Rusija verčia Estiją ją pamilti

Maskva grūmoja, bet ekonominių sankcijų prieš Taliną kol kas nesigriebia

Estijos parlamento nutarimas iš Talino centro pašalinti paminklą sovietų kariui vis labiau kaitina aistras. Beveik visi Rusijos parlamentarai yra tos nuomonės, kad Estija už tokį elgesį turi būti nubausta, tik nesutaria, kokio pobūdžio turėtų būti ta bausmė.

Tuo tarpu Europos Parlamento narys Džuljetas Kjeza teigia, kad „bet kokios sankcijos neprivers Estijos pamilti Rusiją”.

Pasitaikė pirma proga

Maskvos laikraštis „Kommersant” rašo, kad, kai kurių Rusijos parlamentarų nuomone, Estijos veiksmai suteikia progą pirmą kartą pritaikyti praktikoje įstatymą, duodantį teisę griebtis ekonominių sankcijų prieš valstybę, kuri Rusijos atžvilgiu ėmėsi „nedraugiškų veiksmų”.

Laikraštis rašo, kad Estijoje jau rengiamasi galimam dujų ar kitų energetinių išteklių nutraukimui ar pabranginimui. Talinas nesėdi sudėjęs rankas. Jis ketina Europos parlamentinėje asamblėjoje iškelti klausimą „dėl energetikos panaudojimo kaip politinio spaudimo įrankio”.

Nacionalistiškai nusiteikę Rusijos politikai primygtinai ragina Maskvą prieš Estiją panaudoti energetinį vėzdą, tačiau Kremlius juo mosuoti kol kas neskuba.

V.Žirinovskis kaip visada išsiskyrė

Skandalingasis Rusijos politikas Vladimiras Žirinovskis kaip visada išsiskyrė. Jis žurnalistams Maskvoje pareiškė, jog Rusija turi imtis prieš Estiją ekonominio pobūdžio priemonių, kadangi šioje šalyje buvo priimtas įstatymas, anot politiko, „leidžiantis griauti paminklus sovietų kariams”.

„Estai mėgina mesti šešėlį kareivių, paaukojusių savo gyvybes kovoje su fašizmu, atminimui”, – teigė V. Žirinovskis. Be to, liberalų demokratų lyderis mano, kad „šitaip estai nori pažeminti Rusiją”.

Parlamento vicespikerio nuomone, tam priešintis leistų ekonominės priemonės, tarp jų – Estijai tiekiamų energijos šaltinių pabranginimas. „Kai tik Rusija pasiūlys mokėti už dujas 500 eurų, estai patys paprašys grąžinti sovietų karių palaikus”, – grasino V.Žirinovskis.

Valstybės Dūma parodė santūrumą

Valstybės Dūma vakar svarstė, kokių priemonių imtis prieš Estiją, ir pademonstravo santūrumą. Po audringų debatų priimtame pareiškime sakoma, kad „Valstybės Dūma nepalaikys jokių kontaktų su tomis Estijos parlamento jėgomis, kurios inicijavo skandalingojo įstatymo priėmimą”.

Kartu parlamentarai savo dokumente nurodė, kad „jeigu broliški karių kapai Estijoje bus sunaikinti, Rusijos vyriausybė turės imtis priemonių, kad karių palaikai būtų perlaidoti Rusijos teritorijoje”.

Valstybės Dūmos pareiškime padaryta užuominų, kad prieš Estiją gali būti griebtasi ekonominių sankcijų, jeigu šios šalies valdžia realizuos savo planus iškelti kario paminklą iš Talino centro.

Maskva, atrodo, tikisi, kad Estijos valdžia iki gegužės dar apsigalvos ir įstatymą atšauks arba pakoreguos.

Priešingu atveju gali būti griebtasi sankcijų. Tačiau kai kurie Rusijos politikos apžvalgininkai abejoja, ar jos bus efektyvios. Kiti mano, kad nuo jų nukentėtų ir Estijoje gyvenantys rusakalbiai.

Kremlius savo ginčuose su buvusiomis sovietinėmis respublikomis dažnai apeliuoja į Europos Sąjungą ir Europarlamentą, bet tik retsykiais susilaukia paramos. Žinomas europarlamentaras italas Dž.Kjeza, komentuodamas pastarąjį Maskvos ir Talino barnį, pareiškė: „Jokios sankcijos neprivers Estijos pamilti Rusiją. Dviejų šalių santykiai carų valdymo laikais ir ypač sovietmečiu taip sugadinti, jog prireiks ištisos epochos, kad jie būtų normalūs. Rusijai reikia Estijoje ieškoti sąjungininkų, o ne griebtis prieš ją sankcijų”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.