Klaipėdiečiams siūloma statyti naują teatrą

Klaipėdoje lankęsis kultūros ministras Jonas Jučas pasiūlė uostamiesčio, apskrities ir Dramos teatro vadovams pasitarti ir apsispręsti, kas būtų naudingiau miestui: skirti lėšų griūvančiam Dramos teatro pastatui rekonstruoti, ar projektuoti ir statyti du teatrus – Dramos ir Muzikinį.

Prireiks milijonų

„Juk kalbame ne apie tūkstantį ar kelis šimtus tūkstančių litų. Puikiai žinome, kad prireiks milijonų, – dėstė Jučas. – Todėl labai gerai apsvarstykime, ar, išleidę krūvas pinigų dabartinio pastato rekonstrukcijai, po kelerių metų vėl neprašysime tokios pat sumos.” Atvykęs į Klaipėdą kultūros ministras panoro iš arčiau apžiūrėti trupančias Dramos teatro sienas ir pažadėjo tarpininkauti skiriant papildomų lėšų teatro trupei įsikurti laikinose patalpose. Tačiau nei kiek kainuotų pastato rekonstrukcija, nei kiek ji truktų – kol kas neaišku.

Jučą žavėjo klaipėdiečių susitelkimas ieškant išeities. „Džiugu, kad nebelieka jokių žinybinių barjerų, kai reikia padėti nelaimės ištiktai teatro trupei, – stebėjosi ministras. – Apskrities, savivaldybės administracijos, Klaipėdos universitetas, visi stengiasi pagal išgales. Ministerija taip pat neliks nuošalyje.”

Laikinas prieglobstis

Klaipėdos apskrities viršininko administracija sutinka užleisti teatrui miesto centre esantį 746 kvadratinių metrų ploto pastatą, kuriame neseniai buvo įsikūręs I.Simonaitytės bibliotekos technikos skyrius. Čia ketinama perkelti dailininkus, siuvyklą, drabužių cechą, garderobą, kitas tarnybas, buhalteriją ir administracinį korpusą.

Teatrui taip pat pasiūlytos patalpos savivaldybei priklausančiame Žvejų rūmų kultūros centre. Jame telpa per 1100 žiūrovų. Šiame centre ketinama vaidinti apie 14 spektaklių iš Klaipėdos dramos teatro repertuaro.

Kamerinei aplinkai skirtus spektaklius žadama rodyti neseniai rekonstruotoje Klaipėdos miesto koncertų salėje. Čia telpa 600 žmonių.

Klaipėdos universiteto rektorius Vladas Žulkus sutiko į Mokomojo teatro sceną įsileisti vaikams skirtus vaidinimus.

Dekoracijas, nenaudojamas apšvietimo sistemas ir kitą teatro turtą planuojama saugoti Klaipėdos savivaldybei priklausančiame sandėlyje buvusios piliavietės teritorijoje.

Problemų daugiau, nei tikėtasi

Klaipėdos dramos teatras dėl avarinės būklės nuo vasario 1 dienos uždaromas. Kiek truks jo rekonstrukcija, dar neaišku. Pastarąjį kartą pastatas buvo atnaujinamas 1982-1990 metais. Kultūros viceministro Juozo Širvinsko teigimu, dėl nekokybiškai tuomet atliktų darbų juda teatro pamatai, todėl sienose atsiranda plyšiai, kyla grėsmė, kad sugrius stogo konstrukcijos.

Ten, kur dabar yra Teatro aikštė, kadaise plytėjo Danės žiočių pelkės. XIX-XX amžiuje ši vieta buvo nusausinta, įrengtos specialios melioracijos sistemos, tačiau per Antrąjį pasaulinį karą ir pokario metais jos buvo sunaikintos. Dėl to teatro rūsiuose nuolat veikia siurbliai, pumpuojantys susikaupiantį vandenį.

„Po Gedimino technikos universiteto metus vykusių tyrimų paaiškėjo, kad problemų yra daugiau, negu manėme. Reikia tvirtinti pamatus, sienas, keisti elektros instaliaciją, vandentiekį… Kiek tai kainuos, sunku pasakyti. Juolab jog teatras, nors ir uždarytas, turės naudoti elektros energiją nuolat į rūsius plūstančiam vandeniui pumpuoti. Be to, pastatą reikės saugoti”, – kalbėjo teatro direktorius Gediminas Pranckūnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.