Parlamentarų karštos galvos atvėso

Vakar Seimas antrą kartą ant to paties grėblio nebeužlipo ir gruodį priimtą įstatymą, pagal kurį didžiausią darbo stažą turintys pareigūnai būtų netekę didelės dalies pensijos, pataisė.

Klaida ištaisyta patvirtinus prezidento Valdo Adamkaus veto, tačiau kai kurių politikų sveikas protas atostogavo – jie primygtinai siūlė atmesti veto bei gąsdino „bananų baliaus”, Afganistano, Vengrijos istorijomis.

Džiugi žinia apskriejo ir Klaipėdos vyriausiąjį policijos komisariatą – iš 34 prašymų išleisti į pensiją buvo patenkintas tik vienas, tad situacija policininkų fronte po ištaisytos klaidos nesikeis.

Klaipėdietis parlamentaras Vytautas Čepas Seimo posėdžių salėje prieš balsavimą ragino kolegas atsiprašyti pareigūnų už apmaudžią klaidą, kurios kaina būtų buvusi iki 1990-ųjų neįskaičiuotas darbo stažas ir parasta didelė dalis pensijos.

Nesąmoningomis pavadintų įstatymo pataisų autorius Povilas Jakučionis spyrėsi esą nieko blogo nebuvo daroma, mat didelė dalis statutinių pareigūnų sovietmečiu dirbo svetimai valstybei.

„Ginkluotosios pajėgos nuvertė Afganistano karalių, malšino maištą Vengrijoje, Budapešte, Prahoje. Pasienio tarnybos buvo KGB tinklo, kuris pripažintas kaip nusikalstamas, dalis. Jie juk netarnavo Lietuvos valstybei, tad kodėl turėtų gauti valstybinę pensiją? Aš nekalbu apie anuometinę miliciją, priešgaisrinę tarnybą. Tačiau buvo ir vidaus kariuomenė, kuri 1988 metais Vilniuje, Katedros aikštėje, malšino maištą bananais – dalyvavo vadinamajame „bananų baliuje”. Prezidento veto, pateiktose pataisose visa tai neatspindėta”, – teigė P. Jakučionis.

Jam antrinęs Saulius Pečeliūnas liežuviu plakė ir prezidentą – esą šis taiko dvejopus standartus bei neįsigilino į problemą.

„Vienus prisimena, o kitų – ne. Atsiminkite, ką veikėte per „bananų balių”, prieš balsuodami”, – kolegas ragino parlamentaras.

Trečiasis šalies vadovo vetuotų pataisų priešininkas Antanas Napoleonas Stasiškis piktinosi, kad valstybinę pensiją gauna ir jis pats, ir jį Lukiškėse į karcerį sovietmečiu pasodinęs pareigūnas.

„Kai toks pareigūnas malšino sukilimą Vengrijoje, tai ar čia nuopelnas mūsų valstybei? Nuopelnas yra tai, kad jis atsisakė tarnauti sovietams ir perėjo į Lietuvos pusę, todėl ir reikia pensiją mokėti po 1990 metų. Gaila, kad prezidento patarėjai į tai neatsižvelgė, reikia ateityje keisti įstatymo formą”, – neatlyžo Seimo narys.

Parlamentarai visgi patvirtino V. Adamkaus veto – už balsavo 81, prieš – 1, 7 susilaikė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

2 atsiliepimai į "Parlamentarų karštos galvos atvėso"

  1. Titas

    Tai ir seimo nariams pensijas reikia mokėti tik nuo 1990 metų. Nes neaišku ką jie dirbo prieštai?

  2. x

    Išvada viena-netarnauk VALSTYBEI ir jokiai santvarkai…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.