Spalva patalpų interjero dizaine

Atspalvių ypatumai patalpų dizaine

Kurdamas patalpos dizainą dažnas anksčiau ar vėliau susimąsto, kaip geriau išnaudoti spalvų savybes buityje.

Svarbu kokioje pusėje – šiaurinėje ar pietinėje – išsidėstę kambariai. Šiaurinėje pusėje esantiems kambariams geriausia rinktis maksimaliai šviesius, šiltus atspalvius – švelniai geltoną, rausvai kreminį. Tokios sienos atspindės šviesą, sukurs šilumos ir saulėtumo pojūtį. Jei langai išeina į pietvakarius, šiltuoju metų laiku patalpa ilgai būna apšviesta saulės ir labai įkaista, todėl sienoms geriau rinktis šaltas – žydrą, melsvai žalią arba pilką. Siauro ir ilgo kambario galines sienas nudažę šiltesnėmis, o išilgines šaltesnėmis spalvomis vizualiai truputėlį pakoreguosite proporcijas.

Sienos – tai baldų ir dekoratyviųjų detalių (paveikslų, užuolaidų ir kt.) fonas, jos patalpoms teikia malonų koloritą ir gyvumą. Baldai, paveikslai bei kitas dekoras išraiškingesni bus, kai sienas nudažysite ramia spalva, tačiau jei jūs nemėgstate ryškių dekoracijų, o jūsų kambario užuolaidos bei baldai šviesūs ir vienspalviai, sienas galima išklijuoti ryškių spalvų arba stambaus rašto tapetais.

Renkantis sienų apdailos spalvą reikia atsižvelgti ir į patalpų paskirtį. Pagal plotą nedidelėms patalpoms geriausiai tinka ramūs šviesiai žydri, šviesiai žali ar šviesiai geltoni atspalviai. Didesniems kambariams (kelių kambarių butams, sodybiniams namams) gali būti naudojamos intensyvesnės spalvos.

Sunku prieštarauti patalpų interjero dizaino specialistams, kurie pirmenybę teikia baltai spalvai. Iš tikrųjų, baltos sienos – puikus fonas bet kokios spalvos baldams, kilimams, paveikslams ar kitiems dekoratyviems dizaino elementams. Patalpos su baltomis sienomis – šviesios, jaukios, atrodo gan ištaigingai. Vienok gyvenamųjų patalpų šeimininkai labiau vertina apipavidalinimo metodų įvairovę, todėl dažnai, atsižvelgę į daugelį faktorių, nulemiančių sienų spalvos pasirinkimą, renkasi ne tik baltą, bet ir įvairesnes spalvas.

Gyvenamųjų patalpų tikrai nepuošia dar kartais naudojamas sienų marginimas voleliu ar trafaretai. Jais dekoruoti patalpą patartina tik tada, kai sienos labai nelygios, yra įtrūkimų – šie trūkumai mažiau matysis. Trafaretas ar volelio raštas turėtų būti tokios kaip sienų, tik intensyvesnės spalvos arba harmoningo atspalvio, pavyzdžiui, pilkai žydras fonas puikiai dera su žalsvai žydru, pilkas su gelsvai oranžiniu arba šviesiai rudu, geltonas – su ochros arba šviesiai ruda spalva.

Pasirenkant grindų spalvą taip pat būtina atsižvelgti į patalpų apšvietimą, plotą ir, žinoma, kokios medžiagos bus naudojamos. Dizaine visų pirma reikia apspręsti bendrą buto, o paskui ir kiekvieno kambario atskirai, spalvinę gamą. Reikia turėti omenyje, kad gyvenamųjų patalpų apdailai nepatartina naudoti daugiau nei 2-3 spalvinius tonus, nes kontrastas greitai nusibosta, kelia susierzinimą. O kur dar baldai ir kiti patalpos koloritą papildantys elementai.

Sienų ir grindų spalvos gali būti derinamos niuansinės ar kontrastinės harmonijų principu. Pirmuoju atveju naudojami vienos spalvos skirtingi atspalviai, pavyzdžiui, šviesiai pilkšvai melsvos sienos ir pilkas arba žydras linoleumas arba auksaspalvės sienos ir šviesus parketas. Kitu atveju – spalvos skirtingos, pavyzdžiui, geltonos sienos ir pilkšvai mėlynas linoleumas.

