Lauktuvėms – kobros ir skorpionai

Šiomis dienomis Vilniaus Oro uoste muitinės pareigūnai sulaikė net trijų keleivių prekes, kurios buvo gabentos pažeidžiant Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencijos (CITES) nuostatas.

Lietuvos piliečiai, atvykę iš Tailando, Vietnamo ir Kinijos, neturėdami atitinkamų leidimų, bandė įsivežti paprastai iš šio regiono neteisėtai gabenamus suvenyrus – butelius, „įdarytus” gyvatėmis, skorpionais ir augalais. Kai kuriuose iš 7 sulaikytų butelių esama kobrų (greičiausiai tai jauni Siamo kobros (Naja siamensis; CITES II priedas) individai) su butaforiškai į nasrus įspraustais gyvūnais – skorpionu (pagal dydį galėtų būti Pandinus imperator (CITES II priedas) arba kitas kuris šios genties skorpionas) arba nedidele gyvate (galėtų būti plėšri driežais mintanti botaginė gyvačiukė (gentis Achetulla ) kuri, sprendžiant iš literatūros, nėra priskiriama nykstančioms rūšims).

Primename, kad 2002 m. Lietuvoje įsigaliojo Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencija (CITES), o nuo 2004 m. gegužės 1 d. Lietuvoje, kaip ir kitose Europos Sąjungos valstybėse, taikomos su CITES susijusių reglamentų nuostatos.

Lietuvoje galiojančiomis Prekybos laukiniais gyvūnais taisyklėmis, parengtomis vadovaujantis CITES bei atitinkamų ES reglamentų nuostatomis, reglamentuotas gyvų bei negyvų laukinių gyvūnų, jų dalių ir gaminių iš jų pardavimas, pirkimas, įvežimas į Lietuvos Respubliką, išvežimas iš jos ar gabenimas tranzitu.

Taisyklėse yra išvardyti leidimai, kuriuos privalu pateikti muitinei: tai – vienkartinis CITES leidimas gyvūnų, jų dalių ar gaminių iš jų importui ir eksportui, bei vienkartinis leidimas įvežti į Lietuvos Respubliką arba išvežti iš jos gyvūnus, jų dalis ar gaminius iš jų, kuriuos išduoda Valstybinė aplinkos apsaugos inspekcija prie Aplinkos ministerijos.

Šių taisyklių reikalavimai yra privalomi visiems fiziniams ir juridiniams asmenims, esantiems Lietuvos Respublikos teritorijoje.

Tuo atveju, kai gyvūnus, jų dalis ar gaminius iš jų mėginama įvežti į Lietuvos Respubliką ar išvežti iš jos nesilaikant teisės aktais nustatytų reikalavimų, jie yra sulaikomi, grąžinami į šalį, iš kurios buvo atvežti, arba konfiskuojami.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.