Žiema – išbandymų metas

Artėjant žiemai kiekvienas vairuotojas ima rūpintis, kaip jai paruošti savo automobilį. Ar užtenka tiesiog pakeisti padangas, o gal būtina nuodugni automobilio apžiūra? Į ką kreipti dėmesį ruošiant automobilį šaltajam metų laikui?

Generatorius

Dauguma nelaimių keliuose įvyksta dėl prasto matomumo, tad ryškios šviesos – vienas svarbiausių dalykų žiemos metu. Kadangi automobilio šviesa gaunama padedant generatoriui, svarbu patikrinti, kad jis veiktų sklandžiai – tai nesunku padaryti specialia aparatūra. Ne pro šalį pakeisti ir lemputes, tačiau net ir pačios geriausios lemputės nepagelbės, jei automobilio generatorius bus nusilpęs.

Akumuliatorius

Kiekvienas yra patyręs situaciją, kuomet po šaltos nakties ilgai negali paleisti automobilio. Kad tokių problemų išvengtumėte, svarbu turėti tinkamą akumuliatorių. Jei akumuliatorius per silpnas, automobilis nepajudės. Kita vertus, jei akumuliatorius pernelyg galingas, jis nespės įšilti, kadangi dažniausiai važinėjama gan trumpomis distancijomis. Tad čia svarbu atsižvelgti tiek į galią, tiek į talpumą bei patikrinti akumuliatoriaus būklę.

Amortizatoriai

Prieš žiemą būtina patikrinti ir amortizatorius. Nepatikimi, prastai savo funkciją atliekantys amortizatoriai „negesina” virpesių ir dėl to gali sumažėti automobilio stabilumas. Esant plikšalai, pasnigus bei panašioms sunkioms oro sąlygoms patikimi amortizatoriai geriau užtikrins jūsų ir aplinkinių saugumą.

Skysčiai

Kad automobilio variklis mažiau diltų, artėjant žiemai svarbu patikrinti variklio alyvą ir jeigu reikia – ją pakeisti. Rekomenduojama naudoti pusiau sintetinę ar sintetinę alyvą, kuri net ir prie didesnių šalčių išlieka skystesnė, tad variklį lengviau paleisti. Be to, patartina išvalyti variklį, antraip gali gerokai padidėti alyvos sąnaudos. Svarbu nepamiršti sezonui pritaikyto aušinimo skysčio – spaudžiant šaltukui variklis generuoja daugiau šilumos, tad lengviau gali perkaisti. Patartina atkreipti dėmesį ir į stabdžių skystį.

Valytuvai

Daugelis vairuotojų nesistengia po šaltos nakties tinkamai sušildyti automobilio ir kruopščiai nuvalyti langų ir taip gerokai sumažina matomumą. Tai ne tik kelia pavojų jiems patiems ir aplinkiniams, bet ir kenkia valytuvams. Jei ant stiklo lieka ledo gabalėlių, perbraukus valytuvais jie (net ir pačios geriausios kokybės) patirs smulkių įbrėžimų, spartinančių susidėvėjimą.

Spynelės bei durelės

Žiemą neretai užšąla ir automobilio spynelės bei durelės, ilgainiui durelių gumos ima plyšinėti. Kad to išvengtumėte, patartina šias automobilio dalis ištepti silikoniniais tepalais, kurie apsaugo gumą nuo šalčio.

Apsauga nuo rūdijimo

Žiemą mūsų keliai barstomi druska bei smėliu, tad pavasarį daugelis vairuotojų pastebi, jog automobilis per kelis mėnesius gerokai parūdijo. Antikorozinių priemonių pasirinkimas gan didelis, bet geriausia automobilio apsauga pasirūpinti jau vasarą – galite pripurkšti jo ertmes tam skirtomis medžiagomis. Jei to nesuspėjote, artėjant žiemai galite pasinaudoti antikoroziniais tepalais. Vis dėlto atsparumas rūdims daugeliu atvejų priklauso nuo paties automobilio, nuo to, kokio klimato kraštui jis pagamintas. Svarbu ir profilaktika – žiemos metu patartina automobilį plauti dažniau nei šiltuoju metų laikotarpiu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Žiema – išbandymų metas"

  1. Silvija

    Va va labai teisingai parašyta, kad ir geriausios lemputės nepadės jei automobilio generatorius bus silpnas. Gaila aš to nežinojau, kiek lempučių pakeitusi esu per tą nežinojimą net nenoriu pagalvoti. Kuo daugiau tokios info apie auto, tuo tik geriau.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.