Spalvinėse kompozicijose reiktų vengti kelių papildomų spalvų derinių, pavyzdžiui, raudono ir žalio, oranžinio ir ultravioletinio, geltono ir violetinio. Nuo tokių spalvų margumo greitai pavargsta akys, atsiranda diskomforto jausmas.

Svetainė

Tai tas kambarys, kuriame 4-5 asmenų šeima susirenka pabendrauti, pailsėti, todėl šio kambario visas dizainas turi būti šviesus, ramus ir jaukus. Priklausomai nuo to, kokioje pusėje yra kambarys, gali būti naudojamos gelsvai žalia, pilkai žydra, pilkai žalia ir kitos mažiau ar daugiau intensyvios šiltos arba šaltos spalvos.

Jei negausios šeimos ar vienišių svetainė naudojama tik svečiams priimti ar kartkartėmis pavakaroti, spalvinis sprendimas gali būti sodresnis, sukuriantis pakilią nuotaiką, pavyzdžiui, purpurinis, raudonas, mėlynas, violetinis. Šios spalvos puikus fonas šviesiems baldams, paveikslams su paauksuotais rėmais, dekoratyvioms skulptūroms.

Miegamasis

Miegamajame svarbu sukurti visiškos ramybės atmosferą, todėl tinkamiausi šilti smėlio spalvos, auksaspalviai, išblukinti geltonos ir žydros, oranžinės ir rausvai vyšninės spalvų tonai. Galimas neįmantrus ornamentas. Jei miegamajame numatyta ir darbo vieta, tada rekomenduojamos šviesios pilkšvai žalia, pilkšvai žydra ir kitos neutralios, padedančios susikaupti spalvos.

Vaikų ir pagyvenusių žmonių kambariai

Ikimokyklinio amžiaus ir pradinukų kambariui, kuriame vaikučiai žaidžia, miega ir mokosi, kurkite nuotaikingą, vaikų veiklumą stimuliuojančią atmosferą. Turėkite omeny, kad ankstyvojo amžiaus vaikai mėgsta raudoną ir oranžinę spalvas, o mokyklinio – mėlyną ir žalią. Tačiau nepaisant vaikų palankumo ryškioms spalvoms, jas naudokite labai saikingai, nes ilgainiui jos gali paveikti vaiko psichiką, jį nuvarginti. Geriau naudoti išblukintas pastelines – vaiskiai oranžinę, saulėtai geltoną, raudoną, mėlyną.

Jei vaikų kambariui pasirinkote baltą, balkšvai žalią, pilką ar mėlyną atspalvį – puiku, o kad vaikui nepasirodytu nuobodu, paįvairinkite jo kambario dizainą ryškiaspalviais kilimėliais, užtiesalais ant lovytės, baldų apmušalais, ryškiomis baldų durelėmis ir t.t.

Vidutinio ir vyresniojo amžiaus mokinių kambaryje turi būti sukurtos palankios sąlygos mokytis ir poilsiui. Čia neprošal žinoti, jog spalvos gali skatinti ar slopinti vaikų gebėjimą mąstyti. Buvo atlikti moksleivių, sprendusių aritmetines užduotis, stebėjimai. Rezultatai parodė, kad tie mokiniai, kurių akiratyje buvo šviesiai žalia spalva, 13 proc. mažiau padarė klaidų, o mačiusiųjų raudoną spalvą, teisingai išspręstų uždavinių skaičius sumažėjo beveik penktadaliu.

Kai dizaine apstu raudonos spalvos, šaltų mėlynų atspalvių, stambių, ryškių piešinių, jie veikia jautrią vaikų nervinę sistemą, juos blaško ruošiant pamokas, trukdo užmigti Todėl šiam kambariui tokių spalvų reikia vengti.

Susikaupti mokymuisi padeda šviesūs, santūrūs tonai – pilkas, pilkai žydras, pilkai žalias. Jie bus ir puikus fonas piešiniams, sportiniam inventoriui bei kitiems šio amžiaus vaiko daiktams.

Vyresniojo amžiaus žmonių kambarys turi būti ramių tonų, be ryškių kontrastų. Tokio amžiaus žmonės savo kambaryje išbūna didesniąją dienos dalį, todėl jo koloritas turi dvelkti ramybe ir jaukumu.

Protiniam darbui palankias sąlygas sukuria ramios ruda, smėlinė, žalia ir pilka spalvos, tad jas ir patariama naudoti kabinetams apipavidalinti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.