Nerimaujate? Naujas tyrimas parodė, kad tokia nuotaika išties gali pakeisti jūsų pietų skonį, sušvelninti kartumą bei sūrumą.
Ryšio tarp cheminių medžiagų smegenyse ir skonio pojūčių išaiškinimas kada nors medikams padės gydyti depresija sergančius pacientus. Šiuo metu nėra greitai veikiančių testų, kurie leistų suvokti, kokie vaistai geriausiai tiktų viena ar kita liga sergantiems žmonėms. Tyrinėtojai viliasi, kad skonio nustatymo testas gydytojams padės iškart skirti tinkamų vaistų.
Seniai žinoma, kad depresija sergančių žmonių serotonino ar noradrenalino kiekis smegenyse per mažas. Kai kada – ir vieno, ir kito. Dėl cheminių pokyčių smegenyse daugelis prasčiau jaučia skonį.
Liusė Donaldson su kolegomis iš Bristolio universiteto Didžiojoje Britanijoje, norėdami nustatyti ryšį tarp šių reiškinių, atliko bandymą. Jame dalyvavo 20 savanorių. Jiems davė vieno iš dviejų antidepresantų ir patikrino jautrumą įvairiems skoniams. „Journal of Neuroscience” pranešė, kad serotonino lygį didinantys vaistai sustiprino jautrumą saldiems ir kartiems produktams. Kiti vaistai, didinantys noradrenalino kiekį, sustiprino jautrumą kartiems ir rūgštiems patiekalams.
Sveiki savanoriai, kurie iš prigimties dažniau nerimauja, ne taip jautriai reagavo į karčius ir sūrius produktus.
Karti piliulė
„Anksčiau niekas specialiai netyrė, kokius skonio pojūčius veikia depresija”, – pasakojo L. Donaldson. Jau gauti rezultatai, kurie „leidžia nustatyti cheminių medžiagų ryšį su tam tikrais skonio pojūčiais”.
Ištyrus sugebėjimą skirti rūgštumą ir kartumą, vėliau gydytojams tai leis nustatyti, kokių medžiagų stinga smegenyse. Šios išvados jiems padės skiriant vaistus ligai gydyti.
Dabar medikai orientuojasi į fizines ir emocines apraiškas, pagal jas nustato organizmo disbalanso priežastis.
Po mėnesio jie tikrina, ar pacientui pagerėjo. Psichiatrė Jen Meličer teigia, jog geri gydytojai maždaug 60-80 proc. ligonių iškart paskiria teisingą gydymą. Ar esama tikslių būdų nustatyti, kokius vaistus reikėtų skirti sergantiems depresija? „Ne, mes vertiname iš akies, – sakė J. Meličer. – Šis tyrimas man padarė įspūdį. Per 3, 5 ar 7 metus mes galime sukurti patogų skonio testą.”
Skonio suvokimas
Mokslininkų grupė planuoja ateityje surengti analogiškus tyrimus, kuriuose dalyvautų sergantys depresija ir sveiki savanoriai. Pastariesiems būtų skiriama visiškai kita cheminė medžiaga – triptofanas. Sveikam žmogui triftofanas sumažina serotonino lygį – tokį pat jausmą patiria depresija sergantys žmonės.
Šiuo tyrimu susidomėjo ir cheminės kompanijos, atliekančios bandymus maisto bei gėrimų gamybos srityje.
Pavyzdžiui, jos suinteresuotos sukurti produktą, kuriame cukraus būtų dukart mažiau, tačiau produktas būtų toks pat saldus, kaip įprasta. „Teoriškai maistą bus galima pagerinti medžiagomis, kurios veiktų smegenų chemiją. Taigi jo skonis pagerėtų – galbūt atsiras „meninio konstravimo” skonio tabletė, – sakė L. Donaldson. – Tačiau artimiausiu metu Gordono Remsio skambučio nelaukiame.”