Maištas prieš Savivaldybių asociaciją

Kauno politikai nelinkę mokėti daugiau pinigų ir net ragina steigti Didžiųjų miestų sąjungą

Kauno politikai vėl prabilo, kad Lietuvos savivaldybių asociacija atstovauja tik mažųjų savivaldybių interesams, o didieji miestai ignoruojami. Du miesto Tarybos komitetai nepritarė, kad asociacijai būtų nuo 120 iki beveik 200 tūkstančių litų padidintas kasmetinis mokestis.

Protestuoja ne pirmą kartą

„Savivaldos ir ekonomikos bei Miesto ūkio komitetai siūlo miesto Tarybai išstoti iš asociacijos. Ji išlaikoma didžiųjų miestų lėšomis, tačiau viską diktuoja mažosios savivaldybės. Jau praėjusių metų suvažiavime išsakėme savo argumentus. Deja, į juos nekreipta jokio dėmesio. Suprantama, kad dar reikia palaukti miesto Tarybos sprendimo, tačiau dviejų komitetų nuomonė – tai rimtas signalas asociacijai”, – teigė Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas Andrius Kupčinskas.

Kauniečiai jau ne pirmą kartą kritikuoja asociacijos veiklą. „Jau anksčiau buvome atsisakę mokėti mokesčius. Tai buvo protesto forma. Iš tiesų dabartinė asociacijos veikla didžiųjų miestų netenkina, tačiau nemanau, kad Kaunas išstos iš šios organizacijos. Tiesiog reikia kovoti dėl didesnių teisių”, – teigė Kauno meras Arvydas Garbaravičius.

Siūlo atkurti sąjungą

Pasak A.Kupčinsko, Kauno politikai siūlo atkurti iki 1995-ųjų metų veikusią Didžiųjų miestų sąjungą. „Suprantama, kad iki rinkimų to nebus padaryta, tačiau vėliau didžiųjų miestų politikai turėtų rimtai apie tai pagalvoti”, – sakė jis.

Politikas skeptiškai vertino galimybę ką nors keisti pačioje asociacijoje. „Didžiųjų miestų ir mažųjų savivaldybių interesai skirtingi. Dabar asociacijoje daug kalbama apie melioraciją, žemės ūkį ir pan. Tuo tarpu mus domina visai kitos problemos, susijusios su miestų plėtra”, – teigė A.Kupčinskas.

Veikla pagerėjo

Kauno meras nebuvo toks kategoriškas, tačiau pripažino, kad dabartinė situacija miesto netenkina. „Asociacijos direktoriumi tapus Vytautui Kvietkauskui, padėtis pagerėjo. Bent jau gauname informaciją, esame labiau įtraukiami į veiklą. Žinoma, norėtume ir daugiau pokyčių, tačiau nemanau, kad Kauno miesto taryba pritartų kardinaliems veiksmams. Komitetų nariai tiesiog dar kartą atkreipė dėmesį į problemą.

Lietuvos savivaldybių asociacijos generalinis direktorius Vytautas Kvietkauskas suabejojo, ar reikėtų steigti dar vieną organizaciją.

„Įstoti ir išstoti iš asociacijos galima laisva valia. Tačiau mūsų organizacija yra vienintelė institucija, atstovaujanti savivaldybių interesams tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Drįsčiau abejoti, ar tai galėtų padaryti vienas ar kitas politikas”, – teigė V.Kvietkauskas.

Kaip pavyzdį jis pateikė kaimynines šalis. Latvijoje kelios savivaldybių organizacijos jau susivienijo į vieną, toks pats procesas vyksta Estijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.