Pigiai išsinuomoti būstą – lyg laimėti loterijoje

Nuosavą būstą įsigyti neišgalintiems žmonėms lieka vienintelė išeitis – nuomotis. Tačiau gyventi išsinuomotame bute nei patogu, nei taupu. Naujos statybos name būsto nuoma per mėnesį gali siekti iki 6000 litų. Per brangu? Galima rasti butą nuomai ir už 500 litų. Bet su „priedais” – nesąžiningais šeimininkais ar tarakonais.

Ne visiems Lietuvos gyventojams nuosavas būstas – ranka pasiekiama svajonė. Nedideles pajamas gaunančioms šeimoms, ypač turinčioms vaikų, net ne visada suteikiama galimybė gauti banko paskolą būstui įsigyti. Didmiesčiuose įsitvirtinti bandančioms jaunoms šeimoms tenka kraustytis iš vieno svetimo buto į kitą, taikstytis su nuomojamo būsto savininkų užgaidomis, nepageidaujamais augintiniais – blakėmis, blusomis, tarakonais, kitais nepatogumais.

Išeities beveik nėra – išsinuomoti gerą butą už protu suvokiamą kainą Vilniuje, Kaune bei Klaipėdoje darosi vis sunkiau.

Kainos auga kaip ant mielių

Iš mažesnių miestelių, kaimų į Vilnių, laikinąją sostinę bei uostamiestį dirbti ir gyventi nuolat atvykstantys žmonės neretai patiria šoką – nuomos kainos šiuose miestuose auga kaip ant mielių.

„Maždaug prieš pusmetį Klaipėdoje įsidarbinusi draugė su vyru bei vaiku išsinuomavo tvarkingą dviejų kambarių butą toliau nuo centro už 350 litų (be komunalinių mokesčių). Kai pradėjau ieškoti panašaus buto, atsidūriau tarsi užburtame rate – mažiau nei 550 litų (be mokesčių) per mėnesį net už prastos būklės būstą niekas neprašo”, – guodėsi iš Tauragės į uostamiestį lapkričio pabaigoje atsikrausčiusi ir laikinai pas pažįstamus besiglaudžianti tauragiškė Ieva.

Tuo įsitikino ir „Namų pasaulio” žurnalistė, panaršiusi internete bei telefonu pasikalbėjusi su kelių nuomojamų butų šeimininkais. Vieno ir dviejų kambarių butų kainos beveik suvienodėjo. Sovietmečiu pastatytuose daugiabučiuose namuose, esančiuose toliau nuo centro – Mogiliovo, Budelkiemio, Kauno, Rumpiškės, Kretingos, Minijos gatvėse ir šalia jų 1-2 kambarių butą galima išsinuomoti vidutiniškai už 500-600 litų. Neseniai suremontuotų, šiuolaikiškai įrengtų, su baldais, buitine technika butų nuomos kaina dar didesnė.

Prieš šimtą metų ir seniau statytuose namuose esantį 1-2 kambarių būstą be baldų, neretai šildomą malkomis, senamiestyje ar arti jo, šeimininkai išnuomotų už maždaug 700-1100 litų. Geresnės būklės, su baldais, tvarkingą 2 kambarių butą centre išsinuomotumėte už 1300-1600 litų, be komunalinių mokesčių.

Už 400 litų – kova su blusomis

Net ir nepigiai išsinuomavę butą negalite būti tikri, kad jame gyvensite ramiai ir patogiai.

Uostamiestyje prieš pustrečių metų apsigyvenusi Olga iki šiol neturi ramybės. Jauna moteris su dviem vaikais maždaug kas pusmetį kraustosi vis į kitą nuomojamą butą.

Tik atvažiavusi į Klaipėdą mergina apsigyveno tvarkingame 2 kambarių bute Minijos gatvėje. Tačiau šalia judrios gatvės esančiame name niekada nebūna tylu, o ką tik gimusiai Olgos dukrytei reikėjo ramybės. Be to, per mėnesį mergina už butą mokėdavo po 500-600 litų. Tai niekur nedirbančiai (ją išlaiko Airijoje uždarbiaujantis vaiko tėvas) jaunai mamai buvo per sunki našta, o ir butas dviem per didelis.

Už 350 litų, be komunalinių mokesčių, per mėnesį Olga išsinuomavo vieno kambario mažutį senutėlį butuką I.Simonaitytės gatvėje. Tačiau praėjus keliems mėnesiams užsienyje uždarbiaujantys šeimininkai nusprendė jį parduoti ir visiems laikams palikti uostamiestį, Lietuvą.

Antrojo vaiko besilaukiančiai merginai teko ieškotis naujo būsto. Anot Olgos, susirasti geresni ir nebrangūs jai prieš nosį būdavo išnuomojami kitiems – niekas nenorėjo nuomininkės su dviem mažamečiais vaikais. Pagaliau pavyko rasti 2 kambarių butą Kauno gatvėje. Už patogioje vietoje netoli didelio prekybos centro esantį neremontuotą būstą 5 aukšte mergina kas mėnesį moka maždaug po 400 litų. Tačiau čia apsigyvenusi Olga greitai suprato, kodėl jo kaina, palyginti, nedidelė – jauną šeimą periodiškai atakuoja blusos, kiti gyviai. Mergina bandė prikalbinti kaimynus iškviesti specialistus, kad dezinfekuotų visą laiptinę, tačiau šiems tai mažai rūpi. Kito buto Olga jau pusę metų negali rasti – arba prašoma per didelė nuomos kaina, arba butai baisūs, arba šeimininkai nusiteikę prieš du jos mažylius.

