Danai „Bitę” pardavė investicijų bendrovei

Po ilgų derybų ir spėlionių mobiliojo ryšio bendrovė „Bitė Lietuva” už 1,55 mlrd. litų atiteko investicijų bendrovei „Mid Europa Partners”

Danijos mobiliojo ryšio operatorius TDC šiai investicinei bendrovei pardavė ne tik antrą pagal dydį Lietuvos mobiliojo ryšio operatorių „Bitė Lietuva”, bet ir jos antrinę bendrovę Latvijoje „Bite Latvia”. Nors oficialiai sutartis pasirašytą vakar, pats sandoris dar porą savaičių užsitęs.

„Bitė” mūsų strategijoje buvo finansinė investicija siekiant išplėsti įmonės veiklą. Mūsų nuomone, dabar tinkamiausias metas perduoti šią įmonę kitiems, kurie toliau galėtų plėtoti jos veiklą”, – komentavo TDC generalinis direktorius Jasperas Teilas Eriksenas.

Rinkoję jau kurį laiką spėliota, kas galėtų įsigyti „Bitę”. Prieš kelias dienas Latvijos spauda paskelbė, kad sandoryje dalyvauja ir Švedijos mobiliojo ryšio operatorius „Tele2”, vykdantis veiklą ir Lietuvoje. Tarp kitų pretendentų buvo Suomijos „Elisa”, Lenkijos „Telekomunikacija Polska”, „GMT Communication Partners”, „Doughty Hanson & Co” bei „Discount Investment” bei Lietuvos įmonė „Hermis Capital”.

Klientams – jokios reikšmės

„Bitės” grupės atstovai tvirtina, kad šis savininkų pasikeitimas neturės jokios įtakos paslaugų kainoms ar įsipareigojimams klientams bei įmonės plėtrai. „Bitės” grupės generalinis direktorius Martenas von Engelandas sako, kad su naujaisiais partneriais „Bitė” ir toliau sėkmingai plėtos įmonės veiklą. Anot jo, „Mid Europa Partners” nusprendė investuoti į „Bitę”, nes bendrovė Europoje yra viena greičiausiai besiplečiančių telekomunikacijų rinkoje. Pasak „Bitės” vadovo, investuotojai ir toliau ketina tęsti bendrovėje vykstančius procesus ir remti „Bitės” plėtrą Latvijoje bei Lietuvoje. Pasak Engelando, svarbiausia priežastis, lėmusi „Bitės” pardavimą, – finansinė nauda TDC bendrovei.

Finansinė investicija

Lietuvoje ekspertai vangiai komentuoja sandorio detales. LŽ apklausti rinkos analitikai teigė, kad „Mid Europa Partners” greičiausiai gali turėti tokį pat siekį – kelti įmonės vertę ir ją pelningai parduoti. Spėjama, kad kitas „Bitės” pardavimas turėtų būti ne anksčiau kaip po penkerių metų.

Tiesa, kai kurie specialistai nuogąstauja, ar siekdama tapti patrauklia preke „Bitė” ir toliau bus pajėgi vykdyti investicijas į 3G ryšį ir spartųjį mobilųjį internetą, nes kol kas ši bendrovė Lietuvos rinkoje viena pirmųjų siūlydavo spartaus duomenų perdavimo paslaugas. Tikėtina, kad TDC yra apskaičiavusi, jog gautus už bendrovę pinigus gali pelningiau investuoti ir gauti per tą patį laikotarpį didesnes pajamas.

——————————————————————————–

*”Bitė” yra antra pagal gaunamas pajamas (28 proc. rinkos) ir trečia pagal abonentų skaičių mobiliojo ryšio operatorė Lietuvoje. „Bitė Lietuva” šiemet per tris ketvirčius gavo 432,5 mln. litų pajamų – 11,7 proc. daugiau negu pernai tuo pačiu laikotarpiu. Jos antrinė įmonė Latvijoje pajamas šiuo laikotarpiu padidino 50 proc. – iki 6,25 mln. litų.

*”Mid Europa Partners” Slovakijoje yra investavusi į mobiliojo ryšio operatorių „Orange”, Čekijoje – „Oskar”, Rumunijoje – „Connex”. Šios investicinės bendrovės biurai veikia Londone, Budapešte ir Varšuvoje. Bendrovę domina investicijos į naująsias ES šalių ir šalių kandidačių įmones, kurių vertė skaičiuojama nuo 100 mln. iki milijardo eurų. Be telekomunikacijų srities, „Mid Europa Partners” yra investavusi į Rusijoje veikiantį vieną didžiausių Europoje stiklo gamintojų „Pilkington Glass”. „Mid Europa Partners” po sėkmingų investicijų yra pelningai pardavusi dalį Vengrijos fiksuotojo ryšio operatoriaus „Invitel” ir Estijos geležinkelių bendrovės „Baltic Rail Services” akcijų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.