Savivaldybių politikams gali tekti ir prisiekti

Pasiūlymas miestuose ir rajonuose įteisinti šaltyšius ir krivūles sulaukė parlamentarų pašaipų

Pradėta svarstyti galimybė įteisinti savivaldybių tarybų narių priesaiką. Toks pasiūlymas išdėstytas naujos redakcijos Vietos savivaldos įstatymo projekte, kuris pateiktas Seimui. Tačiau dalis parlamentarų mano, kad savivaldybių narių priesaika gali prieštarauti Konstitucijai.

Neigiamos reakcijos sulaukė ir kai kurie kiti projekte esantys pasiūlymai, tarp jų dėl šaltyšių pareigybės bei jų susirinkimų, pavadintais krivūlėmis, įteisinimo.

Pareigos pasiskolintos iš dainos?

Seimui pateiktas visiškai naujas Vietos savivaldos įstatymas. Jis turėtų pakoreguoti savivaldybių institucijų funkcijas, nustatyti kai kuriuos naujus savivaldos aspektus.

Be kita ko, siūloma seniūnijas suskirstyti į dar smulkesnius administracinius vienetus – šaltyšijas. Juose gyvenantys žmonės turėtų visuotiniame susirinkime arba apklausos būdu išsirinkti savo atstovus, kurie būtų vadinami šaltyšiais. Jie dalyvautų valdant seniūniją. Šaltyšių susirinkimas būtų vadinamas krivūle. Šaltyšių krivūlės, be kita ko, turėtų nemažos įtakos skiriant ar atleidžiant seniūną.

Seimo narys Valentinas Bukauskas, parlamentarams pristatęs tokį projektą, sulaukė daug klausimų apie šaltyšius. Edmundui Pupiniui buvo neaišku, kaip jie bus renkami, kokie krivūlės įgaliojimai, ar šaltyšiams bus už darbą mokama. Danutė Bekintienė abejojo, ar šaltyšius yra lietuvių kilmės žodis. Kai kurie parlamentarai juokais prisiminė liaudies dainą apie šaltyšių, kuris šalia kelio gyveno.

„Viskas čia projekte gerai – ir šaltyšiai, ir krivūlės. Dar būtų gerai, kad opozicijos nedegintume ant laužų kaip pagonybės laikais”, – ironizavo Henrikas Žukauskas.

Projekto teikėjas V.Bukauskas nedaug tepasakė apie šaltyšių ir krivūlės statusą. Jis tik tvirtino, kad tai tėra pasiūlymas, kurį Seimo nariams derėtų apsvarstyti.

Vertina skeptiškai

Valstybės valdymo ir savivaldybių reikalų komiteto pirmininkas Jonas Jagminas „Kauno dienai” prasitarė skeptiškai vertinąs „visą tą žaidimą su šaltyšiais ir krivūlėmis”. Jis spėjo, kad galutiniame įstatyme, kuris bus priimtas Seime, šių sąvokų nebeliks.

Naujame Vietos savivaldos įstatyme numatyta ir savivaldybių tarybų narių priesaika. Ji būtų duodama apygardos rinkimų komisijai.

Tačiau ir pasiūlymas dėl priesaikos sulaukė dalies parlamentarų kritiško požiūrio. „Kam turėtų prisiekti savivaldos narys? Tautai? Tačiau juk jis atstovauja ne tautai. Bendruomenei? Tačiau juk savivaldybės bendruomenė susideda ne tik iš tautos, kaip ji apibrėžiama Konstitucijoje, dalies, bet ir užsieniečių, nuolat gyvenančių toje savivaldybėje”, – atkreipė dėmesį Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas. Jam nepatinka ir tai, kad priesaika bus duodama apygardos komisijos pirmininkui.

J.Sabatauskas „Kauno dienai” tvirtino esąs prieš savivaldybių tarybų narių priesaiką, nes ji gali prieštarauti Konstitucijai.

„Apie priesaiką daug diskutuota darbo grupėje, rengusioje projektą. Bet galų gale nusprendėme atiduoti Seimui apsispręsti, ar turėtų būti įteisinta tokia priesaika”, – kalbėjo V.Bukauskas.

R.Paksui vis vien neužkirstų kelio

Net jeigu savivaldybių tarybų narių priesaika būtų įteisinta, tai neturėtų įtakos nušalintojo Prezidento Rolando Pakso galimybei būti savivaldybės tarybos nariu. J.Sabatauskas atkreipia dėmesį, kad prieš trejus metus priimtame Konstitucinio Teismo nutarime apkaltos būdu iš pareigų pašalintam Prezidentui draudžiama būti išrinktam ar paskirtam į Prezidento, Seimo ar Vyriausybės nario, teisėjo, valstybės kontrolieriaus pareigas, kurias pradedant eiti reikia duoti Konstitucijoje numatytą priesaiką.

Tuo tarpu savivaldybės tarybos nario priesaika būtų numatyta ne Konstitucijoje, bet įstatyme, todėl apkaltos būdu Prezidento pareigų netekęs R.Paksas galėtų ją duoti ir tapti savivaldos nariu.

Naujas Vietos savivaldos įstatymo projektas bus svarstomas jau kovo 10 dieną prasidėsiančioje Seimo pavasario sesijoje. J.Jagminas spėja, kad bus daug pasiūlymų pateiktam projektui, jis sukels nemažų diskusijų, todėl svarstymas užtruks ir naujas įstatymas tikriausiai nebus priimtas iki balandžio, kai pradės dirbti vasario 25 dieną išrinkti naujos kadencijos savivaldybių tarybų nariai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.