Kainos verčia griebtis už galvos

Nuomotis tvarkingą, šiuolaikiškai įrengtą butą sostinėje įstengia tik turtingesni gyventojai.

Toliau nuo centro esančiuose mikrorajonuose – Pilaitėje, Pašilaičiuose, Baltupiuose, Fabijoniškėse, Šeškinėje – dviejų kambarių butai pigiausiai nuomojami už 700-900 litų per mėnesį.

Prabangiai įrengtų butų Žvėryne, Žirmūnuose, Jeruzalėje nuoma gali siekti 1000-3000 litų.

Prestižinėse sostinės vietose – Senamiestyje, Šnipiškėse, Antakalnyje, Naujamiestyje butą išsinuomoti pajėgtų tik turtuoliai. Čia mėnesio 2-3 kambarių profesionaliai įrengtų butų su baldais, buitine technika nuomos kaina siekia 3-8 tūkst. litų.

Pigiausiai – už 400-700 litų per mėnesį – nuomojami butai yra senuose, mažai paklausiuose mikrorajonuose – Naujininkuose, Karoliniškėse, Lazdynuose, Žemuosiuose Paneriuose.

Kenčia nuo nesąžiningų šeimininkų

Iš Biržų į sostinę atvykusi Asta tepajėgė už 300 litų išsinuomoti kambarį trijų kambarių bute Kalvarijų gatvėje, kuriame gyvena dar du studentai ir būsto šeimininkai. „Butas senas, nežinia kada paskutinįsyk remontuotas, svečius ar gimines gėda pasikviesti. Tačiau blogiausia ne tai. Tiek aš, tiek kiti nuomininkai kiek įmanydami stengiasi palaikyti tvarką ir švarą. Tik mes rūpinamės bendrų patalpų higiena, perkame būtiniausias priemones. Tačiau šeimininkams į mūsų pastangas nusispjauti – kelis kartus per savaitę jie parsiveda svečių ir linksminasi su jais iki išnaktų. Po jų apsilankymo butas primena Sodomą ir Gomorą”, – guodėsi Asta.

Sostinėje studijuojančiai ir dirbančiai panevėžietei Ernestai nepasisekė dar labiau – buto savininkė neretai sukčiauja, liepdama už komunalines paslaugas mokėti kur kas daugiau nei iš tikrųjų reikėtų.

Nuoma pabrango ir Kaune

Būsto nuoma smarkiai pabrango ir Kaune. Toliau nuo centro esančiuose rajonuose prieš metus nelabai išvaizdų vieno kambario butą buvo galima išsinuomoti už 100-200, dviejų – už 200-400 litų. Dabar 1-2 kambario butą neprestižiniame miegamajame rajone išsinuomotumėte mažiausiai už 300-600 litų per mėnesį, neįskaičiuojant mokesčių už komunalines paslaugas.

Prestižiniuose rajonuose, pavyzdžiui, Žaliakalnyje, 2 kambarių patogiai įrengtą butą nesename name išsinuomotumėte ne mažiau nei už tūkstantį litų per mėnesį. Brangiausi butai, nors ir įsikūrę labai senuose pastatuose, žinoma, Laisvės alėjoje – 2-3 kambarių būstas nuomojamas už 2000 litų ir brangiau.

Be pažįstamų – nė iš vietos

Ne vieną nuomojamą butą dėl įvairių priežasčių teko pakeisti ir laikinojoje sostinėje dirbančiai kelmiškei Raimondai. Mergina įsitikinusi, kad be pažįstamų pagalbos gerą butą už „normalią” kainą gauti sunkiai įmanoma.

„Išsinuomoti butą sunku ir brangu ne tik sostinėje. Jei randi skelbimuose gerą būstą už prieinamą kainą, jis būtinai bus arba jau išnuomotas, arba kam nors pažadėtas, arba jį apžiūrėti galima tik per nekilnojamojo turto agentūras. O tai reiškia, jog teks pakloti 100 litų, kad gautum nuomotojų telefono numerį. Ir niekas negarantuoja, kad butą pavyks išsinuomoti. Tik išmesi 100 litų kaip į balą. O jei dar pageidauji apžiūrėti daugiau butų…”, – apie su būsto paieškomis susijusias problemas pasakojo mergina.

Anot Raimondos, dabar Kaune vieno kambario butą galima išsinuomoti už maždaug 300-1000 litų, nelygu rajonas, būsto būklė. „Rinkdamasis turi įdėmiai žiūrėti, kad už tuos 300 litų negautum mažyčio buto su daliniais patogumais, pavyzdžiui, su bendra virtuve, tualetu. Kaina tiesiogiai priklauso nuo būsto būklės”, – įspėjo pašnekovė.

Ieškodama būsto mergina išbandė visus įmanomus būdus – lankėsi nekilnojamojo turto agentūrose, naršė internete, vartė laikraščių skelbimų puslapius, pati buvo ten įdėjusi ne vieną skelbimą, klijavo lapelius ant tų namų, kuriuose pageidavo išsinuomoti butą. Tačiau visi šie būdai nebuvo veiksmingi. Jeigu ne pažįstami, pasak Raimondos, ji niekada nebūtų radusi dabartinio neblogo būsto už įkandamą kainą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.