Pirmokėliams medikai siūlo pagalbą

Medikai susirūpino, kad būsimieji pirmokėliai mokyklos suolą pasiektų kuo sveikesni.

Statistikos duomenimis, vos 25 proc. pirmokų į mokyklas ateina neturėdami jokių sveikatos problemų. Šis procentas galėtų būti didesnis, jei tėvai vaikus pradėtų laiku ruošti mokyklai ir jau šiandien kreiptųsi pagalbos į medikus.

Klaipėdos miesto pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausiosios gydytojos pavaduotoja pediatrijai Lilija Girčienė „Klaipėdai” sakė, jog jau pats laikas būsimuosius pirmokus atvesti profilaktiniam patikrinimui.

Tėveliai raginami iš anksto prisiregistruoti pas pediatrą ar šeimos gydytoją, nes iki gegužės mėnesio turės pristatyti sveikatos pažymas mokykloms.

Būsimuosius mokinius konsultuoti privalės ne tik šeimos gydytojas, bet ir kai kurie specialistai. O pas juos eilės gali siekti iki kelių mėnesių. Dėl šios priežasties, susiruošusieji pas medikus per vėlai, iki gegužės gali nespėti patikrinti vaikų sveikatos.

Pavyzdžiui pernai rugsėjo pabaigoje medikų pažymų dar neturėjo trečdalis pirmokų, tačiau ne tai svarbiausia.

L.Girčienė ragino į moksleivių sveikatos patikrą tėvams reaguoti rimtai, nes tai nėra vien formalumas.

Be šeimos gydytojo būsimuosius pirmokus apžiūrės akių ligų specialistas, odontologas, chirurgas, logopedas.

Atradus vieną ar kitą sveikatos sutrikimą iki rugsėjo 1-osios vaikui dar galima daug kuo padėti. Dėl blogo sąkandžio ar nesveikų dantų padės stomatologai, nustačius žvairumą, stigmatizmą, toliaregystę vaikų regėjimą galima koreguoti specialiais pratimais, radus stuburo patologiją vaikai bus nukreipiami ortopedo konsultacijai, o vėliau – ambulatorinei reabilitacijai, kur vaikui bus skirti masažai, specialūs pratimai, vandens procedūros. Kai kuriems būsimiems pirmokėliams būtina ir logopedo pagalba.

L.Girčienė sakė, jog visa tai yra daroma dėl to, kad vaikai į mokyklą ateitų kuo sveikesni.

Pernai medikai nustatė, kad tik ketvirtadalis pirmokėlių buvo visiškai sveiki. Dalis turėjo širdies problemų, kalbos, regos sutrikimų, plokščiapėdystę, nesveikus dantis. Jei tėvai būtų laiku pradėję rūpintis būsimųjų pirmokų sveikata, daugelis vaikų mokyklos slenkstį būtų peržengę sveikesni.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.