Iš ministro lūpų – kalbos apie dar vieną naują teatrą

Vakar Klaipėdoje lankęsis Kultūros ministras Jonas Jučas prabilo apie galimybę statyti uostamiestyje naują dramos teatro pastatą.

Pasak jo, būtina, kad miestas kuo greičiau suformuluotų savo viziją ir strategiją: „Reikia gerai pagalvoti, ar verta rekonstruoti senąjį teatro pastatą, ar geriau statyti naują”.

Žinia, kadangi dėl prastos Klaipėdos dramos teatro pastato būklės ten dirbantiems žmonėms iškilo grėsmė jų gyvybėms, nuo vasario 1 dienos teatralai išsikrausto.

Vakar Kultūros ministerijos atstovai kartu su miesto valdžia apžiūrėjo, kur laikinai jie galėtų prisiglausti ir nusprendė, kad situacija nėra tragiška.

„Funkcionuoti teatras galės”, – konstatavo Kultūros ministerijos sekretorius Juozas Širvinskas.

Teatro administraciją, dalį dailininkų, siuvyklą planuojamą perkelti į buvusias I. Simonaitytės bibliotekos patalpas Herkaus Manto g. 45.

J. Širvinskas siūlė stalių, dekoracijų gamybos cechą bei dalį dekoracijų glausti Šilutės plente esančiuose garažuose, kur įsikūrę Muzikinio teatro gamybiniai cechai.

Be to, uostamiesčio meras Rimantas Taraškevičius žadėjo, sustabdyti piliavietėje vieno sandėlio griovimo darbus ir leisti jame laikinai priglausti dramos teatro dekoracijas.

„Sunkiausia bus suderinti, kur teatras galės repetuoti ir rodyti spektaklius. Ministerija negali įsakyti vienai, ar kitai institucijai, kad ji privalo priimti dramos teatro aktorius po vienu stogu. Čia jau reikalingas geranoriškas teatrų vadovų susitarimas”, – sakė J. Širvinskas.

„Patalų nepaklosime, bet padėsime”, – žadėjo Klaipėdos muzikinio teatro meno vadovas Stasys Domarkas. Tiesa, jis apgailestavo, kad susitikime negalėjo dalyvauti teatro vadovė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė, mat ji turinti kur kas kategoriškesnę nuomonę.

G. Pranckūnas pasakojo, kad geranoriškai juos priglausti sutiko Žvejų kultūros rūmai, Muzikos centro Koncertų salė. Be to, rytais repetuoti savo salėse žada leisti Jaunimo teatras bei vaikų teatras „Aušra”. Planuojama, kad savaitgaliais teatralai galės repetuoti Klaipėdos universiteto Menų fakulteto mokomajame teatre.

Kultūros ministerijos sekretorius, apžiūrėjęs daugelį patalpų, pastebėjo, kad kai kurias jų būtina remontuoti. Tad tam gali tekti skirti dalį lėšų, kurios buvo numatytos dramos teatro rekonstrukcijos projektui rengti.

Vakar ministras Jonas Jučas tikino, kad dėl lėšų problemų neturėtų kilti, nes jis apie tai jau kalbėjo ir su premjeru, ir su finansų ministru.

„Dabar realiai iš žadėtųjų 400 tūkst. litų kišenėje yra 300 tūkstančių”, – sakė ministras.

Kol kas neaišku, kiek ilgai Klaipėdos dramos teatro aktoriai turės blaškytis po visą miestą. Preliminariai svarstoma, kad tai gali užtrukti net penketą metų.

„Užtat koks vieningas pasidaręs kolektyvas. Ir žiūrovai dabar tiesiog plūste plūsta į spektaklius. Vien anšlagai”, – pastebėjo G. Pranckūnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.