasakyta, kad jos gyvybei pavojus negresia. Pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal tradicinį tokiais atvejais Baudžiamojo kodekso straipsnį – dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo, tačiau vėliau, medikams patikslinus patirtų traumų rimtumą, jis gali būti perkvalifikuotas į kur kas sunkesnį nusikaltimą.

S.Gedos namų, kuriuose po antrosios žmonos mirties jis gyveno su minėta jų dukra, telefonu visą savaitgalį niekas neatsiliepė.

Vakar rytą prisiskambinus į poeto sūnaus iš pirmosios santuokos namus, jo žmona mandagiai atsiprašė, kad vyro nėra, o ji nenorinti kalbėti šia pernelyg žiniasklaidos eskaluojama tema. Nepadėta nei išsklandyti plačiai interneto svetainėse komentuotų gandų, neva tai buvęs toli gražu ne pirmas poeto ir jo paties pernelyg išlepintos dukters konfliktas, kaip plaka pikti liežuviai, galimai dėl šio buto naujos statybos name, galimai dėl to, kad tėvas po žmonos mirties pernelyg įjunko į alkoholį ir pastaruoju metu vis labiau skundėsi sveikata, galimai dėl to, kad duktė pati yra ne mažiau nuodėminga.

Neatidarė poetas ir savo buto, kurio prieigas visą savaitgalį buvo apgulę žurnalistai, durų, nors policija teigia po apklausos jį išleidusi į namus. Kai kam vis dėlto pavyko pabandyti jį prašnekinti panaudojus kitas gudrybes. Tikint kolegomis, vieniems iš jų S.Geda tvirtinęs nieko apie penktadienio vakaro įvykį savo namuose nežinantis, kitiems – kad „įtariamųjų dūrus jo dukrai į širdį – tūkstančiai”. Teigiama, kad po šio įvykio poetui pakilo kraujospūdis, dėl ko jam prireikė skubios medikų pagalbos.

„Kauno dienai” vakar pabandžius prakalbinti poeto kaimynus, viena iš jų teigė įsitikinusi, kad greičiausiai dėl to, kas įvyko, kaltas tėvas. Nukentėjusiąją ji apibūdino kaip gana simpatišką jauną moterį, įtariamąjį jos sužalojimu – kaip savotišką kaimyną, ne kartą matytą ir išgėrusį, ko negalėtų pasakyti apie jo dukrą.

Visame šiame šurmulyje jau ėmė sklandyti gandai, neva S.Geda spėjęs kažkam pasiguosti, kad dabar su juo bus susidorota kaip su kitu tragiško likimo kolega Gintaru Beresnevičiumi. Lietuvos rašytojų sąjungos, kurios narys S.Geda – jau 40 metų, interneto svetainėje vardijami vienas už kitą iškilesni šio literato apdovanojimai: „Poezijos pavasario -1982”, 1994-ųjų Nacionalinės kultūros ir meno premijos, 1995-ųjų Nacionalinės premijos už poezijos knygas ir 1997-ųjų Lietuvos Respublikos Vyriausybės meno premijos laureatas, 1998-aisiais apdovanotas Gedimino ordinu. Įspūdingas ir S.Gedos kūrinių sąrašas, kuriame, be gausybės poezijos rinkinių ir miuziklo „Velnio nuotaka” scenarijus, libretas roko operai „Meilė ir mirtis Veronoje”, „Giesmių giemės” bei Amaro Chajamo rubajatų vertimas į lietuvių kalbą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.