Nuostabi puošmena butelyje

Tikriausiai visi sutiksime, kad net atsitiktiniai augalai, pasodinti akvariume ar kitame stikliniame inde, dėmesį patraukia labiau nei vazonėliuose. Tačiau stikliniame inde sukurta kompozicija pagal visas taisykles – ne tik nuostabi interjero puošmena, bet ir galimybė auginti kai kuriuos labai įnoringus augalus.

XIX ir XX amžiaus pradžioje tokios minioranžerijos buvo labai populiarios Anglijoje ir kitose Europos šalyse. Joms sukurti būtina turėti apvalų arba keturkampi stiklinį indą su permatomu dangteliu. Tokios konstrukcijos pagrindinis ypatumas tas, kad akvariumo ar kitokio indo viduje visada bus didesnė drėgmė nei kambario, nebus skersvėjų bei prižiūrėti vienoje vietoje pasodintus panašių sąlygų reikalaujančius augalus daug lengviau.

Efektingiausiai atrodo augalai butelyje. Tam geriausiai tiks apvalus, didesnio skersmens dugnu ir kaklu stiklainis. Paprastai naudojami nespalvoto stiklo indai, nes augalams nereikalingas papildomas apšvietimas.

Tokiai minioranžerijai tiks miniatiūriniai, lėtai augantys, mėgstantys drėgmę augalai. Auginti butelyje rekomenduojama miniatiūrines karališkąsias begonijas su smulkiais lapeliais, paparčius, uolaskėlę, pilėją, smulkialapių gebenių ir peperomijų rūšis, marantinių šeimos augalus (marantą ir kalatėją), selaginelą su mažučiais lapeliais ir įvairiausias fitonijų rūšis.

Deja, idėjos kompoziciją paįvairinti spalvingesniais dekoratyviniais augalais, pvz., pasodinti sanpauliją, teks atsisakyti, nes tokie augalai butelyje apsiblausia ir beveik nežydi. Kontrastą geriau kurti su įvairiaspalviais lapiniais augalais.

Darbų eiga

Kompozicijai reikės: dviejų rūšių, skirtingais lapais adiantinių paparčių ir dviejų fitonijų su sidabriškomis ir raudonomis gyslelėmis. Instrumentų – kempinėlės arba tampono, medinės ritės nuo siūlų, prie ilgesnių pagaliukų pritvirtintų šakutės ir desertinio šaukšto bei nedidelio semtuvėlio.

Minioranžerijos žemės mišinyje būtinai turi būti durpių ir smėlio. Be to, dar reikia turėti smulkių akmenukų arba skaldos ir susmulkintų anglių.

Kad kompozicija būtų tikrai dekoratyvi, iš anksto numatykite kiekvieno augalo sodinimo vietą. Pirmame plane išdėstykite žemę dengiančias fitonijas, o už jų – aukštesnius žalialapius augalus (pvz., adiantus).

Per popierinį piltuvėlį į stiklainį suberkite 3-5 cm akmenukų ar skaldos sluoksnį, pridėkite saują anglių ir 5-7 cm paruošto drėgno dirvos mišinio. Šaukštu suformuokite grunto nuolydį (prie sienelės, kuri bus galinė, turi būti aukščiau). Rite nuo siūlų ar kitu panašiu daiktu sutankinkite gruntą ir šaukštu iškaskite duobelę pirmajam augalui.

Visų pirma, aukštesnėje dalyje sodinami aukštesni augalai, pvz., paparčiai. Išėmę iš vazonėlio augalą (prieš 1-2 val. jis turi būti palaistytas), nupurtykite nuo šaknų žemes. Atsargiai, šakute ir pagalėliu prilaikydami šaknų gumulėlį, augalą pasodinkite į iškastą duobutę, šakute apkaskite žemėmis šaknis ir aplink augalą atsargiai sutankinkite žemę. Tokiu pat principu šalia pasodinkite dar vieną papartį su kitokiais lapais. Tarpas tarp augalų turi būti apie 3-4 cm.

Pirmame plane sodinamos fitonijos. Jų spalvingomis gyslelėmis marginti lapeliai po grakščiomis paparčių šakelėmis sukuria puikų kontrastą. Galiausiai kompozicijos centre pasodinkite ryškesnį augalėlį (pvz., raudonlapę fitoniją).

Baigdami tuščias grunto vietas užklokite kimininėmis samanomis ir labai atsargiai augalus palaistykite, kartu stengdamiesi nuplauti žemę nuo stiklainio sienelių. Kad indo viduje susidarytų didesnė drėgmė, užkimškite kamščiu ar uždenkite dangteliu. Kartkartėmis dangtelį nuimkite, kad išgaruotų susidaręs kondensatas.

Tolesnė butelinės kompozicijos priežiūra minimali – reiks nuo sienelių nuvalyti dulkes ir prireikus palieti. Jei butelis uždarytas kamščiu, antrąsyk lieti greičiausiai reiks tik po kelių mėnesių.

Paprasčiau minioranžeriją kurti akvariume, bet ji nebus tokia efektinga. Tačiau šiuo atveju augalų pasirinkimas yra daug didesnis. Visgi nepatartina jame auginti kaktusų ir sukulentų, greitai augančių ir pažeme besidriekiančių augalų. Pavyzdžiui, soleirolija, atrodo, puikiai tinka žemei užkloti stikliniuose akvariumuose, tačiau ji greitai auga ir gali pražudyti vertingesnius augalus.

Darbų eiga tokia pati kaip butelinės kompozicijos, tik čia galima labiau paįvairinti reljefą, išlaikant pagrindinį reikalavimą – prie galinės sienos visada turi būti aukščiau. Augalų pasirinkimas priklausys nuo to, kiek apšviestoje vietoje esate suplanavę jį laikyti. Jei toliau nuo lango – auginkite paparčius ir kitus augalus dekoratyviais lapais, jei gerai apšviestoje, bet nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje vietoje – kompozicija gali virsti tikru miniatiūrinių rūšių krotonų, rėjų ir kitų dekoratyviųjų augalų meno kūriniu.

Akvariuminio sodo pirmame plane puikiai derės ir augs sanpaulijos, orhidėjos, įvairiausios bromelijų rūšys ir kiti žydintys augalai. Nepamirškite akvariumo pridengti dangčiu, nuvalyti stiklo – ir beliks tik grožėtis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.