Svarbi Nacionalinio egzaminų centro informacija apie 2007 metų brandos egzaminus

Nacionalinis egzaminų centras dar kartą nori atkreipti visuomenės dėmesį į pagrindinius pasikeitimus, susijusius su 2007 m. brandos egzaminais bei įskaitomis.

Pagrindinis pasikeitimas: šiemet mokiniai turės laikyti tik vieną privalomąjį – lietuvių kalbos brandos egzaminą. Jeigu mokinys mokosi pagal lietuvių gimtosios kalbos programą, jis privalo išlaikyti du lietuvių kalbos egzaminus: lietuvių kalbos (gimtoji) testą ir lietuvių kalbos (gimtoji) – teksto interpretaciją. Jeigu mokinys mokosi pagal lietuvių valstybinės kalbos programą (nelietuvių mokyklose), jis turi laikyti vieną lietuvių valstybinės kalbos egzaminą. Mokiniai turės laikyti dar du pasirinktus individualaus ugdymo plano dalykų brandos egzaminus, t.y. tų dalykų, kurių jie mokosi 12 klasėje ir turės metinį pažymį.

Užsienio kalbos ir gimtosios (lenkų, rusų, baltarusių, vokiečių) kalbos įskaita yra privaloma tik tuo atveju, jeigu mokinys pasirinko atitinkamo dalyko egzaminą. Kadangi lietuvių kalbos egzaminas yra privalomas, lietuvių kalbos įskaitą turi laikyti visi mokiniai.

Su naująja tvarka NEC supažindino Lietuvos savivaldybes, profesines mokyklas ir ketina atskirai kalbėtis su mokyklų atstovais. Naujasis tvarkos aprašas yra paskelbtas 2006 metų „Valstybės žiniose” Nr. 141-5437, Švietimo ir mokslo ministerijos (www.smm.lt;) Nacionalinio egzaminų centro (www.nec.lt) svetainėse bei atskirai išleistame leidinyje, kurį gavo brandos egzaminus organizuojančios institucijos. Specialiai abiturientams išleisti lankstinukai su egzaminų ir įskaitų tvarkaraščiu bei pagrindinėmis taisyklėmis, kurį kiekvienas dvyliktokas turi gauti savo mokykloje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.