Baldai, skleidžiantys tropikų dvasią

Pasaulyje žinoma apie 1000 skirtingų bambuko rūšių. Azijoje bambukas, chrizantema, orchidėja ir slyva laikomi keturiais tauriausiais augalais ir simbolizuoja Budą. Bambukas toks pat lankstus, kaip ir tvirtas, todėl pagal kinų harmoningos gyvensenos mokymą feng šui šis augalas įkūnija energiją ir sugebėjimą praktiškai įgyvendinti savo siekius. Kambarinis bambukas atiduoda energiją patalpai, žmonėms ir gyvūnams. Jis veikia ir kaip katalizatorius, ir kaip ramybės polius. Pastaruoju metu bambukas vis dažniau vertinamas ne tik kaip augalas, bet ir kaip puiki medžiaga baldams.

Unikali medžiaga

Sunku būtų rasti baldų, pagamintų vien iš bambuko. Dar sunkiau būtų juos naudoti. O štai įsigyti kėdę, stalą ar lovą su bambuko elementais gana paprasta. Įsivyravus grįžimo į gamtą tendencijai populiarėja ir baldai iš natūralaus medžio. Norintiesiems egzotikos ir tropinių kraštų nuotaikos savo namuose – bambukiniai baldai kaip tik.

Pasak Jurgos Platte, vadovaujančios vienai baldų ir interjero aksesuarų prekybos bendrovei, bambukas populiarus dėl savo lankstumo. Tai medžiaga, iš kurios galima sukurti nestandartinį grožį, o namuose – ypatingą, šiltą atmosferą.

Šiuo metu plečiasi ir gaminių iš bambuko asortimentas. Namus jau galima papuošti bambukiniais tapetais, kilimais, bambukinėmis užuolaidomis ar žaliuzėmis. Indai ir interjero detalės su bambuko elementais taip pat jau nebe naujiena. Taigi pritaikyti baldus bei sukurti vientisą interjerą nėra sunku. Ši medžiaga yra labai lanksti, tad kūrybingų gamintojų fantazijai ribų nėra. Natūralus bambukas turi daugybę atspalvių, jį galima pinti, pjaustyti, lenkti. Taigi net ir iš tos pačios medžiagos pagaminti baldai atrodo savitai.

Kas per daug – tas nesveika

Jurga Platte teigia, kad bambukiniai baldai yra ypatingi. Lietuvoje jie dar nėra masiškai perkami, tačiau ir pasiūla nėra jau tokia didelė.

Bambukas geriausiai tinka asmeninei namų erdvei kurti, nes suteikia intymaus jaukumo. Svetainėje puikiai tiks sofa ir foteliai, apipinti bambuku. Stiklinis staliukas, papuoštas šia medžiaga, taip pat atrodys stilingai. Galima rinktis ir bambukines spinteles ar komodas, kurios sukurs ne tik egzotinių kraštų, bet ir senove dvelkiančią atmosferą. Įspūdingai atrodo ir spintos, pagamintos derinant bambuką.

Jei reikia tvirtos spintos, geriau rinktis medinę su bambuko dekoracijomis. O jei masyvus baldas prie interjero netinka, galima rinktis vien iš šio egzotiško augalo pagamintą. Kad namai neatrodytų kaip karo laukas, baldus, aksesuarus ir kitas detales reikia derinti tarpusavyje – bambukinius aksesuarus, puošmenas, kilimėlius (ar net visą kiliminę dangą), jau minėtas užuolaidas ar tapetus.

Tik nereikėtų pamiršti, kad čia, kaip ir visur, galioja principas: kas per daug, tas nesveika. Jei viskas namuose bus iš bambuko, jauku tikrai nebus. Jį reikėtų derinti su medžiu, stiklu, vilna ar kitomis medžiagomis. Tik taip galima sukurti stilingą interjerą.

Miegamajame puikiai tiks didelė lova su pinto ar natūralaus pjaustyto bambuko pagrindu ir atlošu. Šalia tiktų lempa, blankiai šviečianti pro bambukinį gaubtą. Virtuvėje galima pastatyti šia egzotine medžiaga papuoštą stalą ir kėdes.

Netinka įstaigoms

Bambukinius baldus patartina statyti namuose, ir ne tik dėl jų skleidžiamos jaukios atmosferos. Ši medžiaga nuo įprasto medžio gerokai skiriasi ir savo faktūra bei patvarumu.

Viešosiose įstaigose ar kitose vietose, kur tokiais baldais naudotųsi daug žmonių, jie ilgai nelaikytų. „Bambukas – tai ne tvirta mediena, – sako J. Platte, – jis kur kas plonesnis, tad subraižyto ar aptrinto baldo restauruoti beveik neįmanoma.”

Baldams dažniausiai naudojamas lakuotas bambukas. Jis lengviau prižiūrimas ir nėra toks jautrus. Tačiau kilimams ar grindų dangai reikia kur kas daugiau priežiūros. Bambukui netinka per daug drėgna aplinka, nes jis gali pelyti. Tiesioginiai saulės spinduliai taip pat daro žalą. Nelakuotas bambuko paviršius yra gana minkštas, tad negalima ant jo lipti su smailais, geležimi kaustytais kulnais. Valyti tokią dangą reikėtų dulkių siurbliu, kuris pašalintų paviršių braižančius nešvarumus.

Kaina pagal kokybę

Bambukas nėra pigus, nors pati žaliava kainuoja tikrai nedaug. Galutinio produkto kaina priklauso nuo daugelio dalykų: kokybės, dizaino, gamintojo. Viską sudėjus išeina išties nemaža suma. Angliška, itališka ar net lietuviška produkcija kainuoja kur kas daugiau už kinišką. Tačiau kaina nedaug kuo skiriasi nuo kitų baldų. Viskas priklauso ir nuo paties baldo. Minkštasuolį galima įsigyti už 1000 litų, stalą – už 2000 litų, lova kainuotų dar daugiau. Žinoma, viskas priklauso, iš kur perkama, kokios kokybės ar prekinio ženklo pageidaujama.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.