Parduotų gyventojų likimas sudomino prokurorus

Kauno apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl daug triukšmo sukėlusio parduoto namo Savanorių prospekte

Teisėsaugą domina, ar nesuklastota 2003 metų balandžio 4 dieną sudaryta pirkimo-pardavimo sutartis, kuria akcinė bendrovė „Kauno alus” pardavė UAB „Agroneta” pastatą, esantį Kaune, Savanorių pr. 9. Šiame pastate tebegyvenantys žmonės mano, kad pardavimas buvo neteisėtas, ir išsikelti nesutinka.

Parduoti slapčia

LŽ jau rašė, kad Savanorių pr. 9 namas nuosavybės teise dabar priklauso UAB „Agroneta”. Bendrovės direktoriaus Andriaus Lingės teigimu, 2006 metų gegužę namo gyventojai buvo perspėti išsikelti, mat ekspertai nustatė, jog 1918 metų statybos namas yra avarinės būklės, jame nesaugu gyventi. Prieš dvejus metus buvo nutrauktas šildymas, elektros energijos tiekimas. Gyventojai šildosi dujinėmis krosnelėmis, prijungtomis prie dujų balionų. Be to, daugelis jų yra įsiskolinę už komunalines paslaugas: elektros energijos skola siekia 20 tūkst. litų, šilumos – apie 18 tūkst. litų. Lingės teigimu, gyventojai atsisako mokėti skolas, sudaryti sutartis su namo savininke – bendrove „Agroneta” ar išsikelti. Kai kurie čia gyvena savavališkai. Bendrovės vadovas sako, kad tokiu atveju savininkas negali pradėti namo kapitalinio remonto, nes gyventojai geranoriškai neišsikelia, nors buvo ne kartą įspėti. Name gyventieji tvirtina, kad jie čia jau daug metų gyvena prisiregistravę, o buvo parduoti naujiems savininkams slapčia, jiems nežinant, tad norima bet kokiais būdais jų atsikratyti, o namą patrauklioje vietoje tiesiog pasigrobti.

Be elektros ir šilumos

Miesto centre esančiame senoviniame name gyvena apie 10 šeimų. Miesto savivaldybės žiniomis, čia registruoti 29 asmenys, iš jų 11 vaikų. Praėjusių metų gruodį miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų valdymo centro veiklos koordinavimo grupė tyrė
skandalingą situaciją. Ekspertai nutarė, kad tai nėra ekstremalus įvykis, tad konfliktas tarp gyventojų ir namo savininko turi būti sprendžiamas teisinėmis priemonėmis. Savivaldybės administracija pareikalavo, kad namo savininkas nepažeidinėtų gyventojų teisių ir įjungtų šilumą bei elektrą, kol vyks teisinis ginčas. Savivaldybės Vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėja Birutė Daugelienė įpareigota kontroliuoti nepilnamečių vaikų, gyvenančių Savanorių pr. 9 name, gyvenimo sąlygas, o nustačius vaikų teisių pažeidimų – imtis priemonių teisėms apginti. Miesto meras Arvydas Garbaravičius kreipėsi į AB „Kauno alus” vadovę prašydamas atnaujinti elektros energijos tiekimą į šį namą. Bendrovės generalinė direktorė Lina Šileikienė atsakė, kad pastatas yra kritinės būklės, jį patikrinusi Valstybinė energetikos inspekcija (VEI) konstatavo pažeidimus ir nurodė juos pašalinti. Kad tai būtų padaryta, reikalingas namo kapitalinis remontas. Šileikienės teigimu, jeigu VEI leis eksploatuoti esamos būklės įrenginius, „Kauno alus” atnaujins elektros energijos tiekimą. Taigi padėtis ir vėl, atrodytų, be išeities.

Laikino būsto nenori

Praėjusią savaitę Kauno miesto savivaldybės administracija siūlė įkaitais tapusiems gyventojams laikinai, kol bus sprendžiamas jų būsto klausimas, apsigyventi kituose bendrabučiuose.

„Buvome nuvykę į namą Savanorių prospekte. Sąlygos gyventi yra nepatenkinamos: pastatas avarinės būklės, nėra elektros, nešildoma, patalpose temperatūra nesiekia 10 laipsnių. Atšalus orams gyventi bus neįmanoma, todėl siūlome jiems laikinai, kol išsispręs jų būsto klausimas, keltis į bendrabučius. Kiekvienam norinčiajam suteiksime gyvenamąjį plotą”, – sakė Kauno miesto savivaldybės laikinai einantis administracijos direktoriaus pareigas Robertas Stanionis. Tačiau LŽ duomenimis, gyventojai neskuba pasinaudoti savivaldybės siūlymu. Tie, kurie kreipėsi į savivaldybę, nori gauti ne bendrabučio kambarį, bet butus iš rezervo fondo, o kai kurie net mano, kad šis pasiūlymas – klasta: mat kartą išsikrausčius grįžti atgal nebūtų jokių galimybių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.